Helgoland: Jan-van-genten en zeehonden

Jan-van-genten paartje (Helgoland, Duitsland)Jan-van-genten paartje (Helgoland, Duitsland)

In de meivakantie, van maandag 28 april t/m vrijdag 2 mei, zijn Carin en ik naar Helgoland en Düne geweest. Een locatie die al langer bij mij op het lijstje stond na het zien van alle mooie foto's van Jan-van-genten en zeehonden.
Het is een Duits waddeneiland, dat bereikbaar is vanuit diverse Duitse havens. Omdat wij vóór 1 mei gingen en met de snelle catamaran wilde varen, zijn wij vanuit Cuxhaven vertrokken.
Het was op de heenweg op de het laatste stuk overigens nog wel flink racen, want door een afsluiting van een stuk snelweg moesten we ineens een lang stuk binnenweg pakken, en kwamen we dus nog maar net op tijd bij de boot aan...
Ruim een uurtje later stonden we al aan de wal op Helgoland.

Jan-van-gent met een missie (Helgoland, Duitsland)Jan-van-gent met een missie (Helgoland, Duitsland)

Vooraf had ik uiteraard al flink wat informatie via Google verzameld, en ook van Willem de Kok had ik nog via email de nodige tips gekregen (waarvoor dank!). Maar eigenlijk is het eiland zo klein, dat het niet kan missen waar je voor de Jan-van-genten moet zijn.

In deze tijd van het jaar zijn de Jan-van-genten druk met paartjes vormen en nesten bouwen, dus ze vliegen af en aan met nestmateriaal. Dit geeft dus volop de mogelijkheid om ze in volle vlucht te fotograferen.

Vliegende Jan-van-gent met nestmateriaal (Helgoland, Duitsland)Vliegende Jan-van-gent met nestmateriaal (Helgoland, Duitsland)

Voor mij was het eigenlijk voor het eerst dat ik dat probeerde, en er zijn dan ook heel veel foto's in de prullenbak terecht gekomen. Maar door veel proberen (zowel vanaf statief als uit de hand), gebruik van alleen de middelste AF-sensor en de hoge snelheid stand (zo'n 8 beelden per seconde) en de continue focus stand zijn er toch ook een aantal goede beelden overgebleven.

Vliegende Jan-van-gent met nestmateriaal - 2 (Helgoland, Duitsland)Vliegende Jan-van-gent met nestmateriaal - 2 (Helgoland, Duitsland)

De mooiste tijd om te fotograferen was uiteraard net na zonsopkomst en net voor zonsondergang. Het mooie warme geel op de koppen kwam dan extra mooi uit, en de witte veren werden niet zo uitgebeten.

Jan-van-gent paartje en Drieteenmeeuwen op de achtergrond (Helgoland, Duitsland)Jan-van-gent paartje en Drieteenmeeuwen op de achtergrond (Helgoland, Duitsland)

Origineel zijn al deze foto's uiteraard niet, er zijn al heel erg veel fotografen daar geweest, en toen wij er waren was er ook een foto-workshop/-reis met diverse fotografen actief.
De volgende foto is volgens mij echter wel redelijk origineel en creatief:

Inzoomen op de Jan-van-genten (Helgoland, Duitsland)Inzoomen op de Jan-van-genten (Helgoland, Duitsland)

 

Vlakbij het eiland Helgoland ligt er nog een klein eilandje "Düne", dat vroeger ooit aan Helgoland vast zat. Je kan daar makkelijk met een veerbootje naar toe (ieder half uur, max. zo'n 10 minuten varen), en de grote verrassing (voor mij) daar waren de diverse Eidereenden.
Die had ik altijd al eens van dichtbij willen zien en fotograferen, en dat kon nu zomaar ineens :-)

Eidereend (mannetje) op het strand (Helgoland, Duitsland)Eidereend (mannetje) op het strand (Helgoland, Duitsland)

De hoofdattractie op Düne zijn echter toch wel de zeehonden. Toen wij er waren zaten er op twee stranden flinke grote groepen, die makkelijk dicht te benaderen zijn.

Zeehond (Helgoland - Düne, Duitsland)Zeehond (Helgoland - Düne, Duitsland)

Mijn 300mm lens op mijn Canon 7D (cropfactor 1,6) was vaak al teveel, maar zo kon ik ook weer makkelijk voldoende afstand houden of wat meer beeldvullende portretten maken.

Zeehond - inderdaad net een hondenkop (Helgoland - Düne, Duitsland)Zeehond - inderdaad net een hondenkop (Helgoland - Düne, Duitsland)

 

Zeehond - 3 (Helgoland - Düne, Duitsland)Zeehond - 3 (Helgoland - Düne, Duitsland)

De laatste dag stond er flink wat wind, waardoor het zand over het strand werd geblazen. De zeehonden trokken zich er niet zo veel van aan, en bleven gewoon lekker slapen.
De blauw-grijs-bruine tinten in deze foto vind ik zelf erg fraai.

Zeehond - gezandstraald (Helgoland - Düne, Duitsland)Zeehond - gezandstraald (Helgoland - Düne, Duitsland)

En het loonde altijd de moeite om gewoon rustig te gaan zitten kijken naar de zeehonden, afwachtend tot er iets leuks gebeurde of ze een mooie pose aannamen.

Zeehond - oh oh, ik ben wat vergeten... (Helgoland - Düne, Duitsland)Zeehond - oh oh, ik ben wat vergeten... (Helgoland - Düne, Duitsland)

Als afsluiting nog een paar Jan-van-gent foto's. Ook daar was het gewoon erg leuk om er langere tijd te staan, kijken, observeren, zoeken een enkeling of paartje die in mooi licht wat vrij van de rest zaten.

Verliefd Jan-van-genten stelletje (Helgoland, Duitsland)Verliefd Jan-van-genten stelletje (Helgoland, Duitsland)

 

Vliegende Jan-van-gent met nestmateriaal - 3 (Helgoland, Duitsland)Vliegende Jan-van-gent met nestmateriaal - 3 (Helgoland, Duitsland)

Jan-van-gent bij zonsondergang (Helgoland, Duitsland)Jan-van-gent bij zonsondergang (Helgoland, Duitsland)

We hadden vrijwel de hele mid-week geluk met het fraaie weer en de mooie zonsondergangen, en vonden vijf dagen een mooi aantal dagen om er zo te zijn.
En naast fotograferen hebben we ook nog heerlijk op het strand van Düne gezeten, en je kan er ook prima lunchen in een strandtent.

Nog meer foto's van Helgoland en Düne kan je vinden in mijn portfolio.

Reacties (5) -

 • Miranda

  11-6-2014 13:08:50 |

  Wauw ... mooie serie hoor! Dit staat ook nog op mijn verlanglijstje ... ;-)
  Je hebt er mooie foto's weten te maken en de vluchtfoto's zijn ook goed gelukt! Het zeehondje met de poot op de kop is geweldig!
  Groetjes,Miranda

 • Remco

  11-6-2014 16:54:27 |

  Hoi Wouter,

  Bijzonder fraaie reeks foto's laat je hier zien vanuit Helgoland. Je laatste 2 foto's zijn helemaal prachtig om te zien. Je Zeehonden foto's zijn ook het kijken zeker waard, vooral de laatste.

  Moet een mooi tripje geweest zijn.

  Gr,
  Remco

 • Ghita

  11-6-2014 21:07:48 |

  schitterende serie, de creatieve Jan van Gent foto (inzoomen) vind ik heel geslaagd.
  Verder steelt de zeehond die wat vergeten is de show.
  Prachtige blog, lijkt me toch ook wel erg leuk om eens te zien, de Jan van genten en zeehondjes van zo dichtbij.
  groetjes Ghita

 • Debby

  11-6-2014 21:21:18 |

  Zo te lezen een geweldige ervaring dus. Leuk! :)
  De Jan-van-gent met een missie, Zeehond - oh oh, ik ben wat vergeten... en de Vliegende Jan-van-gent met nestmateriaal - 3 spreken mij het meest aan.

 • Loes Belovics

  13-6-2014 07:52:43 |

  Wat een heerlijk tripje moet dit geweest zijn!  Je hebt de vogels-in-vlucht goed te pakken,  'oefening-baart-kunst'  ;-)
  Die met de zwarte achtergrond is weer heel anders,  maar ook erg mooi.
  De eidereend vind ik een van de mooiste foto's van deze serie.
  De creatieve Jan-van-Gent is knap werk, een ware kleurenexplosie.
  Ja,  ik begrijp nu dat je mijn zeehondjes  van Texel maar een schamele vertoning vindt ;-)  jeetje,  wat gaaf,  om zo dichtbij te kunnen komen.
  Heel eerlijk gezegd vind ik ze zelfs wel een beetje té dichtbij.  De gezandstraalde vind ik de meeste geslaagde, zowel vanwege de ruimte als mooie lichte tinten.
  Helgoland staat al lang op mijn lijstje, en de zin wakkert nu nog meer aan.

  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten