Een foto-afdruk op hout of bamboe - weer eens wat anders

Net als bij de meesten van jullie staan al die prachtige foto's die ik maak eigenlijk alleen maar op mijn harde schijf. En een kleine selectie haalt ook mijn website in mijn portfolio, publiceer ik op mijn fotoblog of plaats ik op onze reisverslagen website.

De laatste jaren maak ik echter ook regelmatig een fotoboek van onze vakantie, en selecteer ik één of twee foto's die ik groot wil laten afdrukken voor aan de muur. Zo heb ik al diverse foto's op canvas, op aluminium en op glas laten afdrukken.
Maar nog nooit een foto op hout.

Een tijdje geleden werd ik echter benaderd door Laura van de website fotofabriek.nl of ik het leuk vond om een review te schrijven over hun foto-op-hout afdruk. Dat wilde ik dus wel, kon ik eindelijk zelf eens zien hoe dat uit zou pakken.
En om er een wat bredere review van de te maken, heb ik fotoophout.nl benaderd, omdat zij sinds kort een foto op bamboe aanbieden. Daar was ik ook wel erg benieuwd naar.

Voor de foto op hout heb ik de volgende foto uitgekozen (die overigens gemaakt is door Carin!):

Zonnebloem - de originele fotoZonnebloem - de originele foto

En het resultaat, een afdruk op 60 x 40 cm op vurenhout met whitewash, is er zo uit komen te zien:

Zonnebloem - afgedrukt op houtZonnebloem - afgedrukt op hout

Van te voren had ik eerlijk gezegd verwacht dat de foto fletser en minder scherp zou worden. Maar door die whitewash finish (die als -extra te betalen- optie te kiezen is tijdens het bestelproces) valt dat enorm mee.
Door die whitewash zijn ook de noesten in het vurenhout wel zichtbaar (de twee donkere punten in de gele bloemblaadjes), maar zeker niet storend. Het geeft de foto wel iets extra's.

Zonnebloem - afgedrukt op hout detailZonnebloem - afgedrukt op hout detail


Zonnebloem - afgedrukt op hout detail 2Zonnebloem - afgedrukt op hout detail 2


Op de foto hieronder kan je de achterkant van de afdruk zien. Er wordt een ijzeren ophangsysteempje meegeleverd, dat je met twee schroeven zelf in het hout kan vastzetten (staat hier niet op de foto).

Zonnebloem - afgedrukt op hout - achterkantZonnebloem - afgedrukt op hout - achterkant


Voor de foto op bamboe heb ik de volgende foto uitgekozen:

Leeuwin met welpje - originele fotoLeeuwin met welpje - originele foto


Het resultaat op bamboe, een afdruk op 30 x 30 cm met whitewash, ziet er zo uit:
(nb: de kleur is in het echt wel zoals de originele foto is, doordat ik deze foto bij ons binnen heb gemaakt met niet zo veel licht lijkt hij wat minder geel)

Leeuwin met welpje - foto op bamboeLeeuwin met welpje - foto op bamboe


Het leuke van de foto op bamboe is dat het een enorm massief blok is, met een dikte van 4 cm. Je kan het dus zo ergens neerzetten.

Leeuwin met welpje - foto op bamboe detailLeeuwin met welpje - foto op bamboe detail


Leeuwin met welpje - foto op bamboe detail 2Leeuwin met welpje - foto op bamboe detail 2


Ook hierbij heb je weer de keuze, tegen bijbetaling, om te kiezen voor de whitewash optie. Hierdoor worden de kleuren en scherpte van de afdruk mooier, dus ik zou daar voor mijn foto's altijd voor kiezen.
Noesten heb je niet bij de afdruk op bamboe, wel een mooie natuurlijke structuur. Bij deze foto past dat erg goed vind ik.

Leeuwin met welpje - foto op bamboe detail 3Leeuwin met welpje - foto op bamboe detail 3


Conclusie:
De bestelling van beide afdrukken verliep, zoals tegenwoordig overal op alle websites, snel en simpel. En ook werden ze beiden goed verpakt opgestuurd, met bij de foto op hout afdruk ook netjes extra bescherming op alle vier de hoeken.

De levering was bij fotofabriek.nl enorm snel: mijn bestelling van zondag werd woensdag al bezorgd!
Bij fotoophout.nl duurde het wat langer: de foto op bamboe die ik op dinsdagavond besteld had werd een week later op donderdag bezorgd.

De afdrukkwaliteit is mij enorm meegevallen, de kleuren en scherpte zijn veel beter dan ik verwacht had bij een dergelijke afdruk. Maar dit komt voor een groot deel dus door de "whitewash" optie bij beiden, waar je wel extra voor betaald (en hoe groter de afdruk, hoe duurder dit wordt).

Ik denk verder dat lang niet alle soorten foto's geschikt zijn om op deze manier afgedrukt te worden. Maar bij dit soort natuur-foto's past dit prima, en het kan ook wel leuk zijn om eens een wat minder gepolijste afdruk te hebben.

Voor meer info kan je terecht op de beide websites:

Foto op hout afdruk bij fotofabriek.nl

Foto op bamboe afdruk bij fotoophout.nl


(nb: ik ben, jammer genoeg ;-), niet betaald voor het schrijven van deze review. Wel heb ik beide afdrukken vrijwel gratis kunnen bestellen.)


Reacties (1) -

  • Yvonne - Incanto Images

    10-7-2016 17:43:47 |

    Een mooi verslag heb je er van gemaakt.  En wat zal je met trots naar de foto van Carin kijken. Prachtige kleuren in de foto, lekker zomers. En je eigen foto op canvas, staat mooi tot er weer gewisseld wordt. Ik heb op zolder ook al een paar exemplaren staan, ook bij fotofabriek laten doen.

    Groetjes Von

Reacties zijn gesloten