Voorjaar 2017 - zeg het met bloemen

Oosterse anemoon (Utrecht)Oosterse anemoon (Utrecht)

Voor mij begon het voorjaar van 2017 wat aarzelend qua fotografie. Maar toen de bloemetjes eenmaal massaal tevoorschijn kwamen moest ik natuurlijk ook wel op pad :-)
Carin wist een mooie locatie waar Oosterse (blauwe) anemonen stonden.

Oosterse anemoon - 2 (Utrecht)Oosterse anemoon - 2 (Utrecht)

Met het bloemetje in mijn schaduw of de schaduw van een meegebrachte wiite paraplu en het gras op de achtergrond in de zon ontstaat een mooi licht plaatje. Toch vond ik het dit keer lastig om er iets echt bijzonders van te maken.

Oosterse anemoon - 3 (Utrecht)Oosterse anemoon - 3 (Utrecht)


Een weekje later ging ik naar Nieuw-Amelisweerd, dit keer om weer eens een poging te doen om de bostulpen te fotograferen.
Ze hebben mooie vormen, ook als de bloemen nog niet uit zijn. Dus eerst probeerde ik dat te benadrukken.
Jammer genoeg was de zon nog niet ver genoeg onder gegaan, en scheen dus nog vrij fel door de bomen.

Bostulp - 1 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Bostulp - 1 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Bostulp - 2 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Bostulp - 2 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Bij de bostulpen die open gaan, krullen de bloemblaadjes langzaam maar zeker steeds verder open.

Bostulp - 3 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Bostulp - 3 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Toch kwam ik eigenlijk steeds weer terug op het spelen met de bokeh lichtcirkels, die ontstonden door de laagstaande zon die door de bomen scheen. Gelukkig zakte die snel verder, en werd wat minder fel.

Bostulp - 4 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Bostulp - 4 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Bostulp - 5 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Bostulp - 5 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Bostulp - 6 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Bostulp - 6 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Nog niet tevreden met mijn resultaten ben ik een week later nogmaals gegaan.
Bij de volgende foto (de enige bostulp-foto die ik van die dag over heb gehouden) is het me wel gelukt om een ander soort foto te maken. Wat meer schilderachtig, meer spelend met de onscherpte.

Bostulp - 7 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Bostulp - 7 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Intussen werd ik afgeleid / aangetrokken door de Dichtersnarcissen vlakbij. Dit zijn de narcissen waarvan de harten zo prachtig geel met een donker-rood randje zijn.
De ondergaande zon door de bomen zorgde weer voor de warme bokeh-cirkels die mooi passen bij het narcissen-hart:

Dichtersnarcis (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Dichtersnarcis (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)

 


Een ander bloemetje (ik heb helaas geen idee wat voor een soort het is) aan de kant van het water trok ook mijn aandacht. Spelend met voor- en achtergrond-onscherpte en een bokeh-lichtcirkel ontstond de volgende foto:

In the spotlight (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)In the spotlight (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Intussen was het al behoorlijk donker aan het worden, de zon was al onder. Maar geïnspireerd door foto's op FB bleef ik nu bewust wat langer, en zag ik een paar Dubbele bosanemonen die veelbelovend leken.
Eerst maar eens met wat Daslook op de achtergrond.

Dubbele bosanemoon - 1 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Dubbele bosanemoon - 1 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Daarna met alleen de bomen waar het licht doorheen scheen:

Dubbele bosanemoon - 2 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Dubbele bosanemoon - 2 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


Bij de laatste foto was het intussen zo donker, dat ik wel Live View moest gebruiken. Ik kon met mijn hoekzoeker de compositie al moeilijk beoordelen, maar handmatig scherpstellen lukte al helemaal niet meer. En voor dit soort macro foto's is gebruik van auto focus zowiezo geen optie voor mij.
De blauwe, mysterieuze sfeer vind ik wel erg fraai geworden:

Dubbele bosanemoon - 3 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)Dubbele bosanemoon - 3 (Nieuw-Amelisweerd, Bunnik/Utrecht)


De meeste foto's heb ik gemaakt op het landgoed Amelisweerd, een prachtige locatie in het voorjaar met alle voorjaarsbloemen.
Wil je daar meer over weten, bekijk dan eens de PDF over het onderzoek “Stinzenflora Landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen”. Maar uiteraard pas na het plaatsen van een reactie hieronder... ;-)


Reacties (1) -

  • Jody Zweserijn

    29-5-2017 14:16:38 |

    Leuk om te lezen dat jij op net zo'n manier geboeid bent door de bloemen van Amelisweerd als ik. De oosterse anemoon ben ik nog nooit tegen gekomen, of ik ben er voorbij gelopen. Leuk om te zien dat ook jij zo geboeid bent door de bostulp. De avondfoto van de dubbele bosanemoon samen met het daslook vind ik de mooiste foto uit de serie. Vanwege de sfeer en de besloten compositie; de naar elkaar toe buigende bloemen.

Reacties zijn gesloten