Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Kootwijkerzand - 's morgens vroeg met rijp en ruig haarmos

2016-02-26 - Net voor zonsopkomst<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 17 mm - f/11.0, 25 sec, ISO 200 Net voor zonsopkomst

Eind februari was het overdag heerlijk helder winterweer en 's nachts vroor het een paar graden. Iedere ochtend op mijn fiets naar mijn werk zag ik dat het gras, de dorre blaadjes en de narcissen onder een laagje rijp zaten.

Dus, mede geïnspireerd door een foto van Jan Vermeer van haarmos met een laagje rijp, besloot ik om vrijdagochtend eens vroeg op pad te gaan naar het Kootwijkerzand. En dit keer had ik mijn eigen leerpunten ter harte genomen: alle filters en filter-adapters had ik meegenomen, en ik was bijna een uur vóór zonsopkomst (= 07:30u die dag) op de parkeerplaats.

2016-02-26 - Net voor zonsopkomst - nu verticaal genomen<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 16 mm - f/16.0, 30 sec, ISO 100 Net voor zonsopkomst - nu verticaal genomen

Dat leverde wel meteen een klein dilemma op. Want de toegang tot het gebied is eigenlijk pas vanaf zonsopkomst toegestaan, maar ik wilde natuurlijk wel de zonsopkomst ergens op de zandduinen fotograferen. Er vanuit gaande dat ik in mijn eentje, in alle stilte en lopend over het zand, niets zou verstoren ben ik toch maar op pad gegaan.


Er lag inderdaad overal een mooi laagje rijp, alleen had ik op wat minder bewolking gerekend gezien de weersverwachtingen.
Gelukkig was er nog wel een randje rode lucht te zien, en de dreigende wolken geven toch ook wel een lekkere sfeer.

2016-02-26 - Berijpte graspollen en rode lucht<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 16 mm - f/16.0, 8 sec, ISO 100 Berijpte graspollen en rode lucht

Vrijwel vanaf de eerste foto was ik heel erg bewust op zoek naar mooie voorgronden in de foto.
Ik zit duidelijk in de fase "Bewust onbekwaam" op het gebied van de landschapsfotografie. Ofwel: ik weet dat ik er nog niet zo heel erg goed in ben, maar weet ook wel dat en hoe het wellicht beter zou kunnen.

2016-02-26 - Zoeken naar diepte in het beeld<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 17 mm - f/16.0, 6 sec, ISO 100 Zoeken naar diepte in het beeld

Zeker met een groothoeklens, zoals de door mij gebruikte 16-35mm, is het nodig om heel erg dichtbij een interessant voorgrond-onderwerp te gaan zitten. En op die manier te proberen om minimaal een interessante voor- én achtergrond in de foto te krijgen. Alléén een mooie lucht is echt niet voldoende, en alléén een mooi onderwerp in de voorgrond ook niet.

2016-02-26 - Zee-egels van gras en rijp<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 16 mm - f/16.0, 4 sec, ISO 100 Zee-egels van gras en rijp

Ook bij de volgende foto heb ik geprobeerd om met lijnen je blik door de foto te leiden, van voorgrond naar achtergrond.
En zo was ik toch ook eigenlijk best wel blij met de fraaie wolkenlucht die er was :-) 

2016-02-26 - Rijp, zand, vliegden en donkere luchten<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 16 mm - f/16.0, 2.5 sec, ISO 100 Rijp, zand, vliegden en donkere luchten

Op een gegeven moment was het mooie licht wel verdwenen en werd het behoorlijk grijs.
Tijd om eens op zoek te gaan naar het ruige haarmos, waar ik toch ook voor was gekomen.

Al lopend zag ik dit stilleven op de grond. De ronde vorm en de warrige sprieten trokken mijn blik, en door de rijp had dit net even wat extra's gekregen.
Ik twijfel alleen of ik de foto wellicht nog iets moet croppen links en boven?!?

2016-02-26 - Detail op de grond<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/16.0, 0.6 sec, ISO 100 Detail op de grond

Al zoekende naar het mos kwam ik ineens ook diverse paddenstoeltjes tegen. Ook hier gaf dat hele fijne laagje rijp weer net dat beetje extra aan de foto, anders zou dit volgens mij vrij saai zijn geworden.

2016-02-26 - Paddenstoeltje met rijp<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/250 sec, ISO 400 Paddenstoeltje met rijp

 

En bij de volgende foto heb ik was gespeeld met de witbalans (thuis):

2016-02-26 - Schotelantenne<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/3.2, 1/200 sec, ISO 400 Schotelantenne

Deze boomstam geeft de foto ook lekker veel diepte. Ik heb er van alle kanten omheen gelopen, maar zo zit er wat mij betreft wel weer een mooie lijn in die je naar achter in het beeld leidt. Jammer genoeg was de lucht op dat moment wel erg grijs, dus die hoefde maar een héél klein stukje in beeld.

2016-02-26 - Boomstam in het zand<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 16 mm - f/16.0, 1/8 sec, ISO 200 Boomstam in het zand

Eindelijk kwam ik dan toch ook het ruig haarmos tegen. Van een afstandje kleurde het prachtig rood, en het contrast met het gele zand en het witte rijp zorgde voor een mooi beeld. Maar hoe leg je dat nou vast op een interessante manier?
Hoe dichterbij je bij het mos komt, hoe minder rood het lijkt te zijn! Met een groothoeklens kon ik er dus weinig van maken. Dan maar de 70-200mm erbij, zodat het ook wat meer in elkaar gedrukt zou worden.
Maar helaas, beter dan onderstaande foto is me niet gelukt. Wel aardig, maar ik ben er niet echt tevreden mee...

2016-02-26 - Rood Ruig haarmos<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 70 mm - f/8.0, 0.01 sec, ISO 400 Rood Ruig haarmos

Het werd dus tijd voor de macro-lens en de mosjes met rijp.
De temperatuur was intussen echter al aardig opgelopen tot ruim boven het vriespunt, en de rijp was eigenlijk allemaal al verdwenen toen ik eindelijk wat fotogenieke mosjes gevonden had... :-(
Ach ja, dan maar mosjes met waterdruppels, ook leuk!

2016-02-26 - Ruig haarmos met waterdruppels<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/2.8, 1/60 sec, ISO 400 Ruig haarmos met waterdruppels

2016-02-26 - Ruig haarmos met ijsdruppel<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/4.0, 0.02 sec, ISO 400 Ruig haarmos met ijsdruppel

Op een stukje dat wat meer in de schaduw lag (of zo?) vond ik nog wel een aantal paddenstoeltjes waar nog wat rijp op zat.
Met het rode mos op de achtergrond en een rood blaadje op de voorgrond en de blauw-grijze lucht ontstond zo een mooi kleurenpalet.

2016-02-26 - Paddenstoeltje met rijp voor het rode haarmos<br/>Kootwijkerzand - Kootwijk - Nederland<br/>Canon EOS 5D Mark III - 100 mm - f/4.0, 0.01 sec, ISO 200 Paddenstoeltje met rijp voor het rode haarmos

Ik merkte wel dat het vroege opstaan zijn tol eiste, want tegen 10.30u had ik het wel gehad en lukte het niet echt meer om nog geïnspireerd aan het fotograferen te blijven.

En dat was eigenlijk maar goed ook, want ik had mijn vader beloofd om tegen 11:00u te komen helpen met installeren van Windows 10... en het was toch best nog wel een eindje lopen naar de parkeerplaats en rijden naar Wageningen vanaf het Kootwijkerzand... ;-)

 

Deel dit bericht via