Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Een foto-afdruk op hout of bamboe - weer eens wat anders

Net als bij de meesten van jullie staan al die prachtige foto's die ik maak eigenlijk alleen maar op mijn harde schijf. En een kleine selectie haalt ook mijn website in mijn portfolio, publiceer ik op mijn fotoblog of plaats ik op onze reisverslagen website.

De laatste jaren maak ik echter ook regelmatig een fotoboek van onze vakantie, en selecteer ik één of twee foto's die ik groot wil laten afdrukken voor aan de muur. Zo heb ik al diverse foto's op canvas, op aluminium en op glas laten afdrukken.
Maar nog nooit een foto op hout.

Een tijdje geleden werd ik echter benaderd door Laura van de website fotofabriek.nl of ik het leuk vond om een review te schrijven over hun foto-op-hout afdruk. Dat wilde ik dus wel, kon ik eindelijk zelf eens zien hoe dat uit zou pakken.
En om er een wat bredere review van de te maken, heb ik fotoophout.nl benaderd, omdat zij sinds kort een foto op bamboe aanbieden. Daar was ik ook wel erg benieuwd naar.

Voor de foto op hout heb ik de volgende foto uitgekozen (die overigens gemaakt is door Carin!):

2015-08-08 - Zonnebloem - de originele foto<br/>Utrecht - Nederland<br/>Canon PowerShot SX1 IS - 5 mm - f/2.8, 1/60 sec, ISO 80 Zonnebloem - de originele foto

En het resultaat, een afdruk op 60 x 40 cm op vurenhout met whitewash, is er zo uit komen te zien:

2016-07-07 - Zonnebloem - afgedrukt op hout<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 55 mm - f/8.0, 0.02 sec, ISO 400 Zonnebloem - afgedrukt op hout

Van te voren had ik eerlijk gezegd verwacht dat de foto fletser en minder scherp zou worden. Maar door die whitewash finish (die als -extra te betalen- optie te kiezen is tijdens het bestelproces) valt dat enorm mee.
Door die whitewash zijn ook de noesten in het vurenhout wel zichtbaar (de twee donkere punten in de gele bloemblaadjes), maar zeker niet storend. Het geeft de foto wel iets extra's.

2016-07-07 - Zonnebloem - afgedrukt op hout detail<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/8.0, 1/200 sec, ISO 400 Zonnebloem - afgedrukt op hout detail

2016-07-07 - Zonnebloem - afgedrukt op hout detail<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/8.0, 1/160 sec, ISO 400 Zonnebloem - afgedrukt op hout detail

Op de foto hieronder kan je de achterkant van de afdruk zien. Er wordt een ijzeren ophangsysteempje meegeleverd, dat je met twee schroeven zelf in het hout kan vastzetten (staat hier niet op de foto).

2016-07-07 - Zonnebloem - afgedrukt op hout - achterkant<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 46 mm - f/8.0, 1/200 sec, ISO 400 Zonnebloem - afgedrukt op hout - achterkant

 

Voor de foto op bamboe heb ik de volgende foto uitgekozen:

2015-10-23 - Welpje krijgt een stevige lik op de kop<br/>Serengeti National Park - Tanzania<br/>Canon EOS 7D Mark II - 300 mm - f/4.0, 1/500 sec, ISO 1600 Welpje krijgt een stevige lik op de kop

Het resultaat op bamboe, een afdruk op 30 x 30 cm met whitewash, ziet er zo uit:
(nb: de kleur is in het echt wel zoals de originele foto is, doordat ik deze foto bij ons binnen heb gemaakt met niet zo veel licht lijkt hij wat minder geel)

2016-07-07 - Leeuwin met welpje - foto op bamboe<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 44 mm - f/5.6, 1/6 sec, ISO 800 Leeuwin met welpje - foto op bamboe

Het leuke van de foto op bamboe is dat het een enorm massief blok is, met een dikte van 4 cm. Je kan het dus zo ergens neerzetten.

2016-07-07 - Leeuwin met welpje - foto op bamboe<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/8.0, 0.01 sec, ISO 400 Leeuwin met welpje - foto op bamboe

2016-07-07 - Leeuwin met welpje - foto op bamboe<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/8.0, 0.01 sec, ISO 400 Leeuwin met welpje - foto op bamboe

Ook hierbij heb je weer de keuze, tegen bijbetaling, om te kiezen voor de whitewash optie. Hierdoor worden de kleuren en scherpte van de afdruk mooier, dus ik zou daar voor mijn foto's altijd voor kiezen.
Noesten heb je niet bij de afdruk op bamboe, wel een mooie natuurlijke structuur. Bij deze foto past dat erg goed vind ik.

2016-07-07 - Leeuwin met welpje - foto op bamboe - detail<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/8.0, 1/125 sec, ISO 400 Leeuwin met welpje - foto op bamboe - detail

Conclusie:
De bestelling van beide afdrukken verliep, zoals tegenwoordig overal op alle websites, snel en simpel. En ook werden ze beiden goed verpakt opgestuurd, met bij de foto op hout afdruk ook netjes extra bescherming op alle vier de hoeken.

De levering was bij fotofabriek.nl enorm snel: mijn bestelling van zondag werd woensdag al bezorgd!
Bij fotoophout.nl duurde het wat langer: de foto op bamboe die ik op dinsdagavond besteld had werd een week later op donderdag bezorgd.

De afdrukkwaliteit is mij enorm meegevallen, de kleuren en scherpte zijn veel beter dan ik verwacht had bij een dergelijke afdruk. Maar dit komt voor een groot deel dus door de "whitewash" optie bij beiden, waar je wel extra voor betaald (en hoe groter de afdruk, hoe duurder dit wordt).

Ik denk verder dat lang niet alle soorten foto's geschikt zijn om op deze manier afgedrukt te worden. Maar bij dit soort natuur-foto's past dit prima, en het kan ook wel leuk zijn om eens een wat minder gepolijste afdruk te hebben.

Voor meer info kan je terecht op de beide websites:

Foto op hout afdruk bij fotofabriek.nl

Foto op bamboe afdruk bij fotoophout.nl

 

(nb: ik ben, jammer genoeg ;-), niet betaald voor het schrijven van deze review. Wel heb ik beide afdrukken vrijwel gratis kunnen bestellen.)

 

Deel dit bericht via