Herfst 2017 - Paddenstoelen toptijd

Sprookjesbos met paddenstoelSprookjesbos met paddenstoel

2017 was een prima jaar voor de paddenstoelen, al in het begin van de herfst vlogen ze de grond uit. Voor mijn gevoel ben ik echter nauwelijks op pad geweest om ze te fotograferen. Ik was dus eigenlijk ook niet van plan er een blogje over te schrijven, ook omdat ik dat -dacht ik- ieder jaar al doe.

Vanochtend zag ik echter dat ik toch best een mooie serie paddenstoel-foto's kon samenstellen van de keren dat ik wel op pad ben gegaan. En dat ik de afgelopen jaren eigenlijk nauwelijks paddenstoel-blogjes geschreven heb.

(klik op een PC, laptop of tablet zeker op een foto voor een grotere weergave!)


De eerste paddenstoelen zijn al van augustus, tijdens ons tripje naar Ameland. In de duinen stond deze in het zand.

Paddenstoel in zwart-wit in de duinen (Ameland)Paddenstoel in zwart-wit in de duinen (Ameland)


Paddenstoel in zwart-wit in de duinen - 2 (Ameland)Paddenstoel in zwart-wit in de duinen - 2 (Ameland)

 

Eind september ben ik speciaal op pad gegaan om paddenstoelen te gaan fotograferen. Ik had eerder met Carin een wandeling gemaakt ten noorden van Zeist, en daar waren er veel te vinden.
Bij het zoeken naar een mooi standpunt, liggend op mijn buik, zag ik ineens de spin die zich had verstopt onder de hoedjes:

Spin en paddenstoelen (Zeist)Spin en paddenstoelen (Zeist)


Ik had een klein led-lampje aangeschaft en meegenomen, om daarmee eens op een andere manier de paddenstoelen te kunnen belichten en fotograferen.
Bij de volgende foto heb ik die gebruikt om -heel subtiel- wat zacht warm licht aan de zijkant toe te voegen:

Amethist zwammetje in zacht licht (Zeist)Amethist zwammetje in zacht licht (Zeist)


Bij de volgende foto heb ik het lampje net onder mijn lens gelegd, zodat het licht van voren en onder op het hoedje schijnt. Ik vind het mooi dat zo de structuur in het hoedje ineens veel duidelijker zichtbaar wordt:

Amethist zwammetje (Zeist)Amethist zwammetje (Zeist)


Het kan echter nog wat extremer: het lampje op de felste stand van linksachter, zodat het bijna een silhouet wordt en de achtergrond ook heel donker wordt:

Amethist zwammetje in silhouet (Zeist)Amethist zwammetje in silhouet (Zeist)


De volgende foto geeft een aardig beeld hoe dit zwammetje er uit ziet zonder led lampje, maar met mooie bokeh:

Amethist zwam met fraaie bokeh (Zeist)Amethist zwam met fraaie bokeh (Zeist)

 

Nadat ik hiermee een beetje uitgespeeld was, zag ik ineens een beukentaailing op een blaadje zitten. Een zeer miniem paddenstoeltje van enkele millimeters groot. Dat is leuk spelen met kleuren en onscherpte:

Beukentaailing (Zeist)Beukentaailing (Zeist)


Verder wandelend zag ik ineens een klein paddenstoeltje dat enorm oranje gekleurd was. Helaas heb ik geen idee wat voor een soort dit is...

Oranje paddenstoel (Zeist)Oranje paddenstoel (Zeist)


Ook hier kwam het led lampje even tevoorschijn, dit keer in combinatie met een dubbele opname (in de camera). Geeft wel een mooi soft sfeertje vind ik :-)

Oranje paddenstoel in de spotlight (Zeist)Oranje paddenstoel in de spotlight (Zeist)


Tijdens een foto-uitje met Jody in het Speuldersbos zagen we, net voor ik naar huis moest, nog een paar Porceleinzwammen. Jammer genoeg had ik niet genoeg tijd om er echt iets fraais van te maken, maar deze is nog wel aardig gelukt:

Porceleinzwammen (Speuldersbos, Drie)Porceleinzwammen (Speuldersbos, Drie)


Eind oktober ging ik weer eens op zoek naar Hazenpootjes, één van mijn lievelingspaddenstoelen om te fotograferen. Die vond ik helaas niet, maar wel een paar Plooirokjes (Parasola plicatilis).

Spelend met de mooi gekleurde bladeren in voor- en achtergrond en met de bokeh in de achtergrond ontstond een mooi warm herfst-sfeertje:

Plooirokjes (Parasola plicatilis)Plooirokjes (Parasola plicatilis)


Plooirokjes - 2 (Parasola plicatilis)Plooirokjes - 2 (Parasola plicatilis)


Ook het opnemen van varens (die vaak wel in de buurt van paddenstoelen te vinden zijn) in de voor- en achtergrond kan een mooie omlijsting opleveren:

MycenaMycena


Weer een andere manier om een paddenstoel te fotograferen, is om alle aandacht naar een detail te laten gaan. In dit geval vielen de plaatjes van deze -verder niet zo spectaculaire- paddenstoel mij op.
Het is dan altijd zoeken naar het juiste diafragma: niet de groot (f/2.8 of zo) want dan is er te weinig scherp, maar ook niet te klein (f/8 bijv.) want dan valt de aandacht niet meer daar waar ik wil:

Plaatjes van een paddenstoelPlaatjes van een paddenstoel


En tot mijn grote verrassing kwam ik toch ook nog ergens een Hazenpootje (Coprinopsis lagopus) tegen. Ik heb ze al vaak gefotografeerd, dus het wordt steeds moeilijker om er een originele draai aan te geven.

Dit jaar geen dubbele belichtingen, maar weer aandacht voor dat prachtige omgekrulde randje:

HazenpootjeHazenpootje


Hazenpootje - abstract in zwart-witHazenpootje - abstract in zwart-wit


Ook nu kwam het led lampje weer uit mijn tas. Belicht van onder, met net nog een beetje doortekening in de achtergrond:

Hazenpootje - verlicht door een lampjeHazenpootje - verlicht door een lampje


Het hierna volgende oranje paddenstoeltje viel me direct op, door de kleur en het rare witte randje. Het zal wel het overblijfsel zijn van een vliesje dat eerder over de hoed heeft gezeten. Een beetje zoals de witte stippen op een vliegenzwam.

Oranje paddenstoel met een baardjeOranje paddenstoel met een baardje


Juist toen ik een ander standpunt had gekozen, kwam er een klein insect aangevlogen, die vervolgens over de paddenstoel wandelde, van links naar rechts. Op deze foto zijn de voelsprieten het mooist zichtbaar, mooi afstekend tegen het blauw. En je voelt dat hij bijna weg zal vliegen, rechts het beeld uit...

Oranje paddenstoel met insectOranje paddenstoel met insect


En zo heb ik toch weer een flinke serie foto's geplaatst. Gewoon omdat het kan :-) 
En omdat het zo leuk is om te laten zien wat een variatie aan paddenstoelen er is en hoeveel verschillende soorten foto's er van te maken zijn...

Mijn volgende blog zal waarschijnlijk gaan over de bewogen herfst van 2017!
(en daarna, mede op verzoek van Jody, dan eindelijk eens enkele blogs over onze reis naar Antarctica :-) )


Reacties (3) -

 • Jody Zweserijn

  3-12-2017 09:57:52 |

  Hoi Wouter, een serie die zeer de moeite waard is. Vooral door de grote variëteit. Dat is dan weer het voordeel van een verzameling in de tijd. Want door het maken en terugkijken, krijg je weer nieuwe ideeën voor een volgende keer. De paddenstoel met spin spreekt mij het meest tot de verbeelding: ik moet goed kijken wat ik zie, de kleur en de scherptediepte. Mooi ook weer de Hazepootjes. Ik ben hier zelf niet meer aan toe gekomen. Goed gevarieerd gewerkt met het lampje. De z/w uitvoeringen vind ik écht geweldig. De vlakverdeling van de eerste is prachtig en uitgebalanceerd. De beeldvullende paddenstoelen vind ik minder. Ik zie ze liever in de ruimte staan. Maar als variëteit in de serie passen ze wel weer. Goed gedaan, Wouter! Groetjes, Jody

 • Cornette

  4-12-2017 20:23:52 |

  Dag Wouter

  Prachtige serie foto's !

  Met vriendelijke groeten,

  Jacques

 • Loes Belovics

  1-1-2018 18:23:57 |

  Fraaie serie, waarbij vooral de mooie frisse kleuren me opvallen.

  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten