IJsland - fotografenparadijs

IJsland - zomer 2012

 

Zonsondergang boven onze camper (Jökulsárlón, IJsland)Zonsondergang boven onze camper (Jökulsárlón, IJsland)

 

Eindelijk ben ik er aan toe gekomen om mijn IJsland-foto's te selecteren die ik aan mijn portfolio wil toevoegen.
Hier zal ik een paar foto's plaatsen als lekkermakertje. Aan het eind van dit blogje vind je de link naar alle overige foto's in mijn portfolio.

 

Mocht je denken dat IJsland er alleen maar grijs en grauw uit ziet, dan vergis je je (net als ik overigens, ik had niet verwacht dat het zo kleurrijk zou zijn):

Kleurrijke geothermische natuur (Krysuvik - Seltun, IJsland)Kleurrijke geothermische natuur (Krysuvik - Seltun, IJsland)

 

Het licht kan er ook echt prachtig zijn, zelf gewoon overdag:

Prachtig licht en landschap (Landmannalaugar, IJsland)Prachtig licht en landschap (Landmannalaugar, IJsland)

 

Eén van mijn doelen tijdens de vakantie was om Papegaaiduikers te fotograferen. En gelukkig hebben we ze inderdaad gezien, en kon ik met wat klauterwerk behoorlijk dichtbij komen.
Helaas niet met een bek vol visjes, maar ook deze foto vind ik wel erg geslaagd.

Papegaaiduiker (Vik, IJsland)Papegaaiduiker (Vik, IJsland)

 

Het was ook voor het eerst dat ik echt dichtbij een gletsjer ben gekomen. Alweer zo'n waanzinnig fotogenieke locatie!

Gletsjer Skaftafellsjökull (Skaftafell, IJsland)Gletsjer Skaftafellsjökull (Skaftafell, IJsland)

 

Weer iets verder naar het oosten (aan de zuidkust) ligt het gletsjermeer bij Jökulsárlón. Ik had hier al aardig wat foto's van gezien, en was ook vast van plan om er lang genoeg te blijven om een serie mooie foto's te kunnen maken.
Toen we aankwamen met grijs weer baalde ik dan ook best wel. Maar gelukkig werd het de twee dagen erna steeds mooier weer.
En dan blijf je geheugenkaartjes vol schieten van de bijzondere, blauw gekleurde ijsbrokken die van de gletsjer zijn afgebroken en die via het meer langzaam naar zee drijven.

Gletsjermeer vol enorme ijsbrokken (Jökulsárlón, IJsland)Gletsjermeer vol enorme ijsbrokken (Jökulsárlón, IJsland)

 

De tweede avond zijn we tot bijna 24.00u bij het ijsmeer en het bijhorende zwarte lava-strand bij zee geweest. Ik wilde nl. de ijsbrokken, die op het strand aanspoelen vanuit het ijsmeer, gaan fotograferen met lange sluitertijden en mooi avondlicht. Die combinatie van ijs, zwart lava-strand en de zee is echt heel erg bijzonder.

IJsbrok op het zwarte lava-strand (Jökulsárlón, IJsland)IJsbrok op het zwarte lava-strand (Jökulsárlón, IJsland)

Overigens heb ik de eerste foto (van de zonsondergang en camper) ook deze avond genomen. Terwijl ik met de ijsbrokken bezig was, draaide ik me om richting zon en zag ineens die waanzinnige wolken en kleuren ontstaan. De ijsbrokken moesten toen dus maar even wachten...

 

Een ander doel dat ik thuis, vóór de vakantie, al bedacht had was om de Godafoss waterval 's morgens vroeg te gaan fotograferen. Ook weer om met mooi ochtendlicht en lange sluitertijden deze enorme waterval er op zijn mooist op te zetten.
Dit betekende wel dat ik om 3.30u mijn camper-bed uit moest (Carin sliep nog even lekker door...), maar het was absoluut de moeite waard.

Godafoss waterval (Godafoss, IJsland)Godafoss waterval (Godafoss, IJsland)

 

Toen het licht was geworden en ik bij de waterval wel uitgefotografeerd was, zag ik op de terugweg naar de camper nog een Smellekens die een prooi aan het opeten was. Ook hier kon ik prachtig dichtbij komen.

Maar net als de overige foto's moet je voor de Smellekens maar eens mijn IJsland-serie in mijn portfolio gaan bekijken! :-)
(maar vergeet nog even een reactie achter te laten - ik waardeer dat altijd zeer!!!)

Reacties (8) -

 • Sylvia

  23-11-2012 11:34:01 |

  Prachtig zeg, adembenemend mooie landschappen.
  Ik heb al veel foto's van IJsland bekeken maar die waren niet zo kleurrijk als deze.
  En het portret van de papegaaiduiker spreekt me ook erg aan, zo recht op dat grappige koppie.
  Geweldige serie, super! (net als de andere foto's in je portfolio trouwens ;-))

 • Loes

  23-11-2012 18:52:47 |

  Tja Wouter, ik ging eerst naar je portfolio om de rest te bekijken, en toen duurde het úren voor dat ik hier weer terug was,  want ik ben direct gaan kijken naar IJsland-reizen. Met andere woorden:  wat is dit fantastisch!!
  Je vertelde me in de winter dat je naar IJsland zou gaan, en toen kon ik mij daar eigenlijk weinig bij voorstellen.
  Toevallig zag ik laatst een presentatie van Theo Bosboom ( toen ik Gonnie vergezelde bij de prijsuitreiking van Roots)  en toen heb ik ademloos zitten kijken naar al dat moois, en nu zit ik bij jou weer te genieten.  Wat moet het super zijn om hier rond te reizen en te fotograferen!
  Van mij had je alle 64 foto's in je blog mogen zetten, maar goed,  ik weet nu de weg naar de rest. En reken maar dat ik die nog eens bekijk, want ze zijn echt schitterend.
  Geweldig dat je exif er steeds bij staat, zo krijg ik een beetje een idee van the making of,  zoals regelmatig gebruik van de telelens.
  Diepe buiging voor deze topserie.
  Groetjes Loes

 • Victor Bos

  23-11-2012 19:03:31 |

  Indrukwekkende foto's, want een schitterende reis moet dat zijn geweest!
  Ook knap dat je nog inspiratie hebt om in Nederland te fotograferen, want dit is wel even andere koek zeg :-)
  Net als Loes was ik bij de presentatie van Theo Bosboom, en toen vielen me de kleuren al op die ik ook bij jou terug zie...onaards mooi gewoon...prachtig land, prachtige foto's.

  Victor

 • Miranda

  24-11-2012 18:26:06 |

  Jeetje wat een prachtige serie. Het is nog altijd een droom van mij om ook eens naar IJsland te gaan en deze fotoserie heeft die droom alleen maar meer aangewakkerd :-)
  Je hebt echt prachtige foto's gemaakt waar ik van heb zitten genieten. Ik ga gauw naar de andere kijken van IJsland.

  Groetjes, Miranda

 • Ghita

  24-11-2012 20:57:38 |

  Wauw, ik zit hier vol bewondering te kijken, adembenemende landschappen, zo divers, en wat heb je het allemaal geweldig mooi vastgelegd. De papegaaiduiker is leuk, ook een hele mooie foto, maar jouw landschapsfoto's zijn gewoon echt van topkwaliteit.
  gr.Ghita

 • Yvonne - Incanto Images

  25-11-2012 18:25:42 |

  Net als de andere heb ik met vol bewondering je blog gelezen, ook je andere foto's bekeken, die had je van mij ook in een mooi verhaal op de blog mogen plaatsen. Wat een vakantie moet dit zijn geweest, jullie hebben de mooie plekjes goed uitgezocht en voorbereid. De papegaaiduiker, wat zit deze daar mooi..met andere woorden, ik heb genoten en complimenten voor deze super serie.

  Groetjes Von

 • Misja Smits

  29-11-2012 11:55:03 |

  Prachtige impressie van IJsland laat je hier zien, ik heb ervan genoten! Erg leuk ook om de tekst erbij te lezen, dat maakt het verhaal nog completer.

 • Gonnie van de Schans

  30-11-2012 23:16:08 |

  Hallo Wouter,
  Wat een prachtige foto's! Mooie landschappen, wat een kleuren. De papegaaiduikers alleen al zouden de reis waard maken. Wat een fotogenieke vogels en wat een mooie foto's heb je daarvan gemaakt.
  Het zwarte lavastrand en de vurige lucht.... Ik wil ook naar IJsland!
  Groeten, Gonnie

Reacties zijn gesloten