Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Icarusblauwtje bij zonsondergang

Zo, na een wat langere zomer- en blogvakantie ben ik ook eindelijk weer 'terug'.
Nadat we begin augustus van een fantastische vakantie naar IJsland terug waren gekomen, ben ik me eerst eens door de berg met daar gemaakte foto's gaan worstelen. Wat een opgave om alleen al een eerste selectie te maken (ofwel eerst maar eens gewoon alle slechte foto's weg te gooien). En nu moet ik me er nog toe zetten om uit de overgebleven stapel een selectie van "mooiste foto's" te gaan maken...

Ik was daarom ook niet echt in de stemming om andere blogjes te bekijken of zelf met de camera op pad te gaan. Totdat ik echter een mailtje van Misja Smits kreeg (met een goede tip, bedankt daarvoor Misja!) en haar foto van de maand augustus zag. Toen ben ik een paar dagen later toch maar weer eens op pad gegaan, met als doel: Icarusblauwtjes bij zonsondergang fotograferen.

Gelukkig had ik tijdens een fietstocht samen met Carin een paar dagen eerder een goede locatie gevonden met redelijk veel vlinders, dus ik wist een plek waar ik zoeken moest. En het weer leek gunstig voor een mooie zonsondergang.

2012-08-09 - Icarusblauwtje als silhouet tegen een zonsondergangslucht<br/>Park Vliegbasis Soesterberg - Soesterberg - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/4.0, 1/2000 sec, ISO 200 Icarusblauwtje als silhouet tegen een zonsondergangslucht

Bij de eerste foto's was het wel even 'zoeken' hoe ik zo'n vlindertje nu het mooist op de foto kon zetten. Een silhouet is altijd wel fraai, zeker met een mooi gekleurde lucht erachter.
Maar de prachtige buitenkant van de vleugels zie je zo niet.
Door te belichten op de vleugels werd de achtergrond echter compleet overbelicht en zag je de mooie kleuren niet meer.
De oplossing was dus om -niet te sterk- in te flitsen met mijn ingebouwde flitser:

2012-08-09 - Icarusblauwtje met een prachtige zonsondergang als achtergrond<br/>Park Vliegbasis Soesterberg - Soesterberg - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/8.0, 1/80 sec, ISO 200 Icarusblauwtje met een prachtige zonsondergang als achtergrond

Naast mijn macro-lens had ik ook mijn groothoek-lens bij me. Dat levert weer een heel ander beeld op. Wat rommeliger, maar wel leuk met de leefomgeving van het vlindertje:

2012-08-09 - Groothoek-opname van een Icarusblauwtje bij zonsondergang<br/>Park Vliegbasis Soesterberg - Soesterberg - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 22 mm - f/4.5, 1/15 sec, ISO 400 Groothoek-opname van een Icarusblauwtje bij zonsondergang

En zo bleef ik dingen uitproberen, terwijl het steeds donkerder werd...

2012-08-09 - Icarusblauwtje in silhouet<br/>Park Vliegbasis Soesterberg - Soesterberg - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/4.0, 1/80 sec, ISO 400 Icarusblauwtje in silhouet

Geweldig zoals het oranje in de vleugels weer terugkomt in het bloemetje waar hij op zit:

2012-08-09 - Icarusblauwtje bij een prachtige zonsondergang<br/>Park Vliegbasis Soesterberg - Soesterberg - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/8.0, 1/125 sec, ISO 400 Icarusblauwtje bij een prachtige zonsondergang

Helaas waaide het nog behoorlijk (terwijl meestal de wind gaat liggen, zo aan het eind van de avond), zodat het vaak lastig was om de vlinder scherp op de foto te krijgen.
Door te flitsen werd dat gelukkig wat makkelijker. En door de flitser in te stellen op 'flitsen op het tweede gordijn' (zie hier voor meer info hierover) kreeg ik de volgende bijzondere foto:

2012-08-09 - Icarusblauwtje bij zonsondergang<br/>Park Vliegbasis Soesterberg - Soesterberg - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/6.3, 0.2 sec, ISO 400 Icarusblauwtje bij zonsondergang

Zoals je kan zien en lezen ben ik behoorlijk tevreden met deze serie, super dat ik zo toch weer inspiratie heb gekregen om op pad te gaan.
En nu de inspiratie gaan vinden om de mooiste IJsland-foto's uit te gaan zoeken en daar eens een blogje over te schrijven...

 

Deel dit bericht via