Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Terugblik op 2015

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - voorblad<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - voorblad

Het is vandaag 31 december 2015, alweer is een jaar voorbij gevlogen. En daar hoort natuurlijk een korte terugblik bij, even stilstaan bij wat er allemaal gebeurd is en wat ik -vooral op fotovlak- heb meegemaakt. Zoals vorig jaar doe ik dit aan de hand van de bladen van de kalender die ik weer gemaakt heb met mijn eigen foto's.

Januari
In januari was het tenminste nog echt even winter. Je kunt het nu haast niet voorstellen, maar het vroor en er is zelfs een dag (wat) sneeuw gevallen. Nadat het gevroren had ben ik op zoek gegaan naar mooie patronen in ijsplasjes, Prachtig wat de natuur dan voor een mooie vormen laat zien.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - januari<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - januari

Februari
Op 13 februari was het al weer hoog tijd om voor de krokussen op pad te gaan. Net als de bosanemonen blijven ze me ieder jaar uitdagen om ze op een andere manier te fotograferen. Met deze pasteltinten-serie ben ik erg tevreden, dus het wordt lastig om komend jaar een andere invalshoek te vinden ;-)

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - februari<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - februari

Afgelopen jaar ben ik weinig vroeg op pad gegaan. De zin en energie ontbrak op de één of andere manier. Wellicht had dit te maken met de overgang naar mijn nieuwe baan, die toch meer energie van me vergde dan voorheen? Ik vond het in ieder geval heerlijk om op zaterdag en zondag lekker bij te slapen en in mijn warme bed te blijven liggen.

Maart
Maar in maart is het toch een keer een ochtend gelukt om al om 06.39u de eerste foto te maken bij het Kootwijkerveen. Mooie mistige omstandigheden, en wat is het dan toch genieten om begroet te worden met de geluiden van vogels, eenden en dodaars.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - maart<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - maart

April
2015 was voor Carin en voor mij ook wel het jaar van de uitstapjes en vakanties. In januari zijn we een lang weekend naar de Hoge Venen in België geweest (zie hieronder bij december) en in april zijn we twee weken naar Noord-Spanje geweest. Geïnspireerd door een artikel in de Roots en foto's van Theo Bosboom wilde ik daar graag de bijzondere kusten gaan fotograferen.


Mijn bosanemomen foto's hebben de kalender dit jaar dus niet gehaald, ik heb zoveel moois gezien en gefotografeerd in Spanje dat ik kalendermaanden te kort kwam :-)

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - april<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - april

Mei
Playa del Silencio is voor fotografen echt wel één van de mooiste stranden die ik ooit gezien heb. Wat een waanzinnig gekleurde rotsen kan je daar vinden, en ook de zee-anemonen zijn erg bijzonder.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - mei<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - mei

Behalve de kust is er ook nog een prachtig binnenland en uiteraard de stad Bilbao.
Zo zijn er in het binnenland veel wijnhuizen te vinden, waaronder de bijzondere Bodegas Ysios. Deze is ontworpen door de beroemde architect Calatrava. Of de Bodega Marqués de Riscal die is ontworpen door Frank Gehry, ook een architect van wereldfaam. Hij heeft o.a. ook het Guggenheim museum in Bilbao ontworpen.

Wat trouwens ook een aanrader is: bij een wijnhuis een lunch gaan eten met wijnarrangement! :-)
We kregen een 4 gangenmaaltijd met allemaal -bijzondere en lekkere- streekgerechten. En bij iedere gang kregen we er een fles bijpassende wijn bij, uiteraard met toelichting. Wat een heerlijke wijnen waren dat, en hoe moeilijk is het dan om je in te houden en niet door te blijven drinken... Het werd een erg gezellige middag :-) en gelukkig was ons hotel dichtbij.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - juni<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - juni

Juni
Op 1 juni werkte ik overigens ook precies 1 jaar in mijn nieuwe baan bij PGGM. En ik had weer een volgend jaarcontract gekregen. Die maand ben ik nog een paar keer op pad gegaan, o.a. een keer heel vroeg met Dennis naar het Leersumse veld, maar die foto's hebben de kalender dus ook niet gehaald.

 

Juli
Juli is altijd een beetje komkommertijd. Niet alleen in het nieuws, maar ook op foto-gebied. Een uitje naar de Blauwe kamer in Rhenen leverde wel wat aardige foto's op, maar niet goed genoeg voor mijn jaaroverzicht.
Begin augustus gingen Carin en ik een lang weekend naar de Viroinvallei in België, die foto's hebben de kalender wel gehaald.
Orchideeën waren er helaas niet meer, maar vlinders gelukkig wel. En dat we 's nachts in onze tent compleet lek geregend zijn en wakker gehouden werden door de onweer (en snurkende buurvrouw) zijn we intussen al lang weer vergeten.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - juli<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - juli

Augustus
Augustus is natuurlijk de tijd van de bloeiende heide. Na het zien van enkele inspirerende foto's op Facebook ben ik ook een ochtend vroeg in de auto gestapt op weg naar de Veluwezoom. Een heerlijke zonsopkomst, een leuk gesprek met fotograaf Sander Grefte (toevalligerwijs van de inspirende FB-foto) en prachtige paarse heide maakte de trip absoluut de moeite waard.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - augustus<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - augustus

September
De paddenstoelen waren dit jaar erg vroeg. Ik was nog lekker aan het genieten van de (na)zomer, maar er kwamen al erg veel paddenstoelen foto's voorbij op FB en blogjes. Ik moest dus toch ook maar eens op pad. 
Ook nu gaf ik mijzelf weer de uitdaging om er eens een andere draai aan te geven, en vooral geïnspireerd door foto's van Misja Smits ben ik eens gaan spelen met voor- en achtergrond.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - september<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - september

Oktober
En zo was het intussen alweer oktober geworden. Tijd voor onze -lang naar uitgekeken- safari-vakantie in Tanzania!
In mijn voorgaande blogjes heb ik al redelijk wat verhalen en foto's gedeeld, en er komen nog een paar blog-berichten aan binnenkort. O.a. met foto's van mijn favoriete katachtige, de cheeta.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - oktober<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - oktober

November
Vreemd genoeg heb ik op mijn vorige blog (de tweede over Tanzania) weinig reacties gehad, ook niet via Facebook.
Zijn die berichten wat ondergesneeuwd geraakt door de vele Lowlands fotofestival berichten (waar ik overigens helaas niet was, omdat we al zoveel op pad zijn geweest dit jaar en ik er vanuit ging dat we naar het NVN-fotofestival zouden gaan komende februari in Nederland. Helaas, omdat dit NVN-festival niet door blijkt te gaan... :-( )?
Of zijn mijn foto's toch minder bijzonder of reactiewaardig dan ik zelf denk?
Ach, zelf ben ik bijzonder in mijn nopjes met de november-pagina van mijn kalender :-)

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - november<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - november

December

Net na onze vakantie kreeg Carin te horen dat haar baan bij de Hogeschool Utrecht per januari 2017 zou komen te vervallen door een reorganisatie. En dat terwijl ze er pas werkte vanaf oktober 2014. Omdat ze toevallig een vacature van de Universiteit Utrecht via een mail binnenkreeg, is ze maar eens gaan solliciteren. Eens kijken of de baan wat zou kunnen zijn, en om alvast maar weer wat sollicitatie-ervaring op te doen.
Met als gevolg dat ze net voor de kerstvakantie te horen kreeg dat ze de baan gekregen heeft en per 1 maart kan gaan beginnen! :-)

 

Ondertussen ben ik in december slechts één keer echt op pad gegaan met fototoestel. Dat was samen met Dennis naar de fotohut van Staatsbosbeheer in de Biesbosch. De foto's daarvan moet ik echter nog steeds selecteren, maar echt kalenderwaardige foto's zitten er niet bij zoals ik het nu heb gezien.

Daarom heb ik maar teruggegrepen op foto's van ons uitstapje naar de Hoge Venen, in januari 2015. Er lag een prachtig dik pak sneeuw, en één van mijn foto-doelen was om Noir Flohay te fotograferen. Een bijzonder gebied met verbrande en grillig gevormde bomen. Ook de rest van de omgeving is echter zeer de moeite waard, en we zijn ook lekker met de langlaufski's op pad geweest.

001-01-01 - Mijn eigen kalender 2016 - december<br/>Zeist - Nederland<br/> - - , , ISO Mijn eigen kalender 2016 - december

Al met al was 2015 weer een prachtig jaar!
Ik ben minder dan anders (vroeg) op pad gegaan om te fotograferen, maar heb tijdens onze uitstapjes en vakanties wel heel erg veel moois gezien en gefotografeerd.

Ook heb ik mijn aandacht wat verlegd richting architectuur-fotografie, maar ik moet daar nog steeds diverse foto-series van uitzoeken en bewerken. Ik heb daar bepaalde ideeën en eindresultaten voor ogen waar ik helaas de tijd nog niet voor heb gevonden om dat te bereiken. Ach, dat komt vanzelf, de foto's lopen niet weg... ;-)

 

Voor komend jaar worden onze plannen voor de vakanties alweer steeds concreter. In voor- en najaar ergens in Europa, en omdat ik 50 word gaat -hopelijk- mijn grote wens in vervulling aan het eind van het jaar: een trip naar Antartica! 
Maar tot die tijd ga ik weer proberen wat vaker vroeg mijn bed uit te komen voor mooie foto-tripjes :-)

 

Iedereen een prachtig, gezond en fotogeniek 2016 gewenst!!!

 

Deel dit bericht via