Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Herfstbladeren - met slakje, in zwart-wit en als kunst-kaart

Als ik dit schrijf is het hier grijs, grauw en mistig en begint de herfst alweer langzaam maar zeker alle kleur te verliezen. De bomen zijn al het merendeel van hun bladeren verloren, en wat er nog aanhangt en op de grond ligt is bijna allemaal bruin en verschrompeld. Vorige week vond ik echter nog net een paar kleurige bladeren in onze achtertuin en op één ervan zat zelfs een slakje (maar wel helemaal in zijn huisje verstopt).

2011-11-13 - Geel herfstblad met slakje<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/4.0, 1/60 sec, ISO 200 Geel herfstblad met slakje

Omdat het slakje in zijn huisje zat en de ingang al goed had afgesloten, kon ik het makkelijk op een ander kleurig blaadje (van de Elfenbloem, of Epimedium) zetten en net zolang met de compositie spelen totdat ik er tevreden mee was.

2011-11-13 - Rood herfstblad (Elfenbloem - Epimedium) met slakje<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/2.8, 1/30 sec, ISO 200 Rood herfstblad (Elfenbloem - Epimedium) met slakje

Nadat mijn inspiratie met het slakje op was, richtte ik me op de bladeren zelf.
De foto's ervan werden echter -voor mijn gevoel- een beetje saai en gewoon. Daarom heb ik ze maar eens omgezet naar zwart-wit, vooral ook omdat het me ging om de structuur van de nerven in de blaadjes. Dit leverde veel spannender beelden op.

2011-11-13 - Herfstblad (klimhortensia) in zwart-wit <br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/16.0, 1/8 sec, ISO 200 Herfstblad (klimhortensia) in zwart-wit

2011-11-13 - Herfstbladeren in zwart-wit<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/22.0, 0.3 sec, ISO 200 Herfstbladeren in zwart-wit

Bij het rode Elfenbloemblad -dat ik ook bij het slakje heb gebruikt- ontstond zo een mooi soort craquelé effect door (in Lightroom) wat te spelen met de manier waarop de verschillende kleuren naar zwart-wit worden omgezet:

2011-11-13 - Herfstblad (Elfenbloem - Epimedium) in zwart-wit<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/22.0, 0.6 sec, ISO 200 Herfstblad (Elfenbloem - Epimedium) in zwart-wit

Ook het blaadje van de beukenhaag (dat er nog aan hing) had een mooie structuur:

2011-11-13 - Herfstblad (beukenhaag) in zwart-wit<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/11.0, 1.3 sec, ISO 200 Herfstblad (beukenhaag) in zwart-wit

Maar ook heb ik eens lekker met Photoshop gespeeld. Ik had al eens wat bewerkingen van bladeren gezien die ik wel mooi vond, dus wilde ik dit zelf wel eens gaan proberen. Uiteindelijk is het resultaat anders dan ik eerst voor ogen had, maar wie weet kan ik dit nog eens aan een kaartenverkoper slijten ;-)

2011-11-13 - Klimhortensiablad als kunst-kaart<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/22.0, 1/15 sec, ISO 200 Klimhortensiablad als kunst-kaart

2011-11-13 - Klimhortensiablad en Elfenbloemblad als kunst-kaart<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/22.0, 1/13 sec, ISO 200 Klimhortensiablad en Elfenbloemblad als kunst-kaart

2011-11-13 - Klimhortensiablad en Elfenbloemblad als kunst-kaart<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/22.0, 1/13 sec, ISO 200 Klimhortensiablad en Elfenbloemblad als kunst-kaart

 

Van vrienden hadden we een tijdje geleden al eens een zak met walnoten gekregen, die kwamen van een boom in moeders tuin. Daar zat er ook één bij die nog de extra, beschermende buitenschil had waarmee hij aan de boom hangt, en ook nog het steeltje. Ik had dat zelf nog nooit gezien zo, dus dat moest natuurlijk wel even op de foto. En ook hier maar een soort kaart ervan gemaakt, anders was het wel een erg saaie foto.

2011-11-13 - Walnoot als kunst-kaart<br/>Thuis - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/22.0, 0.3 sec, ISO 200 Walnoot als kunst-kaart

Zo ben ik toch weer een paar uurtjes leuk bezig geweest, eerst in de tuin met het fotograferen en later achter de PC met het bewerken van de foto's.

Mijn volgende blog krijgt weer een ander thema: gisterochtend ben ik vroeg op pad gegaan om mistige landschappen te fotograferen, dus drie keer raden waar mijn volgende blogje over gaat ;-)

 

Deel dit bericht via