Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Witte oorzwam, Porceleinzwam en rodekoolzwammetje

Ik had eigenlijk beloofd nu het tweede blogje over de Hazenpootjes te schrijven, maar die bewaar ik nog even tot de volgende keer. Want eerst even wat afwisseling met foto's van de Witte Oorzwam (Crepidotus variabilis), Porceleinzwam (Oudemansiella mucida) en het Rodekoolzwammetje (Laccaria amethystina) leek me ook wel een goed idee.

2011-10-24 - Wit oorzwammetje<br/><br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/4.0, 1/60 sec, ISO 400 Wit oorzwammetje

Laat ik maar meteen eens beginnen met een goede tip, die ik al wat vaker heb toegepast: ga eerst eens bij je in de buurt op excursie met bijv. staatsbosbeheer,  IVN of Natuurmonumenten, en ga dan de dag of week erna nog eens naar hetzelfde gebied, maar dan mét je camera.
Op die manier krijg je van de "experts" tijdens de excursie alle goede plekken aangewezen waar interessante dingen te zien zijn (met ook nuttige achtergrondinformatie enzo), en kan je daarna in alle rust al dat moois op de foto gaan zetten.

Zo ben ik vorige week zondag met de IVN naar Sandwijck in De Bilt op paddenstoelenexcursie gegaan, en kon ik op maandag in alle rust de Witte oorzwammetjes en de Porceleinzwam fotograferen die we zondag gezien hadden.
Het grote voordeel was dat de Witte oorzwammetjes op een losse tak zaten, die ik dus zonder problemen een stukje kon meenemen naar een zonnige plek met mooie achtergrond.

2011-10-24 - Wit oorzwammetje<br/><br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/4.0, 1/80 sec, ISO 400 Wit oorzwammetje

Uiteraard is het altijd leuk als er nog net even een vlieg precies op een goede plek in beeld komt zitten.

2011-10-24 - Wit oorzwammetje<br/><br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/4.0, 1/200 sec, ISO 400 Wit oorzwammetje

Toen ik vond dat ik wel klaar was met deze zwammetjes, kon ik door naar de Porceleinzwam. Die hadden we zondag ook zien zitten op een losse tak die op de grond lag, dus ook daarmee kon ik naar een zonnig plekje gaan. Want zoals iedereen wilde ik uiteraard ook dit zwammetje met tegenlicht fotograferen zodat de doorschijnende hoed mooi in beeld komt.
Door de lichtvlekken tussen de bladeren en een diafragma van f/4.5 ontstond een spannende achtergrond.

2011-10-24 - Porseleinzwam (Oudemansiella mucida) met tegenlicht<br/>Landgoed Sandwijck - De Bilt - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/4.5, 1/200 sec, ISO 400 Porseleinzwam (Oudemansiella mucida) met tegenlicht

De plaatjes van de Porceleinzwam vormen met tegenlicht een prachtig patroon. Het valt echter niet mee om deze scherp en met een mooie compositie in beeld te krijgen.

Al zoekende vond ik op een gegeven moment ook een mooi plekje met zowel tegenlicht als gekleurde herfstbladeren als achtergrond. Dit geeft toch weer een totaal ander beeld en sfeer dan de eerste foto van de Porceleinzwam!

De plaatjes nog wat dichterbij en abstracter in beeld:

2011-10-24 - Lijnenspel van de plaatjes van een Porseleinzwam<br/>Landgoed Sandwijck - De Bilt - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/4.5, 1/160 sec, ISO 400 Lijnenspel van de plaatjes van een Porseleinzwam

Dat er muggen rondvlogen had ik intussen al gemerkt, helaas ze vonden mijn bloed niet vies :-(
Gelukkig wilde er ééntje wel even voor mij poseren:

Na zo'n 2 uurtjes fotograferen vond ik het wel weer welletjes en liep ik terug naar de ingang. Maar ja, toen ik langs de Rodekoolzwammetjes kwam kon ik het toch niet laten om toch nog een paar foto's te maken.
Plat op de grond (altijd een grote plastic zak meenemen tegen de nattigheid!) en de camera zo diep mogelijk in het mos naar beneden drukkend lukte het net om op "ooghoogte" met dit kleine zwammetje te komen.

Als toegift nog even een foto die helemaal niets met paddenstoelen te maken heeft. De bomen op de achtergrond kleurden echter zo mooi geel en oranje en het paars van een bloemetje zorgde voor nog meer kleur. Zo ontstond een vrolijk, kleurig beeld...

 

Volgende keer echt deel 2 van de Hazenpootjes (en nog een paar andere paddenstoelen), ook dat wordt weer een kleurrijke serie! :-)

 

Deel dit bericht via