Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Bloembollenvelden met een drone fotograferen

Half december 2022 heb ik de knoop toch maar eens door doorgehakt: ik heb een drone aangeschaft 🤭

2023-04-18 - Bloembollenveld. gefotografeerd met drone<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/2000 sec, ISO 100 Bloembollenveld. gefotografeerd met drone

 

Een kleine DJI mini 3 Pro, die nog geen 249 gram weegt.
Dat lage gewicht heeft een aantal voordelen: je mag er nu en straks vrijwel overal mee vliegen, zonder certificaat of andere toeters en bellen.
En, hij is heel erg makkelijk overal naar toe mee te nemen. Samen met de controller past hij zelfs in mijn (vrij kleine) foto-rugzak bij mijn fotocamera en lenzen.

2023-04-18 - Bloembollenveld. gefotografeerd met drone<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/2000 sec, ISO 120 Bloembollenveld. gefotografeerd met drone

 

Maar al vrij snel kwam ik erachter dat de "Fly more combo kit" wel een vereiste was, omdat daarin twee extra accu's zitten, zodat ik nu 3 x 35 minuten kan vliegen met de drone. Met 1 x 35 minuten ben je toch wel heel erg snel uitgevlogen, en het weer opladen van de accu kost toch best wat tijd.
Bij die combo kit zit ook een aardig tasje, waar de drone, de controller en de accu's goed in passen, inclusief nog wat kleine extra's (extra reserve propellers, oplaad-snoertje, etc.). Dus daarin neem ik hem tegenwoordig meestal mee.

2023-04-18 - Bloembollenveld. gefotografeerd met drone<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/2000 sec, ISO 100 Bloembollenveld. gefotografeerd met drone

 

Het doorhakken van de knoop heeft even geduurd, omdat ik eigenlijk geen fan was van een drone. Ze maken best wel herrie, en ik heb al een keer meegemaakt dat iemand met zijn drone vóór de prachtige spreeuwenzwermen ging vliegen, zodat niemand meer een foto zonder drone erop kon nemen.
Ik heb me dus voorgenomen om alleen te vliegen als ik (vrijwel) niemand er mee verstoor.

2023-04-18 - Lijnenspel in het bloembollenveld<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/1250 sec, ISO 120 Lijnenspel in het bloembollenveld

 

Gelukkig is de mini 3 Pro best wel stil, zeker als het niet zo hard waait. Zodra de drone dan wat hoger dan zo'n 30 meter vliegt, hoor je hem eigenlijk al niet meer.
(overigens mag je in heel Europa maximaal 120 meter hoog vliegen, zonder extra toestemmingen, maar dat is al best hoog)

Bij deze bollenvelden waaide het echter behoorlijk, dus dan heeft hij er wat meer moeite mee, en maakt dan dus ook wat meer kabaal.
Dus heb ik hier steeds gewacht tot er niemand anders meer bij stond vóórdat ik begon te vliegen.

2023-04-18 - Abstract bloembollenveld<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/1000 sec, ISO 150 Abstract bloembollenveld

 

Een andere reden voor de aanschaf in december is mijn huidige 3-maanden durende sabbatical. Van 1 april tot 1 juli hoef ik even niet te werken, en kan ik doen en laten wat ik wil 😊
De plannen voor de leuke foto-uitstapjes kregen eind vorig jaar steeds meer vorm, en ik wilde ook graag eens van de fraaie abstracte foto's kunnen maken van rivieren die in zee uitmonden.

2023-04-18 - Molen aan de rand van het bloembollenveld<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/2500 sec, ISO 120 Molen aan de rand van het bloembollenveld

Dat is intussen uitstekend gelukt in Zuid-Spanje, maar die komen in een volgend blog nog eens aan bod! ;-)

Toen ik half april een paar dagen naar Texel zou gaan (in mijn eentje, om daar te fotograferen en een paar dagen uit te waaien), bedacht ik dat ik op de heen- of terugweg ook mooi de bollenvelden in Noord-Holland zou kunnen gaan fotograferen met mijn drone.

2023-04-18 - Molen aan de rand van het bloembollenveld, met drone gemomen<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/3200 sec, ISO 120 Molen aan de rand van het bloembollenveld, met drone gemomen

Zo gezegd, zo gedaan :-)
Op de heenweg naar Texel heb ik gespot waar mooie velden te vinden waren, en op de terugweg heb ik er een middag gedroned en al deze foto's gemaakt.

2023-04-18 - Noord-Hollandse stolpboerderij bij de bloemvelden<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/1250 sec, ISO 110 Noord-Hollandse stolpboerderij bij de bloemvelden

Ik vond het overigens best spannend, om de drone met zoveel wind de lucht in te laten gaan. Af en toe piepte de drone app dat het zo hard waaide dat hij niet meer zelf automatisch naar het beginpunt zou kunnen terugvliegen.
Maar ach, dat hoefde ook niet, dat kan ik zelf intussen ook wel ;-)  Want ik heb al wel de nodige oefen-vlieguurtjes achter de rug sinds de aanschaf.

2023-04-18 - Kleurige bloembollen, met molen, genomen met drone<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/1600 sec, ISO 150 Kleurige bloembollen, met molen, genomen met drone

Het fotograferen met een drone is overigens echt weer heel anders dan met een gewoon fototoestel. Ik kan nu ineens de hoogte bepalen waarop ik een foto neem. En ik kan de camera draaien, zodat deze loodrecht naar onderen wijst/fotografeert, of steeds omhoog bewegen zodat ik juist verder naar voren fotografeer.
Ook kan ik de drone links- of rechtsom om zijn as laten draaien, zodat je zo meteen weer een ander standpunt krijgt. Of een stukje naar links, rechts, voren of achter laten bewegen.
Wat een luxe, en al die tijd blijft de drone rustig op zijn plek hangen. Een statief is toch een stuk meer gedoe 😉

2023-04-18 - Kleurige bloembollen, met molen, genomen met drone<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/1600 sec, ISO 110 Kleurige bloembollen, met molen, genomen met drone

In deze serie foto's kan je dan ook goed zien dat ik aardig gespeeld heb met die mogelijkheden.
Bij de volgende foto heb ik de camera wat maar omlaag gericht (vergeleken met de foto hierboven), zodat er geen lucht meer zichtbaar is en de lijnen nog meer naar elkaar toe lopen.

2023-04-18 - Bloembollenveld tot in het oneindige, met drone gefotografeerd<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/1000 sec, ISO 150 Bloembollenveld tot in het oneindige, met drone gefotografeerd

 

Nog abstracter wordt het door (op een andere locatie) de camera nog meer naar onder te richten:

2023-04-18 - Kleurige lijnenspek van de bloembollen, met drone gefotografeerd<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/1250 sec, ISO 130 Kleurige lijnenspek van de bloembollen, met drone gefotografeerd

 

Bij het maken van de volgende foto werd ik nog aangesproken door een Amsterdamse vrouw die op haar fiets langs kwam. Ze ging daar al jaren op vakantie, o.a. vanwege de mooie bloembollenvelden. En ze vond het erg interessant dat ik daar nu met een drone aan het vliegen en fotograferen was.

2023-04-18 - Kleurige lijnenspek van de bloembollen, met drone gefotografeerd<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>FC3582 - 6.7 mm - f/1.7, 1/1500 sec, ISO 100 Kleurige lijnenspek van de bloembollen, met drone gefotografeerd

Uiteraard had ik ook mijn gewone fotocamera bij me (die ik vooral op Texel gebruikt heb).
Ook daarmee zijn natuurlijk leuke foto's van de bloembollen te maken. Met een flinke zoomlens kan je daarmee ook leuke abstracte foto's maken.

2023-04-18 - Buitenbeentjes in het bloembollenveld<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 400 mm - f/5.6, 1/2000 sec, ISO 400 Buitenbeentjes in het bloembollenveld

Het blijft leuk om te speuren naar buitenbeentjes: één of meer tulpen die een andere kleur hebben dan de rest van het veld.

2023-04-18 - Buitenbeentjes in het bloembollenveld<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 400 mm - f/5.6, 1/1000 sec, ISO 400 Buitenbeentjes in het bloembollenveld

 

En ter vergelijk dezelfde molen aan de rand van het bollenveld die ik hierboven op een paar drone-foto's heb staan. Echt een heel ander perspectief, zo vanaf de grond gefotografeerd.

2023-04-18 - Bloembollen en molen<br/>Noord-Holland - Nederland<br/>Canon EOS R5 - 135 mm - f/5.0, 1/2000 sec, ISO 400 Bloembollen en molen

 

Tenslotte:
Wat een geweldig leuke uitbreiding vormt mijn nieuwe drone op mijn fotografeer-mogelijkheden!
Jammer genoeg is het in Nederland op héél veel plaatsen niet toegestaan om met een drone te vliegen, ook niet met deze kleine. Vanwege de vliegvelden, militaire terreinen, havens, beschermde natuurgebieden, etc. Maar waar het wel is toegestaan, biedt het mooie kansen om met een heel andere blik aan de slag te gaan. 

Vanaf nu gaat de drone dus standaard mee op vakanties en kan ik -hopelijk zonder teveel overlast te veroorzaken- weer een andere dimensie aan mijn foto's gaan geven 😃

 

Deel dit bericht via