Spreeuwenzwermen - adembenemend schouwspel

Spreeuwenzwerm - De tornado (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - De tornado (Geldermalsen)


Het zou in deze tijd helemaal niet meer mogen: een spreeuwenzwerm. Want met het huidige Corona-virus wordt iedereen geacht om minstens een anderhalve meter afstand te houden. Nou, leg dat maar eens uit aan al die spreeuwen in zo'n zwerm...

Sommigen doen duidelijk wel erg hun best, dan splitsen ze zich af van de grote zwerm. Maar even later hebben ze elkaar allemaal weer (veilig) opgezocht, en vliegen ze weer vleugel aan vleugel.
En vormen ze samen een soort mega vogel:

Spreeuwenzwerm - De vogel (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - De vogel (Geldermalsen)


Of gewoon een mooie vorm:

Spreeuwenzwerm - organische vormen (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - organische vormen (Geldermalsen)


Dit spektakel speelt zich allemaal eind januari / begin februari af in Geldermalsen. Nadat ik diverse foto's ervan gezien had op Facebook, heb ik maar eens een vraag uitgezet waar dit op dat moment te zien was. En zoals eigenlijk altijd wel was er een mede-fotograaf zo aardig om precies uit te leggen waar ik moest zijn.

Spreeuwenzwerm - De haas of slak (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - De haas of slak (Geldermalsen)


Op een vrijdag ben ik eerst, helaas voor niets, een middag op zoek ben gegaan naar de velduilen die bij de Eemdijk zouden moeten zitten. Ook de steenuil bij Nieuwegein liet zich die middag niet zien, dus ik vreesde het ergste voor de spreeuwen bij Geldermalsen.
Zal je net zien: zitten ze er dagen/weken, kom ik precies een dag te laat...

Spreeuwenzwerm - de eerste boven de bomen (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - de eerste boven de bomen (Geldermalsen)

Maar dat bleek gelukkig dus niet het geval :-)
Een klein uur voor zonsondergang was het al gezellig druk op het boerenweggetje (lees: ik kon nog net mijn auto kwijt in de kant) en stonden er al tientallen andere fotografen gespannen te wachten.

Spreeuwenzwerm - dikkere zwerm boven de bomen (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - dikkere zwerm boven de bomen (Geldermalsen)

Het duurde echter nog tot bijna kwart over 5 uur voordat de eerste spreeuwen zich lieten zien. En met de koude wind vond ik het tot die tijd wel lekker warm in mijn auto.
Net zo vonden de duiven, boven in de boomtoppen, het nog niet nodig om op de wieken te gaan.

Spreeuwenzwerm - duiven en spreeuwen - statisch en dynamisch (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - duiven en spreeuwen - statisch en dynamisch (Geldermalsen)


Spreeuwenzwerm - contrast (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - contrast (Geldermalsen)


In totaal ben ik er twee avonden geweest, want ook Carin wilde het spektakel nog wel eens meemaken.
De eerste avond was het koud en met een niet zo spectaculaire zonsondergang. Een wart-wit omzetting lag hierbij vaak voor de hand. Zeker ook bij mijn experimenten met langere sluitertijden.

Spreeuwenzwerm - beweging (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - beweging (Geldermalsen)


Spreeuwenzwerm - zwart van de spreeuwen (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - zwart van de spreeuwen (Geldermalsen)


Geïnspireerd door diverse foto's van anderen heb ik ook geprobeerd om met langere sluitertijden de beweging en chaos in beeld te brengen. Maar dat is me niet meegevallen. Wellicht ook omdat ik geen statief wilde gebruiken (zodat ik flexibeler de zwermen kon volgen), waardoor veel foto's gewoon echt (bewegings-)onscherp zijn geworden.

Spreeuwenzwerm - chaos (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - chaos (Geldermalsen)


Het leukst vind ik het toch wel om herkenbare dieren of vormen te herkennen in de spreeuwenzwermen. Zoals de volgende:

Spreeuwenzwerm - Diving duck (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - Diving duck (Geldermalsen)


De tweede avond, samen met Carin, hadden we prachtig helder weer, met een fraaie zonsondergang. De lucht kleurde heerlijk van blauw naar oranje, en voor we het wisten kwamen weer overal kleine zwermen vandaan die samen een steeds grotere zwerm vormden.

Spreeuwenzwerm - organische vorm (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - organische vorm (Geldermalsen)


Al snel zagen we een valk of sperwer in de buurt van de zwerm, en kon je aan de ontwijkende beweging van de zwerm zien waar de roofvogel zijn aanval wilde doen.
Bij de volgende foto vliegt hij van onder naar boven de zwerm in.

Spreeuwenzwerm - De kite-surfer (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - De kite-surfer (Geldermalsen)


Maar meestal zie je de roofvogel pas thuis op het grote beeldscherm echt goed, en snap je ineens waar die bijzondere vormen van de zwerm vandaan kwamen.

Spreeuwenzwerm - Uitroepteken (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - Uitroepteken (Geldermalsen)


Spreeuwenzwerm - De voet (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - De voet (Geldermalsen)


Meestal bewoog de zwerm zich van links naar rechts en terug, breed uitwaaierend. Maar soms klommen ze meer de hoogte in:

Spreeuwenzwerm bij mooi warm licht (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm bij mooi warm licht (Geldermalsen)


Als de roofvogel(s) eenmaal weg waren, werden de vormen van de spreeuwenzwerm ook minder bijzonder en vlogen ze weer vooral heen en weer. 

Spreeuwenzwerm - als een afgesplitste kop (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - als een afgesplitste kop (Geldermalsen)


Spreeuwenzwerm - met de vorm van de bomen (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm - met de vorm van de bomen (Geldermalsen)


Het leek alsof ze genoten van het laatste licht, de mooie kleuren in de lucht en de vrijheid om te vliegen waar en met wie ze wilden.

Spreeuwenzwerm na zonsondergang (Geldermalsen)Spreeuwenzwerm na zonsondergang (Geldermalsen)

Om zich tenslotte als één geheel, binnen een paar seconden, in de bomen te storten. De slaapplek voor de nacht, gezellig en veilig samen met z'n allen.
Een Corona-virus met samenschool-verbod was er gelukkig nog niet, zodat wij als fotografen met z'n allen samen konden genieten van dit spektakel. En de spreeuwen vleugel aan vleugel konden rondvliegen en uiteindelijk de slaapplaats in de boom konden opzoeken.

Gelukkig mogen we ook op dit moment nog wel naar buiten, er is (nog?) geen complete "lock down". Dus laten we genieten van al het moois dat de natuur ook op dit moment te bieden heeft!Reacties (4) -

 • Senna

  23-3-2020 10:15:45 | Antwoord

  Wat een prachtig spectakel! Bijzonder hoe ze al die vormen maken. De foto's met lange sluitertijd vind ik geniaal. Groetjes Senna

 • Cornette Jacques

  24-3-2020 14:04:27 | Antwoord

  Eén woord : PRACHTIG !
  Groeten, Jacques

 • ronald van ooijen

  26-3-2020 11:55:59 | Antwoord

  mooie serie, en dit gedrag van spreeuwen is altijd weer indrukwekkend.

 • Jody Zweserijn

  26-3-2020 21:01:35 | Antwoord

  Ha die Wouter, Heel erg mooi! Ik ben eigenlijk jaloers. Ik had er wel van gehoord en foto's op Facebook gezien, maar niet de moed om mijn fotospullen te pakken en op zoek te gaan. Ik vind ze stuk voor stuk mooi. Maar er springen er 2 voor mij uit: die met dat bosje, duiven en zwerm en de opname met langere sluitertijd. Gaaf! Groetjes, Jody

Reactie plaatsen

Loading