Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Bosanemonen - mijn guilty pleasure

Bosanemonen: totdat ik serieus begon te fotograferen, en dan met name macro-fotografie, had ik er nog nooit van gehoord. Kleine witte bloemetjes, laag bij de grond, die pas hun bloemblaadjes openen als er voldoende (zon-)licht is.

Ik denk ook dat ik ze destijds, al die jaren, ook nog nooit (bewust) gezien heb.

2022-03-27 - Tussen de gele narcissen<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/400 sec, ISO 200 Tussen de gele narcissen

 

Ze komen ook zeker niet algemeen voor in Nederland, maar als je er eenmaal oog voor hebt, dan zie je ze op steeds meer plekken staan. Vooral als je op het juiste moment (maart/april) er veel op uit trekt.

2022-03-27 - Zonaanbidder<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/250 sec, ISO 200 Zonaanbidder

 

Voor mij was landgoed Amelisweerd bij Utrecht al snel een locatie waar ik ze wist te vinden. Zo'n 7 km fietsen bij mij vandaan, dus makkelijk en snel bereikbaar. En ze staan daar op meerdere plekken, zodat je makkelijk kan spelen met verschillende achtergronden en lichtval.

2022-03-27 - De zon opgevangen<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/400 sec, ISO 200 De zon opgevangen

 

Het nadeel van Amelisweerd is echter dat het een landgoed is aan de rand van Utrecht, en het dus met name in de weekenden enorm druk kan zijn. Dan heb ik er toch wat meer moeite mee om languit op de grond te gaan liggen fotograferen. Al kan het ook wel weer een voordeel zijn als je af en toe wordt aangesproken op het fotograferen, zoals toen ik gewezen werd op een plek waar bostulpen bloeiden.

2022-03-27 - Bosanemonen<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/250 sec, ISO 200 Bosanemonen

 

Sinds kort heb ik echter een locatie gevonden, nog dichter bij huis, waar ook een flinke hoeveelheid bosanemonen staan. Tijdens de Corona-periode ben ik -eigenlijk voor het eerst- veel wandelingen in de buurt gaan maken. Zeker in het eerste jaar, 2020, zag ik hoe mooi sommige buurten en parkjes hier zijn, met name in het voorjaar.

2022-03-27 - Bosanemonen en narcissen<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/2.8, 1/640 sec, ISO 200 Bosanemonen en narcissen

 

Dit jaar kwam ik er weer eens tijdens een lunch-wandeling, en zag ik dat er tegelijkertijd krokussen, bosanemonen en narcissen bloeiden. Volgens mij redelijk uniek dat dit allemaal tegelijk was, en ik zag kansen om met de verschillende kleuren van de bloemen in voor- en achtergrond te gaan spelen bij het fotograferen.

2022-03-27 - Bosanemoon tussen het gras<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/2.8, 1/320 sec, ISO 200 Bosanemoon tussen het gras

 

Helaas kon ik echter pas een paar dagen later met mijn fototoestel op pad, en waren de krokussen al uitgebloeid. De mooie paarse kleuren lagen nu slap en uitgedroogd op de grond.
Dan maar andere achtergronden zoeken, en met de gele narcissen aan de slag.

2022-03-27 - Lentegevoel<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/2.8, 1/640 sec, ISO 200 Lentegevoel

Het leuke bij het fotograferen van de bosanemonen is dat ze altijd in grotere groepen staan, zodat je mooi kan werken met onscherpe en scherpe bloemetjes in de voor- en achtergrond.

2022-03-27 - Nog niet helemaal wakker<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/2.8, 1/640 sec, ISO 200 Nog niet helemaal wakker

2022-03-27 - Catch the light<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/2.8, 1/800 sec, ISO 200 Catch the light

Ook staat de ene helemaal open, naar de zon gericht. En staat een ander juist weer wat meer nog met de bloemblaadjes gesloten.
En is het ene bloemetje een beetje roze, en is de ander echt spierwit.

2022-03-27 - Puur en stralend<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/320 sec, ISO 200 Puur en stralend

En soms is het mooi om de blaadjes van de bloemen mee te fotograferen als donkere voorgrond, en soms is het juist leuk om een zo licht mogelijke compositie te zoeken. Het helpt dan als het bloemetje in de schaduw staat, en de achtergrond door de zon verlicht wordt.
Meestal zorg ik daar dan zelf voor met een wit parapluutje, maar dit keer kon ik gebruik maken van de schaduw van  diverse bomen.

2022-03-27 - Het frisse voorjaarsgevoel<br/>De Brink - Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/2.8, 1/400 sec, ISO 200 Het frisse voorjaarsgevoel

 

Ten slotte:
Af en toe sla ik eens een jaartje over, omdat ik vind dat ik al genoeg bosanemonen gefotografeerd heb. Maar al snel begint het toch weer te kriebelen, en geef ik toe aan mijn guilty pleasure :-)
Zeker nu ze zo dicht in de buurt te vinden zijn...

 

Deel dit bericht via