Speuldersbos - sprookjesbos, ook net vóór de herfst losbarst

Sprookjesbos (Speuldersbos, Drie)Sprookjesbos (Speuldersbos, Drie)

Ik had met Jody Zweserijn afgesproken om op zondag 24 september samen op pad te gaan, om bijv. paddenstoelen te fotograferen. Daar zijn diverse locaties zeer geschikt voor bij mij in de buurt, maar ik was ook al een tijd niet in het Speuldersbos geweest. Toen er ook nog mist voorspeld werd voor die zondag, was de knoop snel doorgehakt.

Dansende boom (Speuldersbos, Drie)Dansende boom (Speuldersbos, Drie)

Om 07.15u stonden we op de parkeerplaats bij Boshuis Drie, en zo te zien waren we niet de enigen...
Het bleek echter dat de camping aardig vol stond, dus daar hoorden waarschijnlijk al die auto's bij. Want we hebben slechts 2 andere fotografen gezien, en dat pas later op de ochtend.

Nederlands oerwoud (Speuldersbos, Drie)Nederlands oerwoud (Speuldersbos, Drie)

Het was inderdaad behoorlijk mistig, en jammer genoeg had de zon er nogal moeite mee om erdoor te komen. Toch was er op diverse plekken wel mooi licht, zo viel mijn oog direct op dit tafereel. Het was echter nog knap lastig om hier iets van te maken. Met alle takken, zowel aan de bomen als op de grond, wordt het al snel erg druk.


Mistig doorkijkje (Speuldersbos, Drie)Mistig doorkijkje (Speuldersbos, Drie)

Een doorkijkje zoals hierboven doet het natuurlijk altijd goed.
Aan de ene kant was het jammer dat er nog geen echte herfstkleuren te zien waren, maar aan de andere kant doet al het groen het hier ook best goed. Het zorgt in ieder geval voor een mooie omlijsting.


Dansende bomen - 2 (Speuldersbos, Drie)Dansende bomen - 2 (Speuldersbos, Drie)


Dansende bomen in mysterieuze sfeer (Speuldersbos, Drie)Dansende bomen in mysterieuze sfeer (Speuldersbos, Drie)

Bovenstaande twee foto's heb ik, net als een aantal andere foto's in dit blog, behoorlijk bewerkt in Lightroom. Het vele groen in het bos was (vaak) wel mooi, maar niet altijd de sfeer die ik voelde toen ik er rondliep en die ik voor de foto's voor ogen had.

Ik twijfel vaak of ik dit soort bewerkingen nu wel of niet zal doen, en wel of niet mooi vind. En hoe ver kan ik er in gaan?

De over-gesatureerde, strak gepolijste foto's die je veel op 500px.com ziet vind ik zelf helemaal niets. Maar aan de andere kant vind ik te fletse foto's met weinig contrast ook weer niet mooi. En bij veel van dergelijke foto's weet ik zeker dat met een klein beetje extra aandacht, tijd en bewerking de foto veel mooier zou worden. Zonde dus dat dit dan niet gedaan is.

Mijn grens ligt op dit moment in ieder geval bij alles wat ik in Lightroom kan doen (of voor zwart-wit in Silver Efex Pro). Dat is toch een soort van "donkere kamer" zoals die er in het analoge tijdperk was, al kan je nu natuurlijk veel meer en makkelijker ook met de kleuren 'spelen'.

Lord of the Rings sfeer in het bos (Speuldersbos, Drie)Lord of the Rings sfeer in het bos (Speuldersbos, Drie)

Jody gaf op Facebook als reactie op bovenstaande foto dat de sfeer die de foto uitstraalt wel wat weg heeft van Lord of the Rings. Lijkt mij een mooie omschrijving :-)


Beukenblaadjes (Speuldersbos, Drie)Beukenblaadjes (Speuldersbos, Drie)

Deze foto heb ik dan weer nauwelijks bewerkt, alleen heb ik de belichting nog iets verder verlaagd.
Ik had al flink onderbelicht tijdens het maken van de foto, om de bijna lichtgevende beukenblaadjes te benadrukken. Die blaadjes waren namelijk wat mijn blik trok en waarom ik deze foto gemaakt heb.


Sfeer in het bos (Speuldersbos, Drie)Sfeer in het bos (Speuldersbos, Drie)

Vlakbij de camping is er een stuk bos dat grenst aan een wat opener stuk in het bos. Daar zorgde de zon, die intussen al redelijk door de mist heen begon te schijnen, voor een hele lichte achtergrond. Zo steken de bomen en blaadjes mooi af tegen die lichte achtergrond.


Speulderbos in zwart-wit (Speuldersbos, Drie)Speulderbos in zwart-wit (Speuldersbos, Drie)

Om de vormen en structuren nog wat meer te benadrukken, heb ik deze foto omgezet in zwart-wit.

Vergelijk deze eens met de volgende vergelijkbare foto in kleur, en zie ook wat het verschil kan zijn tussen een staande of liggende foto:

Speulderbos in kleur (Speuldersbos, Drie)Speulderbos in kleur (Speuldersbos, Drie)


Hier en daar zijn prachtige doorkijkjes te vinden in het bos, waarbij de bomen een mooie haag vormen. De mist zorgde voor een bijbehorende fraaie gelaagdheid, en de wandelaars voor een blikpunt en idee van schaal in de foto.

Wandelaars in het bos (Speuldersbos, Drie)Wandelaars in het bos (Speuldersbos, Drie)


Aan het einde van onze foto-tocht door het mistige bos vonden we nog een paar porceleinzwammen. Na een welverdiende koffie met appeltaart bij het Boshuis hebben we ook daar nog wat foto's van gemaakt. Maar helaas moest ik echt om 12.30u naar huis, dus daar heb ik niet echt aansprekende foto's van kunnen maken...

Ik ben benieuwd naar jullie reacties op de foto-bewerkingen en hoe jullie daar zelf tegenover staan, dus kom maar op met die reacties... :-)


Reacties (6) -

 • Adria

  30-9-2017 18:48:11 |

  Heb genoten van je foto's van het Speulder- en Sprielderbos, een bos waar ik graag en regelmatig kom. Je vraagt om een eerlijke reactie  ; de foto's met de frisse kleuren zoals het "mistig doorkijkje", de "beukenblaadjes", "Speulderbos in kleur" en wandelaars in het bos" spreken mij het meest aan en vind ik echt prachtig en heel sfeervol, het "mistig doorkijkje" is favoriet bij mij; heel eenvoudig en heel mooi !
  De andere foto's spreken mij niet zo aan maar dat is natuurlijk persoonsgebonden, bedankt voor je inspiratie, gr. Adria

 • Yvonne - Incanto Images

  1-10-2017 17:08:58 |

  Ik ben er nog nooit geweest, het lijkt mij niet makkelijk om sfeervolle en speelse foto's te maken, dus wat ik zie vindt ik al knap. Het spelen met kleur en zwart-wit zie ik graag, een heel klein beetje polaroid tint, ik hou er van. En ook al is het nog geen herfst, dit is prachtige met de verschillende "groen" tinten, speelt misschien ook mee dat je heerlijk vroeg al op stap was. Straks nog een keer terug met de herfst tinten..?? heel veel succes...

  Groetjes Von

 • Tiny Nijboer

  1-10-2017 19:42:33 |

  Je hebt hele mooie bosfoto's gemaakt, ik heb er echt van genoten. Mijn favorieten zijn de eerste foto, sprookjesbos, allebei foto's van dansende bomen en de sfeer in het bos. Het zijn voor mij vooral de kleuren en de vormen van de bomen. h.gr. Tiny

 • Loes Belovics

  2-10-2017 08:52:45 |

  Volgens mij valt het nog helemaal niet mee om in een bos goede foto's te maken,  al gauw zie de door de bomen het bos niet meer, maar je bent er in  geslaagd om mooie delen te isoleren en er ook nog eens sfeer in te brengen.
  Je bewerkingen zien er prima uit, heel natuurlijk,  alleen bij foto 9 vind ik het groen hier en daar minder mooi.  De eerste foto is mijn favoriet, prachtige sfeer!

  Groetjes Loes

 • Jody Zweserijn

  2-10-2017 08:58:29 |

  Je eerste foto is een geweldige binnenkomer, Wouter. Wat een mazzel hadden we daar dat er precies een lichtstraal op die lage tak viel met de mooie groene bladeren. Persoonlijk weet ik niet precies wat ik in het Speulderbos mooier vind: de herfstkleuren of het fluoriserende groen. Van de twee staande foto's bij elkaar, vind ik de 2de het best omdat deze qua compositie meer in balans is. Ik vind dat je een mooie serie gemaakt hebt die recht doet aan de sfeer die wij beleefd hebben. Groetjes, Jody

 • Ghita

  12-11-2017 15:07:59 |

  Het speulderbos is een van de mooiste bossen in Nederland, maar ik vind die dansende bomen ook heel lastig te fotograferen, wat jij ook al schijft, het wordt snel te druk.
  Ik vind bij jou foto 3, 4 en 5 erg mooi geworden, fijne sfeer , echt een beetje dat sprookjesachtige dat dit bos uitstraalt als je er doorheen wandelt.  De laatste foto vind ik geweldig, mooi ook met de wandelaars in beeld waardoor er diepte in het geheel komt. Nog geen herfstkleuren maar wel een heel fijn sfeertje.
  groetjes Ghita

Reacties zijn gesloten