Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Mistige herfstochtend met veel dauwdruppels

Eigenlijk had ik hier eerst een blogje willen schrijven over mijn zondagje naar Diergaarde Blijdorp, maar die stel ik nog even uit omdat die foto's wat minder tijdgebonden zijn. Want eigenlijk zijn augustus en september de uitgelezen maanden om er eens 's morgens vroeg op uit te gaan, de kans op mist en mooie zonsopkomsten is dan vrij groot. Overdag lekker warm en zonnig en 's nachts flink afkoelend met weinig wind vormen een vrijwel zeker recept hiervoor.
Helaas was het er bij mij nog niet van gekomen, maar nu zaterdagochtend had ik dan toch eindelijk de tijd (en puf om vroeg uit bed te gaan ;-) ). Lekker op de fiets richting De Bilt, in alle rust langs de weilanden op zoek naar mooie plaatjes.

Tussen Zeist en De Bilt staat een kale boom in een weiland die ik al langer eens als foto-model wilde gebruiken. Nu met het gras-maaisel in fraaie banen, een mist-randje en een kleurende lucht kwam het er eindelijk eens van:

2011-10-01 - Pas gemaaid, net voor zonsopkomst<br/>De Bilt - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 32 mm - f/8.0, 0.04 sec, ISO 400 Pas gemaaid, net voor zonsopkomst

Verder richting De Bilt was ik net op tijd om de zon boven de horizon te zien komen. Maar is die vliegtuig-streep nu hinderlijk en jammer, of juist niet?

2011-10-01 - Mistige zonsopkomst<br/>De Bilt - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 105 mm - f/8.0, 1/320 sec, ISO 400 Mistige zonsopkomst

Weer een eindje verder stonden een paar koeien mooi model te spelen:

2011-10-01 - Mistige zonsopkomst achter een weiland met koeien<br/>De Bilt - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 80 mm - f/11.0, 1/160 sec, ISO 400 Mistige zonsopkomst achter een weiland met koeien

Toen de zon eenmaal wat verder opgekomen was, was het echt mooie er al weer snel vanaf omdat de zon dan te fel begint te schijnen.
Een paardenbloem pluis met dauwdruppels en de gekleurde lucht als achtergrond bood echter weer nieuwe kansen. Hoewel al door zeer velen gefotografeerd blijft het een dankbaar onderwerp - maar ook blijft het lastig om er -dus- een speciale foto van te maken. De volgende vind ik echter wel wat hebben:

2011-10-01 - Paardenbloem-pluis met dauwdruppels<br/>De Bilt - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/3.2, 1/640 sec, ISO 400 Paardenbloem-pluis met dauwdruppels

En van nog dichterbij wordt het nog wat abstracter. Ik baal alleen van het pluis-zaadje dat overdwars ligt, die verstoord het beeld een beetje...

2011-10-01 - Paardenbloem-pluis met dauwdruppels<br/>De Bilt - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/2.8, 1/500 sec, ISO 400 Paardenbloem-pluis met dauwdruppels

Daarna door naar een veldje op zoek naar spinnenwebben met dauwdruppels. Ook die zijn al erg veel gefotografeerd, maar ook dit blijft een prachtig onderwerp. Spelend met het diafragma op zoek naar de juiste scherptediepte vond ik de volgende, op f/2.8, het meest geslaagd:

2011-10-01 - Spinnenweb met dauwdruppels<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/2.8, 1/8000 sec, ISO 400 Spinnenweb met dauwdruppels

Een geel bloemetje, zo'n beetje de enige die nog bloeide, trok vervolgens mijn aandacht. Het bloemetje zelf kon ik echter niet zo veel mee, maar al kijkende zag ik ineens een klein spinnenwebdraadje met een paar dauwdruppels eraan. En door de geel-groen-rode bladeren van de bloem ontstond er ineens in mijn zoeker een prachtig abstract plaatje:

2011-10-01 - Abstracte bloem met dauwdruppels<br/>Zeist - Nederland<br/>Canon EOS 7D - 100 mm - f/2.8, 1/500 sec, ISO 400 Abstracte bloem met dauwdruppels

Helaas moest ik toen echter snel naar huis, ik zou om negen uur weer thuis zijn, en het was al bijna half tien. Ik had dus niet meer de gelegenheid om dit bloemetje echt van alle kanten te 'benaderen' met mijn fototoestel.
Maandagochtend 3 oktober ben ik dus nog eens teruggegaan, de resultaten daarvan komen z.s.m. in mijn volgende blog!

 

Deel dit bericht via