Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Juffers en Lepelaars

"Juffers en Lepelaars: wat een rare combinatie" hoor ik je denken ;-)
En dat is ook zo. Maar ik had nog twee kleine series hierover klaar liggen die ik allebei wel aardig vind, maar het zijn geen topfoto's. Daarom stop ik die nu maar gewoon bij elkaar in één blogje, dan is er meteen wat afwisseling.

 

Nadat mijn vorige poging om het Icarusblauwtje te fotograferen wel aardig gelukt was, ben ik op 29 augustus aan het eind begin van de avond naar het Leersumse Veld gegaan. Een mooi heidegebied, dus ik had goede hoop om weer diverse vlinders te gaan zien.
Helaas, dat viel nogal tegen. Of ik keek niet goed of ze zaten er gewoon niet, maar ik zag dus geen enkele vlinder.

Maar..., juffers vlogen er wel heel veel (helaas ken ik de soortnaam niet precies. Op de blog van Victor Bos zegt hij op het Leersumse Veld gewone pantserjuffers gefotografeerd te hebben, dus de kans is groot dat ik dezelfde soort heb gezien).

2012-08-29 - Juffer in tegenlicht<br/>Leersumse Veld - Leersum - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/8.0, 1/3200 sec, ISO 200 Juffer in tegenlicht

Dit keer wilde ik wel eens wat grafischer beelden proberen te maken, met tegenlicht.
Jammer genoeg werd het geen fraaie gekleurde zonsondergang (waar ik uiteraard wel weer op gehoopt had). En de toch wel vrij felle zon zorgde voor een nogal uitgebeten lichte vlek in beeld. Eraf croppen heb ik geprobeerd, maar dan wordt het weer een vrij standaard, saai plaatje?!

2012-08-29 - Juffer in tegenlicht<br/>Leersumse Veld - Leersum - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/11.0, 1/800 sec, ISO 200 Juffer in tegenlicht

 

 Zonder zon in beeld wordt het al wat beter, maar door al die sprietjes wordt het ook wel weer wat rommelig. Wel heb ik mijn best gedaan om de juffer precies voor een lege achtergrond te plaatsen.

2012-08-29 - Juffer en graspluimen<br/>Leersumse Veld - Leersum - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/2.8, 1/1000 sec, ISO 200 Juffer en graspluimen

De maan liet zich ook nog zien, en terwijl het al behoorlijk donker begon te worden vond ik toch een juffer tussen de sprieten. Na een paar foto's vond die het echter wel genoeg en vloog weg, zodat ik niet echt lekker heb kunnen spelen met verschillende standpunten.

2012-08-29 - Juffer bij avondlicht<br/>Leersumse Veld - Leersum - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/3.5, 0.02 sec, ISO 200 Juffer bij avondlicht

 

Na deze serie van juffers op het Leersumse Veld dan nu de hele andere serie: vliegende Lepelaars op Texel.
Op 16 september hadden Carin en ik een excursie van onze vogelcursus op Texel, maar slechts één dagje heen en weer vonden we wat kort. We zijn er zaterdag dus al heen gegaan, en hebben toen al erg veel leuke soorten (o.a. watersnip, grote stern, kluut, goudplevieren) gezien. Maar jammer genoeg vaak te ver om goed te kunnen fotograferen.

Bij de Slufter was er echter een flinke groep Lepelaars aan het foerageren, en die lieten zich redelijk benaderen.

2012-09-15 - Lepelaars in vlucht<br/>De Slufter - Texel - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 300 mm - f/3.5, 1/640 sec, ISO 100 Lepelaars in vlucht

Maar ook zij vlogen toch weer een stukje verder als ik te dicht bij kwam. Kon ik dus wel mooi eens oefenen op vogels in vlucht.
Met een vaste 300mm lens valt het dan echter niet mee om ze allemaal in beeld te krijgen / houden. Zo valt er dus net weer een kop vanaf aan de linkerkant, niet zo heel fraai...

2012-09-15 - Lepelaars in vlucht<br/>De Slufter - Texel - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 300 mm - f/3.5, 1/640 sec, ISO 100 Lepelaars in vlucht

Kijk, dit is al beter.

2012-09-15 - Lepelaars in vlucht<br/>De Slufter - Texel - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 300 mm - f/5.0, 1/640 sec, ISO 100 Lepelaars in vlucht

 

Maar ook hier ging het weer mis...

2012-09-15 - Lepelaars in vlucht<br/>De Slufter - Texel - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 300 mm - f/3.5, 1/640 sec, ISO 100 Lepelaars in vlucht

Een achterblijver in zijn eentje - dat is toch een stukje makkelijker om goed in beeld te krijgen.
Kortom: ik moet nog erg veel oefenen en leren op dit gebied!

2012-09-15 - Vliegende Lepelaar boven de Slufter<br/>De Slufter - Texel - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 300 mm - f/3.2, 1/640 sec, ISO 100 Vliegende Lepelaar boven de Slufter

Mijn volgende blog wordt een verrassing - ook nog voor mijzelf ;-) Ofwel -eindelijk- de eerste serie foto's van IJsland, ofwel toch eerst de mistige zonsopkomst bij Wavershoek...

 

Deel dit bericht via