Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Paarse heide en zonsopkomst bij de Veluwezoom

2015-08-21 - Net voor de zonsopkomst<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 19 mm - f/11.0, 13 sec, ISO 100 Net voor de zonsopkomst

Ik heb deze zomer niet zo heel veel gefotografeerd. Op de één of andere manier was de zin en inspiratie even weg en o.a. door drukte op het werk had ik ook geen puf om 's morgens heel vroeg op te staan.

Ook zag ik op Facebook heel veel dezelfde soort foto's langskomen. "Heb ik daar nog iets aan toe te voegen?" vroeg ik me dan iedere keer af. Dat is toch wel jammer van natuurfotografie: door de seizoenen en de levenscyclus van de planten, dieren, paddenstoelen etc. jaagt een steeds grotere groep natuurfotografen op dezelfde onderwerpen en veelal ook op dezelfde locaties.

2015-08-21 - Panoramabeeld van de heide<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 19 mm - f/16.0, 10 sec, ISO 100 Panoramabeeld van de heide

Toch heeft een foto op Facebook mij dit keer gestimuleerd om weer eens vroeg op pad te gaan.
Want het begon wel weer te kriebelen, zeker nu de heide weer prachtig in bloei stond. Ik hield de weerberichten dus al in de gaten, en zag donderdagavond 20 augustus dat er kans op mist zou zijn die vrijdagochtend.
Toen ik vervolgens de mooie foto van Sander Grefte zag op FB van de Veluwezoom, waarmee hij een fotowedstrijd van Natuurmonumenten had gewonnen, besloot ik om maar weer eens vroeg (5.00u) op pad te gaan.

2015-08-21 - Panorama van de bloeiende heide voor zonsopkomst<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 31 mm - f/8.0, 1.3 sec, ISO 100 Panorama van de bloeiende heide voor zonsopkomst

Bij aankomst zag ik dat ik niet de enige of eerste was, al zeker 4 fotografen hadden hun positie al ingenomen, Ik had van tevoren al een plek bedacht waar ik dit keer wilde gaan fotograferen, en samen met een andere fotograaf, die ongeveer tegelijk aan was gekomen, liep ik daar heen. Al pratende kwam ik er achter dat dit Sander Grefte was. Wat een enorm toeval! :-)

2015-08-21 - Panorama met boompje en opkomende zon<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 16 mm - f/16.0, 4 sec, ISO 100 Panorama met boompje en opkomende zon

Het leek een saaie bewolkte zonsopkomst te worden, maar tot mijn geluk zorgden de wolken juist voor een prachtig accent en heel even kleurden ze ook mooi oranje met de net opkomende zon.
Ik vind het ook mooi om te zien (daarom plaats ik toch maar weer vrij veel foto's) hoe de tinten langzaam van het blauw-paarse naar de warme kleuren verschuiven naarmate de zon bijna boven de horizon uitkomt.

2015-08-21 - Bloeiende heide, boompje en warme tinten<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 16 mm - f/16.0, 0.8 sec, ISO 100 Bloeiende heide, boompje en warme tinten

Met in mijn achterhoofd het uitgangspunt "Probeer meerdere standpunten uit, varieer, zoek naar nieuwe invalshoeken, wees niet te snel tevreden" was ik druk met het maken van panorama-fotos', zijn diverse van deze opnamen samengesteld als HDR-opname uit 3 foto's en gebruikte ik uiteraard een gradueel grijsfilter om het contrast tussen de lucht en de heide te overbruggen.

De volgende foto heb ik gemaakt met mijn 70-200mm lens (de anderen met 16-35mm) om zo het landschap wat in elkaar te drukken en te spelen met de lagen in het prachtige landschap.

2015-08-21 - Coulissen-heide-landschap<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 115 mm - f/16.0, 0.5 sec, ISO 100 Coulissen-heide-landschap

Maar de mooie wolkenlucht bleef mijn aandacht trekken, dus snel weer de 16-35mm lens op mijn camera. Het licht was toen echt prachtig, en het kleine beetje mist dat er was zorgde precies voor die heerlijke sfeer.

2015-08-21 - Kleuren-festijn<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 16 mm - f/16.0, 0.5 sec, ISO 100 Kleuren-festijn

Van Sander had ik een tip gekregen voor een mooie fotolocatie bij een kale boom. Terwijl hij, net rechts buiten beeld, het dal met mist aan het fotograferen is, vond ik de boom zelf ook wel erg fotogeniek.

2015-08-21 - Boom-silhouet<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 25 mm - f/16.0, 0.3 sec, ISO 100 Boom-silhouet

Daarna, het was een uur of half acht, was het mooie licht al wel voorbij. Om toch nog even te genieten van de prachtige heide ben ik een stuk het dal in gelopen, om zo weer naar de parkeerplaats terug te gaan. Onderweg kwam ik deze twee paarden tegen, en terugkijkend zag ik dat ze precies voor een mooi mistig stuk liepen. Bewust tegen de zon in fotograferend ontstond zo een heerlijk sfeertje.

2015-08-21 - Paarden op de hei<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 200 mm - f/8.0, 1/160 sec, ISO 100 Paarden op de hei

Weer wat verder door- en omhooglopend keek ik regelmatig naar achter, om te zien of er nog zo'n mooi sfeertje te vinden was. En ja, nog een laatste toegift...

2015-08-21 - Mist en bloeiende heide op de Veluwezoom<br/>Veluwezoom - Posbank - Rheden - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 200 mm - f/11.0, 0.01 sec, ISO 100 Mist en bloeiende heide op de Veluwezoom

Een week later zag ik op Facebook een foto van Jan Vermeer langskomen van de Veluwezoom, op de zaterdagochtend een week later genomen. Volgens zijn bijschrift begon de fotografen-drukte te lijken op die bij de hertenbronst op de Hoge Veluwe op de Wildbaan.

Tja, wat voegt mijn blogje en foto's dus nog toe aan al die andere foto's? Niet zoveel, behalve mijn kijk op dit prachtige landschap en hopelijk wat inspiratie voor anderen om er toch ook eens naar toe te gaan 's morgens vroeg.
En verder voor mijzelf een mooie serie die mij kan herinneren aan een heerlijke ochtend en het plezier dat ik toch weer beleeft heb aan het daar zijn en meemaken van de zonsopkomst in een prachtig gebied.

Maar mijn zoektocht naar rustiger locaties en unieke beelden zal steeds lastiger gaan worden, ik ben benieuwd waar ik uit ga komen...

 

Deel dit bericht via