Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Op zoek naar de Oranjetipjes en Daslook

Ieder jaar zie ik weer de meest mooie foto's van Oranjetipjes langskomen op Facebook. De vlindertjes fladderen vanaf ongeveer half april rond, dus begin mei vond ik dat ik toch ook maar eens een poging moest gaan doen. Zeker toen ik gelezen had dat Jody er heel veel gezien had in een natuurgebied vrij dichtbij.

Op een zaterdagochtend stond de wekker op 4 uur, om vóór zonsopkomst ter plaatse te zijn.

Onderweg kwam ik echter langs deze fotogenieke koeien, die in de mist in een weiland lagen. Met de prachtige kleuren van de zonsopkomst erachter kon ik niets anders dan snel stoppen, fototoestel pakken en dit vastleggen.

 

2020-05-07 - Koe in de mist bij zonsopkomst<br/>Hagestein - Netherlands<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/5.6, 0.05 sec, ISO 800 Koe in de mist bij zonsopkomst

2020-05-07 - Koeien in een mistig weiland bij zonopkomst<br/>Hagestein - Netherlands<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/5.6, 0.02 sec, ISO 800 Koeien in een mistig weiland bij zonopkomst

 

 

Na het parkeren liep ik snel naar de plek waar Jody de Oranjetipjes had gezien. Er was een weiland vol met pinksterbloemen, dus dat beloofde veel goeds. Enthousiast ging ik in het hoge, natte gras op zoek naar de vlinders.
Maar helaas, ik heb er geen enkele kunnen vinden :-(

De wijze les (en ik had het al wel eerder gelezen): ga 's avonds op zoek naar de vlinders en hun slaapplekken, en kom dan daar 's morgens weer terug...

Gelukkig was het met de mist en opkomende zon wel erg mooi:

 

2020-05-07 - Sfeervolle zon op een mist veld<br/>Polder Bolgerijen - Hagestein - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 51 mm - f/16.0, 0.01 sec, ISO 400 Sfeervolle zon op een mist veld

2020-05-07 - Prachtige zonneharpen in de vroege ochtend<br/>Polder Bolgerijen - Hagestein - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/8.0, 1/250 sec, ISO 400 Prachtige zonneharpen in de vroege ochtend

 

 

Ook bij het slootje langs het weiland was het genieten van het mooie landschap:

 

2020-05-07 - Sfeervol landschap in de ochtend<br/>Polder Bolgerijen - Hagestein - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 24 mm - f/8.0, 1/80 sec, ISO 400 Sfeervol landschap in de ochtend

2020-05-07 - Knotwilg met de opkomende zon<br/>Polder Bolgerijen - Hagestein - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 24 mm - f/16.0, 0.04 sec, ISO 400 Knotwilg met de opkomende zon

 

 

En in alle nattigheid vond ik nog wel een paar fotogenieke spinnenwebben. Met mijn oude vintage Trioplan lensje (en wat bewerken in Lightroom) leverde dat een paar onverwachte foto's op.

 

2020-05-07 - Magisch spinnenweb<br/>Polder Bolgerijen - Hagestein - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - - , 1/1250 sec, ISO 200 Magisch spinnenweb

2020-05-07 - Spinnenweb<br/>Polder Bolgerijen - Hagestein - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - - , 1/800 sec, ISO 100 Spinnenweb

2020-05-07 - Spin hangend onder zijn web<br/>Polder Bolgerijen - Hagestein - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - - , 1/2000 sec, ISO 100 Spin hangend onder zijn web

 

 

Op weg naar de auto kwam ik nog deze paardenbloem-pluis tegen. In tegenlicht, met de zon die door bladeren heen scheen en het Trioplan lensje, kreeg ik een mooie herhaling in de foto:

 

2020-05-07 - Allemaal rondjes<br/>Polder Bolgerijen - Hagestein - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - - , 1/250 sec, ISO 200 Allemaal rondjes

 

 

De Daslook

Omdat het nog redelijk vroeg in de ochtend was, had ik zelfs nog tijd om bij landgoed Amelisweerd op zoek te gaan naar de Daslook. Het bleek al snel dat ik niet echt op zoek hoefde te gaan, er staan er gewoon heel erg veel.

 

2020-05-07 - Daslook in het frisse groen<br/>Landgoed Amelisweerd - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/320 sec, ISO 200 Daslook in het frisse groen

 

 

Ik was al begin april ook al eens hiervoor op pad gegaan, maar toen stonden er nog maar enkele en kreeg ik het niet voor elkaar er iets van te maken. Dit keer ging het echter bijna vanzelf:

 

2020-05-07 - Daslook met bokeh-bubbles<br/>Landgoed Amelisweerd - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - - , 1/125 sec, ISO 200 Daslook met bokeh-bubbles

2020-05-07 - Daslook met bokeh-bubbles<br/>Landgoed Amelisweerd - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - - , 1/500 sec, ISO 400 Daslook met bokeh-bubbles

 

Waarschijnlijk dit keer ook geholpen door het nog vrij lage zonlicht, dat door de bladeren en struiken scheen. Hierdoor kon ik mooi spelen met licht, schaduw en bokeh cirkels.
Maar ook mijn trouwe 100mm macro-lens doet het nog altijd erg goed, zeker voor een mooie softe benadering:

 

2020-05-07 - Daslook<br/>Landgoed Amelisweerd - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/400 sec, ISO 400 Daslook

 

 

Dit soort foto's maak ik overigens nooit met statief. Ik wil de mogelijkheid hebben om makkelijk een cm naar links, 3cm naar onder, of toch weer 2cm naar rechts te gaan. En dat lukt mij met een statief toch echt niet. Of ik ben weer net te laat, omdat dan die mooie lichtvlek alweer verdwenen is.
Dan maar de ISO iets omhoog zodat de sluitertijd kort genoeg is, en dan maar wat meer foto's maken zodat ik zeker weet dat er één met de juiste scherpstelling bij zit.

 

2020-05-07 - Schilderachtig Daslook<br/>Landgoed Amelisweerd - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/200 sec, ISO 400 Schilderachtig Daslook

 

 

Tenslotte:

 

 • Helaas heb ik de Oranjetipjes deze ochtend niet gevonden. Dus ik zal een volgend jaar wel weer de kriebels krijgen om daarvoor op pad te gaan. Maar ik heb er wel een fraaie serie andere foto's aan overgehouden, eigenlijk zeker zo leuk!

 • En, dit is mijn eerste blog op mijn geheel (vooral technisch) vernieuwde website!
  Ik kan nu nog makkelijker mijn foto's in mijn portfolio updaten en de blogs aanmaken.
  Eén groot verschil is er wel: het is niet meer mogelijk om reacties op mijn blog te plaatsen. Dat werd technisch teveel werk, en er werd niet zo heel veel meer gebruik van gemaakt.
  Mocht je dus willen reageren: ik waardeer dat uiteraard nog steeds heel erg. Stuur dan gerust een berichtje via mijn contactpagina. Of plaats een reactie onder het Facebook-bericht dat ik altijd aanmaak met de verwijzing naar mijn laatste blog!

Deel dit bericht via