Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

De Hoogekampse Plas - alweer een ijsvogel

Het is vandaag vrijdag, en prachtig weer. De zon schijnt eindelijk weer eens volop, maar helaas, ik moet vandaag gewoon werken. Weliswaar lekker thuis, maar toch...
Net voor lunchtijd kan ik de drang om naar buiten te gaan (met fototoestel uiteraard) niet meer weerstaan. Dan maar een paar uurtjes verlof opnemen.

2010-02-12 - Het voorjaar komt eraan<br/>De Hooge Kampse Plas - Groenekan - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/8.0, 1/2500 sec, ISO 800 Het voorjaar komt eraan

Ik wil niet al te ver weg gaan (dan kan ik nog een uurtje of zo werken aan het eind van de middag), dus ik besluit naar de Hoogekampse plas bij Groenekan / De Bilt te gaan. Volgens waarneming.nl wordt daar de laatste tijd regelmatig een ijsvogel gezien. En daarvan heb ik de smaak intussen wel te pakken ;-)

Aan de noordkant (de Groenekanse kant) van de plas wordt er druk gewerkt. Volgens een vrouw die er wandelt zijn ze de komende 5 jaar bezig met afgraven van vervuilde grond. Maar even googelen leert dat het Utrechts Landschap de plas juist ondieper aan het maken is en er wat eilandjes gemaakt worden. Er wordt dus juist grond gestort.
Het is er dus een puinhoop en redelijk kabaal. Daar zal de ijsvogel (of andere eenden en watervogels) dus wel niet te vinden zijn.

Lopend langs de plas zie ik diverse wilde eenden, en de eerste tekenen van de lente.

Maar nog steeds geen ijsvogel....

Tot ik weer terugloop naar het noorden, en er in de hoek, bij een slootje dat nog een beetje openligt, ineens een blauwe schicht voorbij flitst!
Hij gaat ook nog een mooi in het zonnetje zitten, alleen jammer van al die takjes om hem heen:

2010-02-12 - IJsvogel tussen de takken<br/>De Hooge Kampse Plas - Groenekan - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/8.0, 1/1000 sec, ISO 800 IJsvogel tussen de takken

Het lukt me dit keer zelfs, met redelijk resultaat, om de ijsvogel vliegend te fotograferen:

2010-02-12 - Wegvliegende ijsvogel<br/>De Hooge Kampse Plas - Groenekan - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/8.0, 1/800 sec, ISO 800 Wegvliegende ijsvogel

2010-02-12 - IJsvogel tussen de takken<br/>De Hooge Kampse Plas - Groenekan - Nederland<br/>Canon EOS 50D - 400 mm - f/8.0, 1/2500 sec, ISO 800 IJsvogel tussen de takken

Joepie, is het toch weer gelukt! Het mooie vind ik ook dat deze ijsvogel veel groener lijkt te zijn dan degene die ik bij Nijkerk heb gezien. Maar dat komt dan duidelijk door de lichtval op de veren, want in Nederland komt er maar één soort ijsvogel voor, de Europese ijsvogel (Alcedo atthis).

Na mijn succes hier (en vanwege het nog steeds heerlijke weer) besloot ik om nog maar eens naar Kockengen te gaan, eens kijken of de Roerdomp zich weer zo mooi zou laten zien... (zie mijn volgende blog voor de resultaten daarvan ;-) ).

 

Deel dit bericht via