Een dagje in de vogelhut in de Biesbosch

Reiger voor een roodgekleurde zonsopkomst-lucht (Biesbosch)Reiger voor een roodgekleurde zonsopkomst-lucht (Biesbosch)

 Ik moet eerlijk bekennen dat niet echt een fan ben van vogel(fotografie)hutten.

Enerzijds vind ik het wel een erg "makkelijke" manier van vogelfotografie. In feite niet zo heel verschillend van fotograferen in de dierentuin (dit kan beide overigens best hele mooie foto's opleveren!).
Maar mijn grootste bezwaar is toch wel dat je vaak aan de foto's kan zien dat ze in een hut zijn gemaakt. Te vaak dezelfde waterbak, tak of achtergrond in beeld...

Toen ik door vriend Dennis gevraagd werd of ik zin had om met hem een dag naar de vogelhut van Staatsbosbeheer in de Biesbosch te gaan, heb ik dus lang getwijfeld. De reden waarom ik toch heb toegezegd is dat er bij deze hut niet (bij)gevoerd wordt en je ook niets aan de natuurlijke setting kan en mag veranderen.

Boompje net voor zonsopkomst (Biesbosch)Boompje net voor zonsopkomst (Biesbosch)


Op dinsdag 8 december vertrokken we om 06.30u zodat we op tijd bij de hut zouden zijn.
Volgens de beschrijving zouden we er vanaf 8 uur in kunnen en de zonsopkomst zou om 08.20u zijn. We wilden wel ruim op tijd daarvóór aanwezig zijn.
Het was echter sneller rijden dan verwacht, om 07.40u zaten we samen met de boswachters al aan een kop koffie en even later liepen we richting hut.

Rietpluimen bij zonsopkomst (Biesbosch)Rietpluimen bij zonsopkomst (Biesbosch)

We wisten van te voren ook niet hoeveel tijd het zou kosten om bij de hut te komen, maar het bleek slechts 5 minuutjes lopen te zijn vanaf de werkschuur de Emmahoeve van Staatsbosbeheer.
We waren mooi op tijd voor een prachtige zonsopkomst!

Rietpluimen bij zonsopkomst - 2 (Biesbosch)Rietpluimen bij zonsopkomst - 2 (Biesbosch)

Omdat de hut uitkijkt naar het westen, waar het nog donker was, hebben we ons eerst buiten de hut vermaakt met het mooie licht. Ik had alleen de 70-200mm, de 300mm en de 1,4x extender meegenomen, dus ik kon geen groothoek landschapsfoto's maken.

Maar ik vond het wel een leuke uitdaging om te zoeken naar onderwerpen die zich wel voor de 70-200 leende. Zoals de rietpluimen.

Abstracte rietpluimen bij zonsopkomst (Biesbosch)Abstracte rietpluimen bij zonsopkomst (Biesbosch)


Bovenstaande foto heb ik ook tot een vierkante uitsnede in Lightroom bewerkt, en met een hele koele witbalans. Ik vind het zelf wel een aardig grafisch beeld geworden:

Abstract riet (Biesbosch)Abstract riet (Biesbosch)


Net vóór de zon echt opkwam, kregen de paar spaarzame wolkjes nog een prachtige zachte kleur. Op dat moment had ik wel graag mijn 24-70mm lens gehad, maar door achteruit lopen en door de knieën gaan kon het net:

Riet en wolk (Biesbosch)Riet en wolk (Biesbosch)


Het werd toen hoog tijd om de hut in te gaan!
We waren bij aankomst in het donker al begroet door het prachtige geluid van fluitende smienten, en ook de ganzen waren duidelijk aanwezig. Maar tijdens de zonsopkomst bij de hut hadden we nog maar weinig vogels gezien.

In de hut waren twee goed verstelbare bureaustoelen en twee rijstzakken aanwezig. Je kan er redelijk comfortabel zitten wachten op wat komen gaat.

Canadese ganzen in vlucht (Biesbosch)Canadese ganzen in vlucht (Biesbosch)

Helaas gebeurde er niet zoveel in de buurt van de hut.
Met mijn 7D (1,6x crop), 300mm lens en 1,4x extender  (= 672 mm effectief bereik op full frame) lukte het dan ook niet echt om de vogels groot in beeld te krijgen.

Wel was het licht zo 's morgens vroeg erg fraai, de bomen en het riet op de achtergrond kreeg een mooie warme gloed.

Canadese ganzen op een zandplaat (Biesbosch)Canadese ganzen op een zandplaat (Biesbosch)


Meeuwen ver weg (Biesbosch)Meeuwen ver weg (Biesbosch)

 

Gelukkig kwamen er af toe wat ganzen overvliegen, en met een crop van de foto zijn ze dan nog iets groter dan een stip in beeld te brengen.
Het viel me overigens absoluut niet mee om de overvliegende vogels scherp te fotograferen. Wellicht is het toch een goed idee om eens een workshopje hiervoor te gaan volgen. Welke instellingen werken nu het best (diafragma-voorkeuze of sluitertijdvoorkeuze, welk diafragma is het meest geschikt, welke scherpstelpunten kan je het best gebruiken, etc.), allemaal vragen die ik graag eens beantwoord zou krijgen...

Overvliegende Canadese ganzen (Biesbosch)Overvliegende Canadese ganzen (Biesbosch)

En uiteraard is het een kwestie van heel veel oefenen. Alles wat langs vloog of in de buurt kwam werd met grote ijver door ons gefotografeerd. En thuis heb ik het vervolgens het meeste weer weggegooid ;-)

Het makkelijkst waren natuurlijk de foto's waarbij ze redelijk stil zaten.

Grauwe ganzen (Biesbosch)Grauwe ganzen (Biesbosch)


Ook wilde ik wel eens proberen om foto's met een lange sluitertijd te maken. Enerzijds om te proberen tegelijkertijd de camera mee te bewegen met de vogel, anderzijds om te proberen foto's te maken zoals Jan van der Greef ze maakt.
Nou, dat laatste was toch echt een stap te ver, dat gaat me nog heel veel oefening kosten. Maar bewegen met de camera leverde in ieder geval één aardig beeld op:

Meeuwen in vlucht (Biesbosch)Meeuwen in vlucht (Biesbosch)


Net toen we rond 12 uur aan de lunch zaten, kwam ineens een zeearend voorbij vliegen!
Broodje laten vallen, koffie bijna omstoten, snel de camera weer pakken en net op tijd voor een registratie-plaatje:

Zeearend in vlucht (Biesbosch)Zeearend in vlucht (Biesbosch)

Ik had er wel op gehoopt, maar niet verwacht dat we de zeearend zouden zien. Top!

Het bleek dat we de eerste al gemist hadden (of die was vanuit een andere kant komen aanvliegen), want de eerste ging bij nummer twee in een boom zitten. Uiteraard ver, ver weg...

Twee zeearenden in de boom (Biesbosch)Twee zeearenden in de boom (Biesbosch)


Op een gegeven moment vlogen ze beiden naar de graskant tegenover de hut (aan de andere kant van het water, een paar honderd meter van ons af). En daarbij schrokken grote groepen ganzen en meeuwen op, die vervolgens onze kant op kwamen vliegen. Aardige jongens, die arenden :-)

Canadese ganzen en meeuwen (Biesbosch)Canadese ganzen en meeuwen (Biesbosch)


Jammer genoeg verdwenen de ganzen en meeuwen ook bijna net zo snel weer als ze bij ons in de buurt gekomen waren.

Take-off (Biesbosch)Take-off (Biesbosch)


Canadese gans (Biesbosch)Canadese gans (Biesbosch)

 

Even kwam er nog een Blauwe reiger op zo'n 20 meter van de hut zitten, maar ik was helaas te laat om hem daar te kunnen fotograferen, ik moest het doen met een foto van zijn vertrek.

Blauwe reiger (Biesbosch)Blauwe reiger (Biesbosch)


Dit was om bijna 14u, en vanuit het westen kwamen de donkere regenwolken snel aandrijven. Het werd erg donker, er waren al langere tijd nauwelijks vogels meer te zien, en de voorspelling was: "regen voor de rest van de dag".
Om 14.30u besloten we daarom maar om de spullen in te pakken en er vandoor te gaan. 

Al met al vond ik het een leuke dag om eens mee te maken. Het is zowiezo gezellig met z'n 2-en in zo'n hut. En het is zeer leerzaam om dit eens te doen/proberen (en ik heb Dennis wat vogelkennis bij kunnen brengen ;-) ).
En het zien van de zeearenden was ook zeker een topper!

Qua gemaakte fotos ben ik echter niet echt tevreden. Erg veel was onscherp of met te weinig scherptediepte (volgende keer toch maar richting f/8 gaan, en dan maar met een (nog) hogere ISO), en de vogels zaten erg ver weg.

Moet ik een volgende keer dan toch naar een vogelhut met waterbak er vlak voor en waar ze bijgevoerd worden? ;-)


Reacties (2) -

 • Loes Belovics

  10-1-2016 11:57:23 |

  Hoi Wouter,
  Net als jij ben ik ook niet meer zo gecharmeerd van al diezelfde hutfoto's,  maar deze hut is toch wel van een hele andere orde,  dit is echt natuur.   Jullie boften enorm met het licht,  zonder dat mooie licht was dit blog er vast nooit gekomen.
  De Canadese ganzen op de zandplaat vind ik erg mooi.  De meeuwen in de vlucht zijn nog geen Jan van der Greef, maar ik vind de foto toch wel heel geslaagd.
  De allermooist is voor mij de Canadese ganzen in vlucht, prachtige compositie en het beeld is af door de meeuwen in de achtergrond.

  Groetjes Loes

  ( ps  het is bij het reageren best lastig om iedere keer naam en zo opnieuw in te vullen, misschien kun je dat veranderen? ?

 • Jody Zweserijn

  10-1-2016 18:58:38 |

  Hoi Wouter, In eerste instantie moest ik wel een beetje grinniken: een titel over een vogelhut en dan de eerste 7 foto's puur landschap. Okay, 1 vogel.... wat een fantastische dag qua licht hebben jullie gehad! Overigens vind ik de overzichtsfoto's met vogels erg mooi. En vogels in de lucht schieten (niet uit.... grapje) kun jij best goed. Mooiste foto vind ik "Meeuwen in vlucht" vanwege de kleuren en het ontbreken van lucht. Ook erg mooi is de vierkant-uitsnede met de 3 Canadese ganzen. Oneven aantallen doen het altijd goed. En de foto oogt haarscherp. Mooie dag geweest voor jullie! Gr Jody

Reacties zijn gesloten