Tanzania safari - leeuwen in overvloed

Leeuw speelt verstoppertje (Tanzania, Serengeti)Leeuw speelt verstoppertje (Tanzania, Serengeti)

Van half oktober tot eind oktober zijn Carin en ik naar Tanzania en Zanzibar op vakantie geweest. Na vakanties in Zuid-Afrika en Namibië wilden we hier nog altijd graag eens naar toe, vooral in de hoop er (meer) cheeta's, leeuwen en luipaarden te zien.

Uiteraard ben ik thuis gekomen met een enorme hoeveelheid foto's, en ik heb ook lang getwijfeld hoe ik daar een blog van zou maken. Ik heb nu maar besloten een paar blogjes te schrijven, waarbij in deze eerste de leeuwen van de Serengeti centraal staan.

Leeuwengaap (Tanzania, Serengeti)Leeuwengaap (Tanzania, Serengeti)

Vanuit Arusha zijn we onze 16-daagse privé-safari reis begonnen, en via Arusha National Park, Tarangire National Park en Lake Mayara National Park zijn we naar de Serengeti gegaan.

Het leven is niet makkelijk voor een leeuw (Tanzania, Serengeti)Het leven is niet makkelijk voor een leeuw (Tanzania, Serengeti)

We hadden al gelezen en gehoord dat het centrale deel van de Serengeti erg geschikt was om de diverse kat-achtigen te spotten. En dat bleek inderdaad te kloppen. Iedere dag hebben we leeuwen, cheeta's en luipaarden gezien!

Jammer genoeg waren ze vaak niet echt actief, zodat we het moesten doen met foto's van slapende en gapende leeuwen.
Deze twee broers werden op een gegeven moment toch wat actiever, en dan was het genieten om te zien hoe ze (net als onze eigen katten) toch even contact met elkaar zochten. Even een kopje geven of een slik met de tong over de kop.

Broederliefde (Tanzania, Serengeti)Broederliefde (Tanzania, Serengeti)

Toen ze vervolgens echt aan de wandel gingen, hadden wij, net als onze gids, hoop dat ze zouden gaan jagen of in een boom verderop zouden gaan zitten.
Maar helaas, ze zochten alleen een mooi schaduwplekje en liepen langzaam er vandoor...
De antilopen op de achtergrond hielden de leeuwen goed in de gaten, en snelden er even later vandoor.

Op pad naar een shaduwplekje (Tanzania, Serengeti)Op pad naar een shaduwplekje (Tanzania, Serengeti)


Een tijdje later zagen we weer een enorme groep leeuwen. Zeker zo'n 19 vrouwtjes incl. een paar jonkies erbij. Precies op het moment dat wij aansloten bij de andere safari-auto's (met zo'n 10 andere auto's was het dit keer erg druk) gingen ze op pad.

Leeuwen-pose (Tanzania, Serengeti)Leeuwen-pose (Tanzania, Serengeti)

Ze kwamen mooi langs onze auto lopen (die onze chauffeur/gids dus precies goed had stilgezet) zodat we alle tijd hadden om een paar mooie portretten te maken. Mooi met dat gele gras en de blauwe lucht.

Moeder met jong (Tanzania, Serengeti)Moeder met jong (Tanzania, Serengeti)

 

Mooi streepje op de kop (Tanzania, Serengeti)Mooi streepje op de kop (Tanzania, Serengeti)

Hier bleek ook meteen het voordeel van de privé-safari in een auto die voor 6 á 7 man geschikt is: Carin en ik hadden alle ruimte om van alle kanten te fotograferen. Zowel boven door het geopende dak, en in dit geval kon ik ook mooi laag door een raampje mijn flinke 300mm + 1,4 convertor steken. Op die manier zat ik mooi op oog-hoogte en kwam de blauwe lucht goed in beeld.

Op de uitkijk (Tanzania, Serengeti)Op de uitkijk (Tanzania, Serengeti)

Jammer genoeg verdween de grote groep langzaam maar zeker op de vlakte waar we ze niet meer konden volgen of zien. Of ze dus daadwerkelijk zijn gaan jagen, geen idee...

Twee uur en een eind rijden over de eindeloze Serengeti vlakte later kwamen we bij een "kopje", een paar enorme rotsen die op de vlakte ineens oprijzen.

Ook daar was het druk met zo'n 6 andere auto's en dat was geen wonder. Alweer een groep van zo'n 15 leeuwen, en dit keer ook met diverse kleine welpjes erbij.

Nieuwsgierige leeuwenwelpjes (Tanzania, Serengeti)Nieuwsgierige leeuwenwelpjes (Tanzania, Serengeti)

Vooral die welpjes waren super, zo schattig en ook constant aan het spelen.

Het leeuwenwelpje kijkt het eens aan allemaal (Tanzania, Serengeti)Het leeuwenwelpje kijkt het eens aan allemaal (Tanzania, Serengeti)


Zullen wij gaan spelen? (Tanzania, Serengeti)Zullen wij gaan spelen? (Tanzania, Serengeti)

 

Ja, leuk, even stoeien samen (Tanzania, Serengeti)Ja, leuk, even stoeien samen (Tanzania, Serengeti)

 

Kleine pootjes, maar al wel flinke nagels (Tanzania, Serengeti)Kleine pootjes, maar al wel flinke nagels (Tanzania, Serengeti)


Op een gegeven moment wilde een welpje melk gaan drinken bij haar half slapende moeder. Maar met een luide leeuwenbrul maakte ze duidelijk dat ze daar niet zo'n zin in had.

Mama heeft geen zin (Tanzania, Serengeti)Mama heeft geen zin (Tanzania, Serengeti)


Ook een ander vrouwtje had een heerlijk slaapplekje gevonden op de rots.
(deze hangt nu groot als aluminium-afdruk op onze slaapkamer :-) )

Tijd voor een leeuwen-dutje (Tanzania, Serengeti)Tijd voor een leeuwen-dutje (Tanzania, Serengeti)


Hoewel moeders dus geen zin had om haar welpjes te zogen, vonden ze haar toch nog wel lief.

Moederleeuw krijgt lik van welpje (Tanzania, Serengeti)Moederleeuw krijgt lik van welpje (Tanzania, Serengeti)


Welpje bij moeder op de uitkijk (Tanzania, Serengeti)Welpje bij moeder op de uitkijk (Tanzania, Serengeti)


Tja, en dit is nog maar deel 1 van mijn leeuwen-foto's... ik had er zoveel geselecteerd dat ik nog maar een tweede deel zal gaan vullen daarmee.

Maar eerst komt in het volgende deel over Tanzania een verzameling van diverse andere onderwerpen aan bod :-)
(en zal ik dan of in een volgend deel ook nog diverse foto-tips / ervaringen delen).


Reacties (5) -

 • Jos m

  4-12-2015 22:02:22 |

  Mooie start van het blog over Africa trip, zie het vervolg tegemoet.... Ga binnenkort zelf ook zo een trip maken. Mooie portretten vd leeuwen, hoop soortgelijke te kunnen maken.

  Gr.

  Jos

 • Yvonne - Incanto Images

  6-12-2015 18:12:52 |

  Ik heb de serie wel drie keer gekeken, wat is dit genieten, zulke mooie beelden, kan begrijpen dat je niet kan kiezen, hoeft ook niet, zo'n prachtige blog is nooit te lang.

  Je mag van mij best meer delen laten zien..;-)

  Groetjes Von

 • Jody Zweserijn

  9-12-2015 20:15:21 |

  Hoi Wouter, als ik aan leeuwen denk, dan denk ik ook al snel aan vette actie en veel bloed. Ze zijn uiteindelijk levensgevaarlijk. Het lijkt me een lichte teleurstelling als ik ze zou vinden en ze gedragen zich vervolgens als een stel huiskatten.... Jij hebt je gericht op portretfotografie en ook geprobeerd de leeuwen zo karakteristiek mogelijk vast te leggen. Zo vind ik de foto van de twee leeuwen die richting de antilopen wandelen, erg mooi qua opzet. Goed gezien! En het familietafereeltje op de laatste foto zou ik zonder meer aan de muur hangen. Mooi "oogst", Wouter! Op naar de volgende blog (ahum... ik weet hoeveel tijd het kost!). Groetjes, Jody

 • Corrie

  10-12-2015 11:31:45 |

  Hoi Wouter, dat is wel een supersafari geweest, met iedere dag leeuwen, luipaarden en cheeta's.
  Met deze leeuwenserie heb ik een beetje mee kunnen genieten. Prachtige foto's heb je gemaakt. Het is zo leuk om interactie te zien en met welpjes erbij heb je dat al snel. "Boze mama" is ook een heel leuke.
  Ik vind de foto's ook heel mooi van kleur.
  Hartelijke groet, Corrie

 • Loes Belovics

  10-1-2016 12:03:25 |

  Wow, dat moet wel een prachtig avontuur geweest zijn, en wat een luxe zeg.  zo'n privé-safari.
  De verstoppertje-leeuw is zonder twijfel een van mijn favorieten van deze serie,  en ook de derde foto van de leeuw op zijn rug.  Natuurlijk zijn die jonkies heerlijk om te zien,  en de foto's met blauwe lucht springen er uit vanwege de prachtige zachte kleuren.

  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten