Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Donkere wolken boven de stuifduinen

Het blijft toch altijd weer moeilijk om een pakkende en passende titel te verzinnen. Eigenlijk wilde ik dit "De Lange Duinen in zwart-wit" noemen, maar ja, mijn eerste foto wil ik toch in kleur plaatsen om eens te horen welke jullie nu mooier vinden...

 

2011-12-05 - Donkere wolken van een hagelbui boven een vliegden<br/>Lange Duinen - Soest - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 24 mm - f/16.0, 2.5 sec, ISO 100 Donkere wolken van een hagelbui boven een vliegden

 

 

Afgelopen maandag was het een onstuimige dag met veel wind, regen- en hagelbuien en af en toe de zon die er toch doorheen kwam. Dit leek me dus een mooie kans om weer eens de stuifduinen bij Soest op te zoeken, om te proberen wat landschapfoto's te maken met de vliegdennen in de hoofdrol.


Toen ik net op de parkeerplaats aan was gekomen, barstte er een enorme regebui los, dus ben ik toch maar even blijven zitten. En verbaasde ik me over alle hondenbezitters die intussen wel gewoon in de regen op pad gingen om de hond uit te laten?! Na een kwartiertje vond ik het droog genoeg om op pad te gaan, maar al na een paar honderd meter ben ik snel gaan 'schuilen' onder een vliegden. Schiet niet echt op, zo'n klein boompje, maar het was beter dan niets. En zo kon ik bovenstaande foto nog redelijk droog en zonder druppels op de lens maken.

Dezelfde foto heb ik ook omgezet naar zwart-wit. De dreigende hagelbui-lucht komt zo nog mooier tot zijn recht vind ik. Maar verder wordt hij toch vrij donker. Uiteindelijk vind ik de kleur-versie geloof ik toch mooier...

 

2011-12-05 - Donkere wolken van een hagelbui boven een vliegden<br/>Lange Duinen - Soest - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 24 mm - f/16.0, 2.5 sec, ISO 100 Donkere wolken van een hagelbui boven een vliegden

 

 

Tussen de buien door kon ik op zoek naar fotogenieke vliegdennen. Met mijn groothoek-lens vrij laag bij de grond om ook nog wat van de lucht erop te krijgen.
En deze en alle volgende foto's wel in zwart-wit, dat vond ik bij deze wel echt mooier overkomen.

 

2011-12-05 - Vliegden op het stuifduin<br/>Lange Duinen - Soest - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 11 mm - f/16.0, 0.4 sec, ISO 100 Vliegden op het stuifduin

 

 

Tot mijn verbazing en verrassing bleken er twee vennetjes te zijn ontstaan, die ik er eerder nog nooit gezien had. Kwam dit nu van de vele regen van de afgelopen tijd, of heeft een beheerder dit bewust zo gemaakt? Ik weet het nog steeds niet. Maar het was wel weer even wat anders dan al dat zand.

 

2011-12-05 - Vennetje van regenwater<br/>Lange Duinen - Soest - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 10 mm - f/16.0, 1.6 sec, ISO 100 Vennetje van regenwater

 

 

Dezelfde vliegden als op de eerste foto, maar nu van een andere kant genomen. Alsof hij naar rechts aan het lopen is ;-)

 

2011-12-05 - Vliegdennen op de stuifduinen<br/>Lange Duinen - Soest - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 10 mm - f/13.0, 30 sec, ISO 100 Vliegdennen op de stuifduinen

 

 

Ook heb ik gespeeld met mijn Vario ND filter - zeg maar een grijsfilter die -door aan het filter te draaien- tussen 2 tot 8 stops minder licht doorlaat. Hiermee kan je dus veel langere sluitertijden (bij hetzelfde diafragma) verkrijgen. Waardoor je de beweging van bijv. wolken of water kan vervagen.

Onderstaande foto is met een sluitertijd van 30 seconden (op statief) gemaakt, de wolken vormen zo een prachtige krans om de kruin van de boom.

2011-12-05 - Voortsnellende wolken boven een vliegden<br/>Lange Duinen - Soest - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 10 mm - f/22.0, 30 sec, ISO 100 Voortsnellende wolken boven een vliegden

Al met al is het best een sombere serie geworden, maar dat heeft ook wel te maken met de tijd van het jaar. De dagen worden weer erg kort, en met het herfstachtige weer van de laatste week wordt het er niet lichter op...

Eens kijken of mijn volgende serie weer wat vrolijker kan worden ;-)

 

Deel dit bericht via