Tanzania safari deel 2 - van alles wat

Baobab bij zonsondergang (Tanzania, omgeving Lake Manyara NP)Baobab bij zonsondergang (Tanzania, omgeving Lake Manyara NP)

Dit is deel 2 van mijn serie over onze vakantie en safari in Tanzania. In mijn eerste deel speelden de leeuwen de hoofdrol, in dit blogbericht komt een allegaartje van foto-onderwerpen langs.
Denk overigens niet dat "allegaartje" betekent dat het zo maar wat vakantie-kiekjes zijn, want volgens mij is het wel gelukt een paar mooie en sterke foto's te maken :-)

Blauwe of Diadeem meerkat(Tanzania, Arusha NP)Blauwe of Diadeem meerkat(Tanzania, Arusha NP)

Op de eerste dag van onze vakantie/safari gingen we naar Arusha National Park. Dit is een vrij klein Nationaal Park, maar het vormde een mooie eerste kennismaking met wild zoals deze Blauwe meerkat (ook wel Diadeemmeerkat genoemd, ofwel Blue monkey, Diademed monkey of Cercopithecus mitis). Ook hebben we er, onder begeleiding van een bewapende ranger, een wandelsafari gemaakt. Een giraf en een enorme groep buffels van dichtbij zijn dan best indrukwekkend!

Ook een Bruinkapijsvogel (brown-hooded kingfisher, Halcyon albiventris) bleef mooi een tijdje poseren op een tak naast de weg:

Bruinkapijsvogel (Tanzania, Arusha NP)Bruinkapijsvogel (Tanzania, Arusha NP)


De dag erna gingen we naar het Tarangire National Park.
Vrij snel na de ingang zagen we deze bavianen. Heel bewust heb ik scherp gesteld op het oog van het kleintje dat achter de grote baviaan verscholen zat. Weer eens wat anders dan een standaard beeldvullend portretje...

Nieuwsgierig baviaantje (Tanzania, Tarangire NP)Nieuwsgierig baviaantje (Tanzania, Tarangire NP)


Daarna hebben we een tijd staan genieten bij twee waterpoelen waar twee grote groepen olifanten kwamen drinken en badderen. Totdat één groep ineens opgeschrikt werd door een groep gnoes die aan kwamen rennen. Kwamen ineens zo'n 15 olifanten uit het water gestoven, recht op onze auto af!
Gelukkig hadden ze op tijd door dat er eigenlijk niets aan de hand was en kwamen ze op een meter of 15 bij ons vandaan tot stilstand en tot rust.

Olifant van dichtbij (Tanzania, Tarangire NP)Olifant van dichtbij (Tanzania, Tarangire NP)


Van de Vuurkopbaardvogel (Trachyphonus erythrocephalus) had ik nog nooit gehoord (of een foto van gezien), maar onze chauffeur/gids was door deze vogel geïnteresseerd geraakt in natuur en vogels. Op zich niet zo verwonderlijk, wat een prachtige vogel is dit!

Vuurkopbaardvogel (Tanzania, Tarangire NP)Vuurkopbaardvogel (Tanzania, Tarangire NP)


Een foto die ik van te voren in gedachte had en hoopte te maken was van een zonsondergang met een mooie boom en een giraf of olifant in silhouet. Het is helaas nooit echt gelukt, maar de volgende foto komt een beetje in de buurt:

Giraf op weg (Tanzania, Tarangire NP)Giraf op weg (Tanzania, Tarangire NP)


Op weg naar onze lodge kruiste een enorme groep buffels nog ons pad. Ze waren op weg naar de rivier waar onze lodge uitzicht op had. Door het stof en de laagstaande zon ontstond een mooi sfeerplaatje:

Buffels in het stof en late licht (Tanzania, Tarangire NP)Buffels in het stof en late licht (Tanzania, Tarangire NP)


De dag erna gingen we, op ons verzoek, vóór zonsopkomst op pad. Leeuwen (zie deel 1), olifanten, buffels, het was weer genieten!

Zonsopkomst (Tanzania, Tarangire NP)Zonsopkomst (Tanzania, Tarangire NP)


Vervolgens reden we verder naar Lake Manyare National Park. Dat is ook een wat kleiner park, waar in en bij de bossen ook weer diverse soorten apen voorkomen en veel olifanten. Omdat het meer nogal uitdroogt, waren er in een moerasachtig stuk wel diverse soorten watervogels en nijlpaarden te zien, maar het was er (mede door het knalharde licht) niet zo fotogeniek.

Terug rijdend richting lodge ging de zon alweer onder, maar stom toevallig zagen we net een prachtige baobab-boom staan vóór de ondergaande zon. Toen we eenmaal stil stonden, kwamen er ineens twee Masai aanlopen met hun kudde koeien. Geweldig weer in het tegenlicht en stof.

Masai en koeien bij ondergaande zon (Tanzania, omgeving Lake Manyare NP)Masai en koeien bij ondergaande zon (Tanzania, omgeving Lake Manyare NP)

Maar ook de Baobab-boom zelf was de moeite waard. Zie de allereerste foto en deze:

Baobab boom bij ondergaande zon (Tanzania, omgeving Lake Manyare NP)Baobab boom bij ondergaande zon (Tanzania, omgeving Lake Manyare NP)


De volgende dag was het zover, we gingen naar de Serengeti. Maar eerst zouden we nog een bezoek gaan brengen aan een Masai stam. Niet zo'n voor de toeristen gebouwd dorpje vlak langs de weg, onze chauffeur wist een stam die af en toe toeristen toeliet en rondleidde maar er niet op ingesteld was.

Masai op de kale vlakte (Tanzania, omgeving Lake Manyare NP)Masai op de kale vlakte (Tanzania, omgeving Lake Manyare NP)

Uiteraard moesten we ook hier wel betalen voor de rondleiding en werd er voor ons gezongen en moest ik meespringen met de mannen. Maar het voelde toch minder als een "poppenkast".

Jonge Masai met zijn geiten (Tanzania, omgeving Lake Manyare NP)Jonge Masai met zijn geiten (Tanzania, omgeving Lake Manyare NP)


Op weg naar de Serengeti kwamen we door de enorm droge en kale vlaktes van de Ngorongoro Conservation Area. Maar zelfs daar weten de giraffen te overleven.

Giraffen in de dorre vlakte (Tanzania, Ngorongoro Conservation Area)Giraffen in de dorre vlakte (Tanzania, Ngorongoro Conservation Area)


Vlakbij onze lodge op de Serengeti lukte het mij om een foto te maken die ik van te voren al hoopte te kunnen maken. Een portret van een (oude) buffel in mooi ochtendlicht:
(en ik ben er wel trots op dat dit 0% gecropped is)

Intiem portret van een buffel (Tanzania, Serengeti)Intiem portret van een buffel (Tanzania, Serengeti)


Wat ons verder opviel waren de vele prachtige kleurige vogels op de goudgele Serengeti. Zoals deze bijeneter:

Bijeneter (Tanzania, Serengeti)Bijeneter (Tanzania, Serengeti)

of deze Vorkstaartscharrelaar (Coracias caudatus, Lilac-breasted roller):

Vorkstaartscharrelaar (Tanzania, Serengeti)Vorkstaartscharrelaar (Tanzania, Serengeti)


Gedurende alle dagen dat we op de Serengeti rondreden was ik steeds op zoek naar de mogelijkheid om een bijzondere foto te kunnen maken van de zebra's. Door het zwart-witte patroon (onze chauffeur vroeg ons: "wat denken jullie, is het een zwart beest met witte strepen, of een wit beest met zwarte strepen?" - daar hadden we nou nog nooit over nagedacht... en we weten het nog steeds niet...;-) ) leent het zich om er een mooi abstracte foto van te maken.

Op de allerlaatste dag, de Serengeti verlatend, lukte het eindelijk:

Zebra (Tanzania, Serengeti)Zebra (Tanzania, Serengeti)


In deel 3 komend de cheetah's en luipaarden aan bod. En omdat dat een stuk minder foto's zijn, komen daar dan ook wat verder info en tips bij!


Reacties (4) -

 • Cornette

  18-12-2015 21:36:28 |

  Dag Wouter

  Prachtige reeks foto's ! Mooie onderwerpen en kleuren, en wat een scherpte ! Het loont de moeite om deze foto's te bekijken.

  Met vriendelijke groeten,

  Jacques Cornette

  • Wouter

   18-12-2015 22:07:16 |

   Dag Jacques,

   Dank je voor jouw enthousiaste reactie.
   Volgens mij loont, naast veel fotografie-ervaring, toch ook een goede foto-uitrusting echt wel om scherpe en contrastrijke beelden te kunnen schieten...

   Groet, Wouter

 • Jody Zweserijn

  21-12-2015 21:03:41 |

  Hoi Wouter, in de eerste plaats mijn complimenten voor de prachtige tegenlicht/zonsondergang/opgang landschapsfoto's. Prachtige kleuren en fijnzinnige composities. Het is lastig om nog onderscheidende safarifoto's te maken omdat tegenwoordig iedereen wel die kant lijkt op te gaan. Door stof, ruigheid en lichtval is je het aardig gelukt. Erg mooi vind ik je buffelkop. Het licht valt heel mooi vanuit rechts op de hoorn. De buffels door het stof vind ik een van je mooiste.
  Ik schrok van je verhaal van de aanstormende olifanten. 15 meter ik vind niet zo'n hele grote afstand. Lagen jullie al onder de jeep? (Geintje!). Groetjes, Jody

 • Loes Belovics

  10-1-2016 12:10:28 |

  Dit  moet toch wel een fantastische reis geweest zijn, en wat laat je hier een grote variatie aan beelden zien.   Je eerste foto is super,  wat een kleuren en wat een mooie gelaagde achtergrond.
  De buffels in de stofwolk vind ik ook schitterend,  en het intieme portret van de  buffel is heel origineel en wat een prachtig licht op de hoorn, erg mooi gedaan.

  Groet Loes

Reacties zijn gesloten