Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Creatief met krokussen

2019-02-15 - Krokus in meervoud<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/3.2, 1/200 sec, ISO 200 Krokus in meervoud

Ik zit een beetje in een dipje... een fotografisch dipje wel te verstaan. Sinds onze vakantie naar Nieuw-Zeeland eind vorig jaar heb ik mijn fototoestel nauwelijks nog aangeraakt. Twee keer ben ik op uit geweest toen er een laagje sneeuw lag, waarbij ik best leuke foto's heb gemaakt van vogeltjes (vink, pimpelmees, koolmees) in de besneeuwde bomen. Maar echt blog-waardig was dat niet.

2019-02-15 - Krokus pastel<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/4.0, 0.01 sec, ISO 200 Krokus pastel

De tweede keer ben ik er op uit gegaan toen de krokussen bloeiden en het lekker weer was. De resultaten daarvan zie je nu in dit blog artikel.

Maar verder heb ik weinig inspiratie om er op uit te gaan. Wéér dezelfde onderwerpen fotograferen als vorig jaar? Wéér proberen een unieke invalshoek te vinden, terwijl al zoveel moois op Facebook en Instagram voorbij komt?

2019-02-15 - Krokus in het gras<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/3.2, 1/640 sec, ISO 400 Krokus in het gras

Zo was ik eigenlijk ook niet van plan een blog te schrijven over mijn krokus-uitstapje. Maar een reactie op Facebook op een door mij geplaatste krokus-foto (dank je wel, Annelore) trok me over de streep om het toch maar wel te doen.

Het is natuurlijk eigenlijk ook zonde als de foto's op mijn harde schijf verstoffen, terwijl er misschien iemand is die ze best wil zien... Al is de volgende foto wel dermate abstract, dat velen nu waarschijnlijk al zullen afhaken ;-)

 

2019-02-15 - Krokus contouren<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/2.8, 1/250 sec, ISO 400 Krokus contouren

Ik had er dit keer bewust voor gekozen om met mijn Canon 7D mk2 op pad te gaan, zodat ik door de cropfactor van 1,6x wat "dichter" op de bloemen kon komen, zonder dat ik er echt met mijn lens bovenop moest gaan zitten.
En ook omdat de verandering van full frame naar crop camera me weer van extra inspiratie kon voorzien.

 

2019-02-15 - Krokussen<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/3.2, 1/160 sec, ISO 200 Krokussen

Toch heb ik wel weer mijn oude recept gehanteerd: bloemetjes in de schaduw van mijn witte parapluutje, achtergrond lekker in de zon en groot diafragma.

Niks mis mee, maar ik had wel het idee dat ik zo weer dezelfde foto's als vorig jaar / twee jaar geleden aan het maken was.

Vandaar dat ik op een gegeven moment besloot om eens te kijken wat er zou gebeuren als ik eens een lange sluitertijd zou instellen (met klein diafragma, vanwege het zonlicht) en zou bewegen tijdens het afdrukken.
En ik werd best blij van de resultaten. Geen herkenbare krokussen meer, maar wel prachtige schilderachtige 'kleur-vegen'.

2019-02-15 - Schilderen met krokuskleuren<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/29.0, 0.25 sec, ISO 200 Schilderen met krokuskleuren

Waarschijnlijk is nu het overgrote deel van de rest van mijn blog-lezers afgehaakt ;-)  maar voor de doorzetters nog een schilderachtige krokus foto. Prachtig toch, dat je zoiets als foto vast kan leggen?!

2019-02-15 - Schilderen met krokuskleuren<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/32.0, 0.5 sec, ISO 200 Schilderen met krokuskleuren

Voor de liefhebbers van een haarscherpe foto (en als bewijs dat ik dat toch ook best kan ;-) ) een heel andere foto: Dit is meer de traditionele macro opname van een krokus. Ook fraai, zeker vanwege het lekkere kleurcontrast.

2019-02-15 - Stamper van een krokus<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/8.0, 1/6 sec, ISO 200 Stamper van een krokus

Maar ik vind het toch leuker en uitdagender om er iets anders van te maken.
Na de lange sluitertijden besloot ik daarom om toch ook maar weer eens de meervoudige belichting te proberen. Gelukkig zit dat ook op mijn 7D mk2 camera. En ik had een gorillapod (mini statiefje) meegenomen, zodat ik op het live view beeldscherm de twee te maken opnames kon 'componeren'.

2019-02-15 - Meervoudige opname van krokussen<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/3.2, 1/160 sec, ISO 200 Meervoudige opname van krokussen

Ook de eerste foto in dit blog is een tweevoudig belichte opname (in de camera dus),
Ik word zelf wel vrolijk van het zo ontstane beeld, dat schilderachtig is, beweging (dans-achtig) lijkt te suggereren en lekker fris is.

2019-02-15 - Dubbelbelichte krokussen<br/>Landgoed Niënhof - Bunnik - Nederland<br/>Canon EOS 7D Mark II - 100 mm - f/3.2, 1/80 sec, ISO 200 Dubbelbelichte krokussen

 

Ten slotte:

Voor mijn gevoel had ik grotendeels dezelfde soort foto's gemaakt als voorgaande jaren. Maar toen ik mijn archief met foto's bekeek bleek het tóch weer allemaal net even anders te zijn.

Dus misschien is dat wel een mooie les die ik geleerd heb door het schrijven van dit blogje:
Ga gewoon lekker op pad met het fototoestel, zoek de bekende plekken en onderwerpen gerust weer op, want de kans dat je met dezelfde foto's terugkomt is toch heel erg klein...

 

Deel dit bericht via