Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Vijf foto-onderwerpen voor een mistige herfstochtend

Na een -dit keer nogal- lange foto-zomerslaap ben ik weer wakker geworden met zin om op pad te gaan om te fotograferen. In de zomer is het me vaak te warm, zijn de zonsopkomsten en -ondergangen me veel te vroeg resp. laat, en heb ik weinig inspiratie wat ik zou kunnen fotograferen.
Maar op dit moment, eind september / begin oktober, komt de zon pas ná 7 uur op en is er een grote kans op mist of nevel. Het begint dus weer te kriebelen... :-)

2022-09-30 - Mist over het water<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 70 mm - f/5.6, 1/500 sec, ISO 400 Mist over het water

Voor vrijdag 30 september was er dichte mist voorspeld voor een groot deel van het land. Dan begint de zoektocht: waar ga ik naar toe? Ik wilde niet, zoals waarschijnlijk heel natuur-fotograferend Nederland, naar het Speuldersbos. In plaats daarvan besloot ik om eens naar het Amerongse bos te gaan.

Toen ik echter wakker werd om 6 uur, zag ik op de mist-radar van Buienradar dat er helemaal geen dikke mist was :-(
Dus tijdens het opstaan en het hapje ontbijt heb ik mijn plannen omgegooid, en ben ik vervolgens maar -wat dichter in de buurt- naar Den Treek gereden.

2022-09-30 - Zonneharpen bij zonsopkomst<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 123 mm - f/8.0, 1/800 sec, ISO 400 Zonneharpen bij zonsopkomst

Daar is een mooi vennetje, en ik vermoedde dat daar wel wat nevel boven het water zou ontstaan.
Helaas was ik er, vanwege de verwachte dichte mist, niet van uit gegaan dat ik al vóór zonsopkomst ergens zou moeten zijn. Tenslotte is een bos in dichte mist niet echt de beste plek voor een mooie zonsopkomst.
Ik was dus eigenlijk net te laat bij het ven.

2022-09-30 - Dampend Vogelplas Den Treek<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 70 mm - f/4.5, 1/500 sec, ISO 400 Dampend Vogelplas Den Treek

Toch kon ik nog genieten van het dampende water, en de mooie kleurtjes in de lucht. En ook van de weerspiegeling daarvan in het water - met wat riet-gras leverde dat een lekker 'zen' gevoel en foto op.

2022-09-30 - Origami in pasteltinten<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 120 mm - f/8.0, 1/200 sec, ISO 400 Origami in pasteltinten

 

Mijn tweede onderwerp die ochtend was het spinnenweb. Alle (heide-) struikjes hingen er vol mee. Met de macro-lens zo dichtbij mogelijk komen, een groot diafragma van f/2.8 zodat de waterdruppels mooie vage bolletjes worden, en dan zoeken naar een spinnenwebdraadje met scherpe waterdruppeltjes.

2022-09-30 - Natuurlijke parelketting<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 100 mm - f/2.8, 1/4000 sec, ISO 400 Natuurlijke parelketting

 

2022-09-30 - Spinnenweb met dauwdruppels<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 100 mm - f/2.8, 1/8000 sec, ISO 400 Spinnenweb met dauwdruppels

 

In de nabewerking heb ik vele foto's zo licht mogelijk gemaakt, en de witbalans zo ingesteld dat ze wat meer blauw van kleur zijn geworden. Dat vind ik wel passen bij de sfeer van die ochtend en deze foto's.

2022-09-30 - Spinnen-kunst<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 100 mm - f/2.8, 1/5000 sec, ISO 400 Spinnen-kunst

2022-09-30 - Spinnenweb met dauwdruppels<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 100 mm - f/2.8, 1/6400 sec, ISO 400 Spinnenweb met dauwdruppels

Bij het zoeken naar de mooie spinnenwebjes kwam ik mijn derde onderwerp tegen: de grassprieten vol met waterdruppels.
Daarbij heb ik geheel op gevoel de foto's gemaakt, vooral zoekend naar een mooi geheel van de onscherpe bokeh lichtcirkels en een enkel scherp grassprietje.

2022-09-30 - Chaos van licht<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 100 mm - f/2.8, 1/800 sec, ISO 200 Chaos van licht

Tegen de zon in fotograferend zag ik de meest fraaie "bling-bling" ontstaan:

2022-09-30 - Lichtspel in het gras<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 100 mm - f/3.5, 1/800 sec, ISO 200 Lichtspel in het gras

Op hetzelfde stukje landschap kwam ik ook een prachtig bedauwd hangmatweb tegen, waar ik met licht en schaduw kon spelen. Ook weer met een groot diafragma, zodat slechts een dunne band druppeltjes scherp is geworden.

2022-09-30 - Hangmatweb<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 100 mm - f/2.8, 1/800 sec, ISO 200 Hangmatweb

 

Intussen was het beetje nevel wel verdwenen, dus besloot ik maar terug naar de auto en naar huis te gaan. Net vóór de parkeerplaats bleek toch nog wat mist te hangen in de verte. Dus ik kon het niet laten om daar mijn vierde onderwerp te fotograferen: een landschapje in prachtig licht.

2022-09-30 - Mistig herfstlandschap<br/>Den Treek - Leusden - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 100 mm - f/8.0, 1/400 sec, ISO 200 Mistig herfstlandschap

 

Terugrijdend naar huis reed ik tussen de bossen door. Ik zag ineens, als ik de goede kant op keek, dat er mooie zonneharpen ontstonden. Blijkbaar hing er toch nog wat vochtige lucht in de bossen. En door de opkomende zon verdampte er nog steeds water op de bosbodem en de natte struikjes en bomen.
Op goed geluk pakte ik een afslag, parkeerde en liep het bos weer in.

2022-09-30 - Zonneharpen in het bos<br/>Austerlitz - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 145 mm - f/8.0, 1/30 sec, ISO 200 Zonneharpen in het bos

 

Ik had dit eigenlijk nog nooit zó mooi gezien: de zonneharpen die als scherpe lichtbanen tussen de bomen een prachtige herfstsfeer veroorzaakten.
En zo had ik mijn vijfde onderwerp te pakken van deze heerlijke foto-ochtend.

2022-09-30 - Zonneharpen over het kronkelige bospad<br/>Austerlitz - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 70 mm - f/16.0, 0.1 sec, ISO 400 Zonneharpen over het kronkelige bospad

 
Door zoveel mogelijk richting zon te blijven lopen, kwam ik steeds weer op nieuwe plekken terecht waar de zon voor de sfeer zorgde.

2022-09-30 - Zonneharpen - een feestje in het bos<br/>Austerlitz - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 72 mm - f/16.0, 1/8 sec, ISO 400 Zonneharpen - een feestje in het bos

 

 Acda en de Munnik hebben ongetwijfeld ook eens in het bos gelopen toen het zo mooi was als nu. Want hun songtekst "Het regent zonnestralen" had ik steeds in mijn hoofd toen ik deze foto's aan het maken was ;-)

2022-09-30 - Sfeer in het bos met zonneharpen<br/>Austerlitz - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 63 mm - f/8.0, 1/80 sec, ISO 400 Sfeer in het bos met zonneharpen

2022-09-30 - Prachtige zonneharpen in het bos<br/>Austerlitz - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 35 mm - f/16.0, 0.2 sec, ISO 400 Prachtige zonneharpen in het bos

 

Tenslotte:

Het kost me altijd weer moeite om te bedenken waar ik heen zal gaan om te fotograferen, om vroeg mijn bed uit te komen, en om de twijfel over de weersomstandigheden niet te hard te laten toeslaan.
Maar altijd ben ik weer blij als ik op pad ben geweest, en daarbij genoten heb van de rust, de fluitende vogels en de zonsopkomst. En als ik dan ook nog zo'n heerlijke serie foto's heb weten te maken van zoveel verschillende onderwerpen, dan kan de rest van de dag al niet meer stuk...

Voor de kritische / cynische kijker nog dit: ik heb de foto's van de zonneharpen uiteraard bewerkt, want een RAW-foto komt nooit kant-en-klaar uit de camera. Maar de zonneharpen waren daadwerkelijk zo fraai te zien,  daar heb ik in de nabewerking dus niets aan hoeven doen :-)

 

Deel dit bericht via