Kievitsbloemen - de tweede keer in 2016
Zoals ik al in mijn vorige blog over de Kievitsbloemen had aangegeven ben ik een week later, op 22 april, nog een keer richting Zwolle gereden, speciaal voor de Kievitsbloemen. Voordeel was dat ik nu precies wist hoe lang ik er over zou rijden en lopen en waar ik moest zijn. Nadeel was dat de zon alweer eerder opkwam, zodat ik ruim een kwartier eerder (5:00u) op pad moest gaan...
Al rijdend er naar toe zag ik al dat er minder mist was dan de week daarvoor. Maar wel wat wolkjes in de lucht, altijd goed bij een zonsopkomst. En vlakbij de parkeerplaats hing er toch ineens ook wat mist, dus het beloofde een mooie ochtend te worden.
Eén van de dingen die ik anders wilde doen, was niet meteen mijn macro- of telelens pakken. Maar juist de groothoek gebruiken om de Kievitsbloemen meer in hun omgeving (en met de mooie ochtendlucht) te fotograferen.
De heerlijke pasteltinten in de lucht met de lichte bewolking en het feit dat er deze week ook duidelijk meer Kievitsbloemen hoger en meer open waren, hielpen goed om dit voornemen uit te voeren.
Dit keer wilde ik ook meer gebruik gaan maken van de prachtige waterdruppels op de bloemen. De vorige keer viel dat ook niet mee omdat de zon achter een dik pak mist verscholen zat, en pas later/hoger tevoorschijn kwam. Omdat er nu slechts een dun laagje mist hing, kwam de zon veel mooier en warmer tevoorschijn.
Vorige keer lukte het ook niet om te spelen met mooie bokeh lichtcirkels. Ik snapte eerst niet waarom niet, tot ik realiseerde dat de zon de eerste keer eigenlijk al te hoog stond toen die voor het eerst door de mist heen kwam.
Dit keer was de zon al direct boven de horizon zichtbaar, dus nu kon ik wel lekker aan de slag met al die waterdruppels op de bloemen en het gras.
Ook wilde ik dit keer eens gaan uitproberen wat er allemaal mogelijk is met dubbele belichting in de camera.
Op mijn Canon kan ik 2 tot 9 foto's samenvoegen. En daarbij kan ik kiezen tussen 4 soorten belichtingen daarbij: 1) alles gewoon over elkaar (dan moet je zelf dus de belichting aanpassen zodat het geheel niet overbelicht wordt), 2) door de camera een gemiddelde laten berekenen, 3) alleen donkere delen uit volgende foto's overnemen of 4) alleen lichte delen overnemen.
Met al die mogelijkheden valt het nog niet mee om de juiste instelling bij de juiste soort foto's te kiezen.
Wel levert het altijd bijzondere (maar dus niet altijd mooie) resultaten op! :-)
Een in-camera combinatie van een foto van gras met dauwdruppels en bokeh lichtcirkels en van een foto met een enkele Kievitsbloem:
Bij één van de bloemen zag ik ineens een spinnenweb zitten. Prachtig met al die dauwdruppels, dus ik was even afgeleid van de bloemen :-)
Spelen met achtergrond en dit wat benadrukken met de witbalans:
Daarna toch weer verder met de dubbele belichting:
En omdat ik de eerste keer nauwelijks met de macrolens de bloemen van dichtbij gefotografeerd had, heb ik dit nu wel gedaan. Ik vind het lastig bij Kievitsbloemen, maar door de dauwdruppels krijgt het toch iets aparts.
In tegenstelling tot de eerste keer werd het licht al vrij snel te hard om nog mooie foto's te kunnen maken.
Vooruit, toch ook nog even een pinksterbloem proberen. De dubbele opnames vielen me niet mee, maar deze enkele is door de dauwdruppels nog wel aardig geworden.
Als laatste nog een voorbeeld van een meervoudige belichting. Ik zag hem net in Lightroom, tijdens het schrijven van dit blogje. Hij zat niet in mijn eerste selectie voor deze blog, maar vond hem nu ineens wel wat hebben.
Best extreem, wat vinden jullie?!?
Al met al was ik zeer blij dat ik nog een keer terug ben gegaan. Het is een eindje rijden en vroeg opstaan, maar dat is het zeker waard!