Tanzania safari deel 2 - van alles wat
Dit is deel 2 van mijn serie over onze vakantie en safari in Tanzania. In mijn eerste deel speelden de leeuwen de hoofdrol, in dit blogbericht komt een allegaartje van foto-onderwerpen langs.
Denk overigens niet dat "allegaartje" betekent dat het zo maar wat vakantie-kiekjes zijn, want volgens mij is het wel gelukt een paar mooie en sterke foto's te maken :-)
Op de eerste dag van onze vakantie/safari gingen we naar Arusha National Park. Dit is een vrij klein Nationaal Park, maar het vormde een mooie eerste kennismaking met wild zoals deze Blauwe meerkat (ook wel Diadeemmeerkat genoemd, ofwel Blue monkey, Diademed monkey of Cercopithecus mitis). Ook hebben we er, onder begeleiding van een bewapende ranger, een wandelsafari gemaakt. Een giraf en een enorme groep buffels van dichtbij zijn dan best indrukwekkend!
Ook een Bruinkapijsvogel (brown-hooded kingfisher, Halcyon albiventris) bleef mooi een tijdje poseren op een tak naast de weg:
De dag erna gingen we naar het Tarangire National Park.
Vrij snel na de ingang zagen we deze bavianen. Heel bewust heb ik scherp gesteld op het oog van het kleintje dat achter de grote baviaan verscholen zat. Weer eens wat anders dan een standaard beeldvullend portretje...
Daarna hebben we een tijd staan genieten bij twee waterpoelen waar twee grote groepen olifanten kwamen drinken en badderen. Totdat één groep ineens opgeschrikt werd door een groep gnoes die aan kwamen rennen. Kwamen ineens zo'n 15 olifanten uit het water gestoven, recht op onze auto af!
Gelukkig hadden ze op tijd door dat er eigenlijk niets aan de hand was en kwamen ze op een meter of 15 bij ons vandaan tot stilstand en tot rust.
Van de Vuurkopbaardvogel (Trachyphonus erythrocephalus) had ik nog nooit gehoord (of een foto van gezien), maar onze chauffeur/gids was door deze vogel geïnteresseerd geraakt in natuur en vogels. Op zich niet zo verwonderlijk, wat een prachtige vogel is dit!
Een foto die ik van te voren in gedachte had en hoopte te maken was van een zonsondergang met een mooie boom en een giraf of olifant in silhouet. Het is helaas nooit echt gelukt, maar de volgende foto komt een beetje in de buurt:
Op weg naar onze lodge kruiste een enorme groep buffels nog ons pad. Ze waren op weg naar de rivier waar onze lodge uitzicht op had. Door het stof en de laagstaande zon ontstond een mooi sfeerplaatje:
De dag erna gingen we, op ons verzoek, vóór zonsopkomst op pad. Leeuwen (zie deel 1), olifanten, buffels, het was weer genieten!
Vervolgens reden we verder naar Lake Manyare National Park. Dat is ook een wat kleiner park, waar in en bij de bossen ook weer diverse soorten apen voorkomen en veel olifanten. Omdat het meer nogal uitdroogt, waren er in een moerasachtig stuk wel diverse soorten watervogels en nijlpaarden te zien, maar het was er (mede door het knalharde licht) niet zo fotogeniek.
Terug rijdend richting lodge ging de zon alweer onder, maar stom toevallig zagen we net een prachtige baobab-boom staan vóór de ondergaande zon. Toen we eenmaal stil stonden, kwamen er ineens twee Masai aanlopen met hun kudde koeien. Geweldig weer in het tegenlicht en stof.
Maar ook de Baobab-boom zelf was de moeite waard. Zie de allereerste foto en deze:
De volgende dag was het zover, we gingen naar de Serengeti. Maar eerst zouden we nog een bezoek gaan brengen aan een Masai stam. Niet zo'n voor de toeristen gebouwd dorpje vlak langs de weg, onze chauffeur wist een stam die af en toe toeristen toeliet en rondleidde maar er niet op ingesteld was.
Uiteraard moesten we ook hier wel betalen voor de rondleiding en werd er voor ons gezongen en moest ik meespringen met de mannen. Maar het voelde toch minder als een "poppenkast".
Op weg naar de Serengeti kwamen we door de enorm droge en kale vlaktes van de Ngorongoro Conservation Area. Maar zelfs daar weten de giraffen te overleven.
Vlakbij onze lodge op de Serengeti lukte het mij om een foto te maken die ik van te voren al hoopte te kunnen maken. Een portret van een (oude) buffel in mooi ochtendlicht:
(en ik ben er wel trots op dat dit 0% gecropped is)
Wat ons verder opviel waren de vele prachtige kleurige vogels op de goudgele Serengeti. Zoals deze bijeneter:
of deze Vorkstaartscharrelaar (Coracias caudatus, Lilac-breasted roller):
Gedurende alle dagen dat we op de Serengeti rondreden was ik steeds op zoek naar de mogelijkheid om een bijzondere foto te kunnen maken van de zebra's. Door het zwart-witte patroon (onze chauffeur vroeg ons: "wat denken jullie, is het een zwart beest met witte strepen, of een wit beest met zwarte strepen?" - daar hadden we nou nog nooit over nagedacht... en we weten het nog steeds niet...;-) ) leent het zich om er een mooi abstracte foto van te maken.
Op de allerlaatste dag, de Serengeti verlatend, lukte het eindelijk:
In deel 3 komend de cheetah's en luipaarden aan bod. En omdat dat een stuk minder foto's zijn, komen daar dan ook wat verder info en tips bij!