Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Heikikker - nu als blauwe Smurf te zien bij Huis ter Heide (NB)

In diverse natuurtijdschriften kwam ik ze tegen: de Heikikker die op dit moment als blauwe 'Smurf' de vrouwtjes het hof proberen te maken. Ik had er al wel eens eerder iets over gelezen en gezien, maar was er nog nooit op uit gegaan om ze in het echt te zien. En aangezien de paartijd niet zo heel lang duurt, was het nu of nooit. Op waarneming.nl had ik gezien dat er al diverse blauwe exemplaren gezien en gefotografeerd waren, dus samen met Carin gingen we bijtijds op pad naar Huis ter Heide in Noord-Brabant.

Omdat de weg was afgezet vanwege de paddentrek kostte het wat moeite om een goede parkeerplaats te vinden. Maar toen dat gelukt was, konden we een mooie wandeling maken richting het ven.
Bij de rand zagen we al diverse kikkertjes wegspringen en wegduiken, waarvan ook een enkele inderdaad raar blauw van kleur was. Als je 'gewend' bent dat een kikker groen of bruin is, dan is het toch een raar gezicht.
En ja, op een gegeven moment zagen we ook een blauw mannetje, die zich vastgeklemd had aan een vrouwtje. Dit wordt amplexus genoemd.

2010-03-22 - Blauwe heikikker<br/>Huis ter Heide - Plakkeven - Loon op Zand - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/8.0, 1/250 sec, ISO 200 Blauwe heikikker

 

En vlakbij dreef er het nodige kikkerdril in het water:

2010-03-22 - Kikkerdril in het water<br/>Huis ter Heide - Plakkeven - Loon op Zand - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/6.3, 1/800 sec, ISO 200 Kikkerdril in het water

Op de achtergrond hoorden we nog vele andere Heikikkers, het geluid lijkt op dat van ontsnappende lucht uit een onderwater gedompelde fles.
Maar dat wisten we pas toen een andere fotografe ons daar op wees ;-(

2010-03-22 - Heikikker tussen het kikkerdril<br/>Huis ter Heide - Plakkeven - Loon op Zand - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/11.0, 1/160 sec, ISO 200 Heikikker tussen het kikkerdril

 

Deel dit bericht via