Winter in Natuurpark Lelystad

Vandaag, op de eerste dag van het nieuwe jaar 2011, kom ik er eindelijk aan toe om de foto's van 20 december op mijn blog te zetten. Daarom heb ik toch maar die datum aangehouden als datum voor dit blogbericht...

Die maandag zijn we naar Natuurpark Lelystad gegaan, om daar de dieren eens in de sneeuw te fotograferen. We zijn er al vaker geweest, maar dan alleen in voorjaar en zomer. Ik had echter het idee dat het ook in de winter wel de moeite waard moest zijn, en dat klopte!
Onderweg er naar toe hebben we ontzettend dichte mist gehad, zo erg dat we vreesden dat we net zo goed weer naar huis konden gaan. Maar eenmaal bij het natuurpark hadden we een prachtige heldere, zonnige, ijskoude dag. Optimaal dus voor foto's van dieren in de sneeuw en kou :-)

En ook optimaal om mijn 'tweede-hands nieuwe' 300mm f/2.8 lens eens goed uit te proberen. Deze lens is één van de top-lenzen van Canon, en kon ik voor een redelijke prijs via Marktplaats op de kop tikken. En wat een prachtige lens is dit, zeg...!

Als eerste liepen we via het edelherten-deel van het park. De mannen stonden apart van de vrouwtjes, op een redelijk donker en nevelig stuk. De vrouwtjes zagen we even later lekker in de zon staan.

Edelhert tussen de takken door (Natuurpark Lelystad)

Edelhert tussen de takken door (Natuurpark Lelystad)

 

Edelhert-vrouwtjes in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

Edelhert-vrouwtjes (Natuurpark Lelystad)

 

Edelhert in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

Edelhert in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

(de witte vlekken onderin zijn van sneeuw op een struik, die zeer dichtbij stond en ik met opzet erbij op de foto zette om zo de witte omlijsting te vormen)

 

Vervolgens liepen we langs de buitenrand van het park, en zagen opeens een wild zwijn. Yeah, een wild zwijn in de sneeuw was onze grote wens, dus snel ernaar toe!
En opeens kwamen er zo'n 3 grote en 20 kleintjes het bos uitkomen. Super!

Wilde zwijnen in de sneeuw

Wilde zwijnen in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

 

Wilde zwijnen in de sneeuw

Wilde zwijnen in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

Close-up van de kop van moeder wild zwijn

Close-up van de kop van moeder wild zwijn (Natuurpark Lelystad)

 

Wilde zwijnen wroetend in de sneeuw

Wilde zwijnen wroetend in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

 

Na de geweldige wilde zwijnen gingen we zeer goedgemutst op weg naar de Pater Davidsherten (Elaphus davidianus). Met een mooie zachte achtergrond en op sommige plekken de zon zorgde dit ook weer voor mooie plaatjes.

Zacht als fluweel - Pater Davidshert

Zacht als fluweel - Pater Davidshert (Natuurpark Lelystad)

 

Lekker in de zon - Pater Davidshert

Lekker in de zon - Pater Davidshert (Natuurpark Lelystad)

 

We waren intussen wel toe aan een lekkere warme kop koffie/chocomel met appeltaart, dus op naar het bezoekerscentrum en restaurant. Maar op weg daar naar toe kwamen we langs de elanden, die nu vlak bij stonden. En eindelijk kon ik ook eens een tegenlicht opname maken, waarbij de zon zorgt voor zo'n mooie lichte rand rondom het dier. En het van zijn bek afvallende sneeuw zorgde voor een mooi extra accent.
Zo'n 3 stops onderbelichten was nodig om de volgende foto te krijgen:

Eland in tegenlicht

Eland in tegenlicht (Natuurpark Lelystad)


Na weer lekker opgewarmd te zijn konden we nog net voor zonsondergang naar de wisenten en Przewalskipaarden. Het was om 16.00u al behoorlijk schemerig aan het worden, maar toch lukte het nog om een paar bijzondere portretten te maken.

Wasemende Wisent

Wasemende Wisent (Natuurpark Lelystad)

 

Wisent in de sneeuw

Wisent in de sneeuw (Natuurpark Lelystad)

Wat een superdag was dit weer. Prachtig weer, heerlijk rustig, en met een geheugenkaart vol met prachtige foto's konden we weer voldaan naar huis (over een gelukkig niet te gladde weg)....


Reacties (1) -

  • Patty Verhoeven

    4-1-2011 12:45:21 |

    Prachtig Wouter, vooral de wasemende wisent! De wisenten doen denken aan de muskusossen van Vincent Meunier van Wild Wonders.

Reacties zijn gesloten