Kievitsbloemen - poging 1 in 2016

Kievitsbloem bij zonsopkomst (bij Zwolle)Kievitsbloem bij zonsopkomst (bij Zwolle)

Kievitsbloemen - vrijwel iedere natuurfotograaf wil ze graag eens vastleggen, en het liefst natuurlijk met prachtige omstandigheden. Het lastige is echter dat ze slechts korte tijd bloeien, en dan ook nog eens op slechts enkele locaties in Nederland.

In 2011 en 2014 had ik al eens een locatie gevonden, en daar uitgebreid gefotografeerd. Toen overdag en 's avonds bij zonsondergang. Dit keer wilde ik het wel eens proberen bij zonsopkomst, het liefst na een nacht met kans op mist, dauw en/of rijp. Zaterdag 9 april leek een goede ochtend te worden...

Prachtige lucht voor zonsopkomst (bij Zwolle)Prachtige lucht voor zonsopkomst (bij Zwolle)

Met grote dank aan Jody, van wie ik een andere locatie had doorgekregen die mooi zou zijn bij zonsopkomst. En nog grotere dank aan Ronald, die op de dijk aan kwam lopen toen ik eigenlijk niet goed meer wist waar ik nu precies moest zijn. Ronald had ik voor het eerst ontmoet tijdens de CreaPixperience, en hij was juist degene die deze locatie zelf had weten te vinden :-)

Nadat ik toch nog maar snel een foto van de prachtige lucht en mistige omstandigheden had gemaakt, haastte ik me achter Ronald aan op zoek naar de Kievitsbloemen. Want dat was eigenlijk mijn doel: Kievitsbloemen bij zonsopkomst fotograferen.
Voor de zon op kwam, was het nog wat lastig zoeken naar de bloemen. En was een silhouet eigenlijk de enige optie. Maar als ze er zo sierlijk bij staan als deze, is dat toch geen enkel probleem?!

De danseres (bij Zwolle)De danseres (bij Zwolle)

Vanwege de mist was de zon maar even te zien net boven de horizon. Net genoeg tijd voor een paar foto's zoals de allereerste in dit blog. Daarna verdween de zon weer achter de dikke mist, om pas later weer tevoorschijn te komen.
Met de vele dauwdruppels en het waterige zonnetje ontstond zo wel een heerlijk sfeertje.

Kievitsbloem met dauw, mist en waterig zonnetje (bij Zwolle)Kievitsbloem met dauw, mist en waterig zonnetje (bij Zwolle)


Door de camera hoger en zo de zon juist buiten beeld te houden, kon ik wat meer overbelichten. Zo ontstond weer een andere, lichtere sfeer, die ik van te voren zo ongeveer voor ogen had:

Kievitsbloem in het bedauwde gras (bij Zwolle)Kievitsbloem in het bedauwde gras (bij Zwolle)


De bloemen waren dit jaar laat, slechts een enkeling stond er als een lampje bij.

Kievitsbloem in het bedauwde gras - 2 (bij Zwolle)Kievitsbloem in het bedauwde gras - 2 (bij Zwolle)


Vorige keren heb ik vooral met mijn macro-lens gefotografeerd. Dit keer heb ik echter bijna constant de 70-200mm lens erbij gepakt. Hierdoor kan je wat meer omgeving op de foto erbij krijgen, en toch een fraaie rustige voor- en achtergrond.

Kievitsbloem in het bedauwde gras - 3 (bij Zwolle)Kievitsbloem in het bedauwde gras - 3 (bij Zwolle)


Ook wilde ik graag wat mooie lichtcirkeltjes rondom de bloemen hebben, maar dat viel nog niet mee. Ook niet omdat uiteraard ook de achtergrond nog een belangrijke rol speelt.

Kievitsbloem in het bedauwde gras - 4 (bij Zwolle)Kievitsbloem in het bedauwde gras - 4 (bij Zwolle)


Op een gegeven moment werd de zon toch wel erg fel om nog tegenin te fotograferen, en ik zag Ronald richting het mooie warm-gekleurde riet fotograferen. Goed plan, tijd voor wat andere foto's.

Kievitsbloem voor het warm-gekleurde riet (bij Zwolle)Kievitsbloem voor het warm-gekleurde riet (bij Zwolle)


Prachtig hoe gracieus en sierlijk deze bloemen toch kunnen zijn, zeker de de bloemen die nog dicht zitten:

Kievitsbloem voor het warm-gekleurde riet - 2 (bij Zwolle)Kievitsbloem voor het warm-gekleurde riet - 2 (bij Zwolle)


En door wat hoger of lager te fotograferen krijg je steeds een ander beeld. Ik heb al deze foto's (behalve die van het landschap met de mooie lucht) dus niet op statief maar uit de hand genomen. Zo kan ik het makkelijkst net even omhoog, omlaag, naar links, naar rechts, naar voren en naar achteren bewegen, tot ik de uitsnede zie waar ik tevreden over ben.

Kievitsbloem in frisse lente-kleuren (bij Zwolle)Kievitsbloem in frisse lente-kleuren (bij Zwolle)


Als afsluiter toch ook nog een foto gemaakt met mijn macro-lens, van heel dichtbij. De waterdruppeltjes op alle bloemen waren fantastisch, net van die pareltjes die op de randen van de bloem, de steel en de blaadjes aaneengeregen waren.

Kievitsbloem met parelketting (bij Zwolle)Kievitsbloem met parelketting (bij Zwolle)

 

Tja, en dit was dus poging 1 in 2016. Dat suggereert dat er ook nog een poging 2 is.
En dat klopt. :-)
Enerzijds hoopte ik nog steeds op een ochtend met rijp. Anderzijds ga ik graag nog eens terug naar een locatie, om na het rustig thuis bekijken van mijn foto's wat nieuwe ideeën of verbeterpunten uit te proberen. Ook waren er nu vrij weinig bloemen al open, dus ook dat leek me wel leuk om voor terug te gaan.

Op vrijdag 22 april ben ik nogmaals gegaan, maar de resultaten daarvan komen in een volgend blogje pas weer...
(maar dat wordt wel weer de moeite waard! ;-) )


Reacties (7) -

 • Adria

  26-4-2016 19:55:56 |

  Wat een supermooie foto's , heel knap gedaan ! Ze zijn stuk voor stuk mooi maar  de "bedauwde kievitsbloem nr 4 " springt er voor mij uit alhoewel... nr 2 is ook top ! Bedankt voor de inspiratie , groeten Adria

 • Cornette Jacques

  26-4-2016 20:08:17 |

  Dag Wouter,

  Prachtige opnames ! Gefeliciteerd !

  Groetjes

  Jacques

 • Yvonne - Incanto Images

  27-4-2016 21:02:37 |

  Wat laat je weer prachtige foto's zien. En dat je het durft om met de 70-200 aan de gang te gaan. Moet dat ook een keer proberen, bloemen en zeker de kievitsbloem met de leuke blaadjes  is voor mij echt een macro bloempje. Maar kan niet anders zeggen, ik zit weer te genieten.

  Groetjes Von

 • Ghita

  28-4-2016 21:15:39 |

  Wat een mooie serie, waarbij mijn voorkeur naar foto 6 uitgaat,mooi zacht en fijne compositie.
  Lijkt me best een lastig bloemetje om te fotograferen, je moet er ook maar net een vinden die een beetje erbovenuit steekt. De voorlaatste vind ik ook erg mooi en het landschapje is een heerlijk sfeerbeeld van die ochtend
  groetjes Ghita

 • Loes Belovics

  3-5-2016 08:21:01 |

  Oh wat had je hier een mooie ochtend voor!  Het is er voor mij dit jaar weer niet van gekomen, maar zo hoop ik het ooit ook eens mee te maken.
  Prachtige beelden, maar 'in het bedauwde gras 3' kan me minder bekoren, ik vind hem wat onrustig met de nogal felle lichten en witte plek rechtsboven.  Dan kijk ik toch liever naar die in Warmgekleurd riet en Frisse lentekleuren,  heerlijke zachte beelden!

  Groetjes Loes

 • Victor Bos

  7-5-2016 21:37:07 |

  Leuk om te lezen en fraaie sfeervolle foto's bij mooi licht. Ik heb ook al vaak gedacht om de beroemde Kievitsbloemen bij Zwolle te fotograferen, maar het is er nog niet van gekomen. Ik heb ze wel kort geleden nog gefotografeerd bij het jou wel bekende Bloeyendael (werk je nog bij Fortis?), maar in zo'n stadspark worden de foto's natuurlijk lang zo sfeervol niet ;-)
  'k ben benieuwd naar deel 2!
  groet,
  Victor

 • Jody Zweserijn

  9-5-2016 12:04:18 |

  Wouter, wat heb je een prachtige serie neergezet! Ik zou willen dat de resultaten van mijn twee fotografiesessies de rust uitstraalden die jij te pakken hebt weten te krijgen. De kievitsbloem in het bedauwde gras nr 3 vind ik het mooist. De bloem knalt zo prachtig scherp uit het onscherpe gras en de licht/donker verdeling vind ik ook heel geslaagd. Het is lastig om onderscheidende foto's te maken als zó veel fotograferen met hetzelfde onderwerp bezig zijn. Overigens vind ik je 2de foto, het landschapje, op z'n minst zo mooi. Qua sfeer en ook de door de tekening in de lucht. Goed gedaan! Gr Jody

Reacties zijn gesloten