Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Oostvaardersplassen in winterse sferen

Heerlijk zo'n vrije parttime maandag: iedereen moest weer aan het werk op deze eerste maandag in het nieuwe jaar, maar ik kon lekker een dagje naar de Oostvaardersplassen gaan. Carin had niet zo'n zin om mee te gaan, dus ik ging alleen. Alhoewel alleen, het lukt om 08.15u nauwelijks om de stad uit te komen want helaas zat ik meteen in de ochtendspits vast...
Het voordeel van de winter is dat je niet zo vroeg je bed uit hoeft om voor zonsopkomst op pad te gaan, maar het nadeel (door de week) is duidelijk dat je wel in de files terecht komt.

2010-01-04 - Takken-sneeuw patroon<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 260 mm - f/5.6, 1/640 sec, ISO 250 Takken-sneeuw patroon

Maar, het was de moeite waard. Naarmate ik meer richting het noorden kwam, werd de wereld al witter en mooier om me heen. Jammer genoeg kon ik op de A27 niet stil gaan staan om de mooie zonsopkomst op de foto te zetten. Dan maar door richting Oostvaardersplassen, waar ik hopelijk een vos op de foto zou kunnen gaan zetten.
Op weg naar het bezoekerscentrum zag ik eerst een ree, en vrijwel daarna een vos! Maar helaas, beide nogal ver weg en voor ik mijn fototoestel had kunnen pakken waren ze al weer verdwenen...

Maar, bij de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum trokken echter diverse Baardmannetjes mijn aandacht. Ik had deze prachtige vogeltjes nog nooit gezien, en nu kon ik zo maar steeds dichterbij komen, tot op zo'n 3 meter afstand!

2010-01-04 - Baardmannetje in de sneeuw<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/5.6, 1/400 sec, ISO 800 Baardmannetje in de sneeuw

Het was duidelijk nog flink koud (een paar graden onder nul), want het was een rond bolletje met kleine vleugeltjes geworden :-)

2010-01-04 - Baardmannetje - mooi bruin-rood gekleurd bolletje<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/5.6, 1/640 sec, ISO 1250 Baardmannetje - mooi bruin-rood gekleurd bolletje

Het vrouwtje heeft overigens niet zo'n fraaie 'baard' als het mannetje, maar dat zou ook gek zijn geweest ;-)

2010-01-04 - Vrouwelijk Baardmannetje (dus eigenlijk een Baardvrouwtje ;-) )<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/6.3, 1/640 sec, ISO 1000 Vrouwelijk Baardmannetje (dus eigenlijk een Baardvrouwtje ;-) )

Daarna ben ik richting de open vlakte gelopen. Helaas nog steeds geen vos, maar wel een plaatje van een Hollandse Serengeti:

2010-01-04 - Hollandse Serengeti, in de sneeuw<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 100 mm - f/5.0, 1/640 sec, ISO 125 Hollandse Serengeti, in de sneeuw

Lopende langs het spoor -weer richting bezoekerscentrum- kwam ik een grote groep Konikspaarden tegen. Normaal gesproken vind ik dat niet een vreselijk interessant onderwerp of plaatje opleveren, maar nu met alle sneeuw had alles toch net wat extra's.

2010-01-04 - Konikpaarden in de besneeuwde omgeving<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 100 mm - f/4.5, 1/1000 sec, ISO 200 Konikpaarden in de besneeuwde omgeving

Ook de vinkjes lieten zien dat ze niet bang voor me waren, ik had moeite met mijn 100-400mm lens om zo dichtbij scherp te kunnen stellen. En hoewel ze minder fraai zijn dan de Baardmannetjes leverden ze toch wel weer een paar aardige foto's op:

2010-01-04 - Vink<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 170 mm - f/5.0, 1/640 sec, ISO 1000 Vink

2010-01-04 - Vink in winterse omgeving<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 200 mm - f/5.0, 1/640 sec, ISO 1600 Vink in winterse omgeving

2010-01-04 - Opvliegende vink<br/>Oostvaardersplassen - Lelystad - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/6.3, 1/640 sec, ISO 320 Opvliegende vink

Al met al een heerlijk dagje in een winters Oostvaardersplassen. Helaas geen vos voor de lens gehad (ik hoorde van een andere fotografe dat de vos gisteren zich behoorlijk had laten bewonderen en fotograferen, maar toen ook flink gegeten had en dus nu zeer waarschijnlijk nog lekker in zijn holletje lag), maar een dagje door dit prachtige winterlandschap struinen en dan maar 7 andere mensen tegenkomen is ook heerlijk! En ik heb nu een goede reden om binnenkort nog maar eens terug te gaan...

 

Deel dit bericht via