Witte oorzwam, Porceleinzwam en rodekoolzwammetje

Ik had eigenlijk beloofd nu het tweede blogje over de Hazenpootjes te schrijven, maar die bewaar ik nog even tot de volgende keer. Want eerst even wat afwisseling met foto's van de Witte Oorzwam (Crepidotus variabilis), Porceleinzwam (Oudemansiella mucida) en het Rodekoolzwammetje (Laccaria amethystina) leek me ook wel een goed idee.

Witte oorzwammetje (Crepidotus variabilis)

Witte Oorzwam (Crepidotus variabilis) (Sandwijck, De Bilt)

 

Laat ik maar meteen eens beginnen met een goede tip, die ik al wat vaker heb toegepast: ga eerst eens bij je in de buurt op excursie met bijv. staatsbosbeheer,  IVN of Natuurmonumenten, en ga dan de dag of week erna nog eens naar hetzelfde gebied, maar dan mét je camera.
Op die manier krijg je van de "experts" tijdens de excursie alle goede plekken aangewezen waar interessante dingen te zien zijn (met ook nuttige achtergrondinformatie enzo), en kan je daarna in alle rust al dat moois op de foto gaan zetten.

Zo ben ik vorige week zondag met de IVN naar Sandwijck in De Bilt op paddenstoelenexcursie gegaan, en kon ik op maandag in alle rust de Witte oorzwammetjes en de Porceleinzwam fotograferen die we zondag gezien hadden.
Het grote voordeel was dat de Witte oorzwammetjes op een losse tak zaten, die ik dus zonder problemen een stukje kon meenemen naar een zonnige plek met mooie achtergrond.

Witte Oorzwam (Crepidotus variabilis)

Witte Oorzwam (Crepidotus variabilis) (Sandwijck, De Bilt)

 

Uiteraard is het altijd leuk als er nog net even een vlieg precies op een goede plek in beeld komt zitten.

Witte Oorzwam (Crepidotus variabilis) met vlieg

Witte Oorzwam (Crepidotus variabilis) met vlieg (Sandwijck, De Bilt)

 

Toen ik vond dat ik wel klaar was met deze zwammetjes, kon ik door naar de Porceleinzwam. Die hadden we zondag ook zien zitten op een losse tak die op de grond lag, dus ook daarmee kon ik naar een zonnig plekje gaan. Want zoals iedereen wilde ik uiteraard ook dit zwammetje met tegenlicht fotograferen zodat de doorschijnende hoed mooi in beeld komt.
Door de lichtvlekken tussen de bladeren en een diafragma van f/4.5 ontstond een spannende achtergrond.

Porceleinzwam in tegenlicht

Porceleinzwam (Oudemansiella mucida) met tegenlicht (Sandwijck, De Bilt)

 

De plaatjes van de Porceleinzwam vormen met tegenlicht een prachtig patroon. Het valt echter niet mee om deze scherp en met een mooie compositie in beeld te krijgen.

Porceleinzwam detail

Detail van een Porceleinzwam (Oudemansiella mucida) (Sandwijck, De Bilt)

 

Al zoekende vond ik op een gegeven moment ook een mooi plekje met zowel tegenlicht als gekleurde herfstbladeren als achtergrond. Dit geeft toch weer een totaal ander beeld en sfeer dan de eerste foto van de Porceleinzwam!

Porceleinzwam in warme herfstkleuren

Porceleinzwam in warme herfstkleuren (Oudemansiella mucida) (Sandwijck, De Bilt)

 

De plaatjes nog wat dichterbij en abstracter in beeld:

Lijnenspel van de plaatjes van een Porceleinzwam

Lijnenspel van de plaatjes van een Porceleinzwam (Sandwijck, De Bilt)

 

Dat er muggen rondvlogen had ik intussen al gemerkt, helaas ze vonden mijn bloed niet vies :-(
Gelukkig wilde er ééntje wel even voor mij poseren:

Porceleinzwam met vlieg

Porceleinzwam met mug (Oudemansiella mucida) (Sandwijck, De Bilt)

 

Na zo'n 2 uurtjes fotograferen vond ik het wel weer welletjes en liep ik terug naar de ingang. Maar ja, toen ik langs de Rodekoolzwammetjes kwam kon ik het toch niet laten om toch nog een paar foto's te maken.
Plat op de grond (altijd een grote plastic zak meenemen tegen de nattigheid!) en de camera zo diep mogelijk in het mos naar beneden drukkend lukte het net om op "ooghoogte" met dit kleine zwammetje te komen.

Rodekoolzwam of Amethyst (Laccaria amethystina)

Rodekoolzwammetje ofwel Amethyst (Laccaria amethystina) (Sandwijck, De Bilt)

 

Rodekoolzwammetje (Laccaria amethystina)

Rodekoolzwammetje ofwel Amethyst (Laccaria amethystina) (Sandwijck, De Bilt)

 

Als toegift nog even een foto die helemaal niets met paddenstoelen te maken heeft. De bomen op de achtergrond kleurden echter zo mooi geel en oranje en het paars van een bloemetje zorgde voor nog meer kleur. Zo ontstond een vrolijk, kleurig beeld...

Herfstkleuren

 

Volgende keer echt deel 2 van de Hazenpootjes (en nog een paar andere paddenstoelen), ook dat wordt weer een kleurrijke serie! :-)

Reacties (5) -

 • Sylvia

  30-10-2011 17:23:28 |

  Goed idee zo'n excursie, want hoe ik ook zoek, die porceleinzwammetjes vind ik maar niet.
  De oorzwammen zijn ook wel fotogeniek trouwens.
  Prachtige serie waarbij je goed gebruik hebt gemaakt van het licht.

 • Loes

  30-10-2011 17:53:37 |

  Ohhh ... jaloers.... dit wil ik ook........ ;-)  

  Wat mooi Wouter, de oorzwammetjes ken ik niet, maar hoop ik beslist eens te vinden,  en de porceleinzwammetjes, oh wat zijn ze fotogeniek.
  De beelden met gekleurde achtergrond ( jouw handelskenmerk?) zijn geweldig, maar de allermooiste is voor mij  de geheel witte.
  De rodekoolzwammetjes vind ik eerlijk gezegd iets minder.

  Goed idee, je voorbereiden dmv een excursie. Ik heb voor jou ook een tip :  ipv stuk plastic:  oud regenpak aan, niet erg charmant,   maar o zo praktisch.

  Zo, en nu ga ik nog een keer kijken naar je mooie en inspirerende fotowerk.

  Groet

  Loes

 • Monique

  31-10-2011 11:32:20 |

  Prachtige serie. Tja, paddenstoelen fotograferen betekent meestal veel plat op je buik liggen...;-) Maar je krijgt er wel iets moois voor terug!
  Groet, Monique

 • Yvonne - Incanto Images

  31-10-2011 19:08:15 |

  Wat heb je dit kunstig gemaakt, heel mooi in beeld gebracht en wat goed dat het allemaal op losse boomstammetjes zat, even je eigen fotostudio in de natuur maken..;-)
  Wel en heel goed idee om even met iemand mee te lopen die de plekjes al weet, GPS mee nemen kan je zo de route nog een keer lopen...
  Dit was genieten van je beelden..

  Groetjes Von

 • Ghita

  1-11-2011 19:12:09 |

  Oh, wat is dit weer mooi. Ik vind ze allemaal prachtig.
  De foto's met die mooie kleuren als achtergrond en vooral de detailopnames, erg inspirerend, maar doe het maar eens.Da's toch best moeilijk.
  groetjes Ghita

Reacties zijn gesloten