Sneeuwklokjes - ieder jaar weer anders te fotograferen

Sneeuwklokje in high-key (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokje in high-key (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)

Ik loop een beetje achter met het verwerken van mijn foto's, maar vind het het ook weer zonde om ze alleen op mijn harde schijf te laten staan. Daarom toch alsnog een blogje over de sneeuwklokjes...

Na een kale, wat saaie winter zijn de sneeuwklokjes de eerste leuke macro-onderwerpen die weer opduiken. Soms nog in de sneeuw, maar dit jaar jammer genoeg niet.
Toen ik op pad ging, had ik twee manieren van fotograferen in mijn hoofd: een high key opname met veel licht en wit. En het spelen met mijn led-lampje als het ging schemeren.


Sneeuwklokje in high-key 2 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokje in high-key 2 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)

Bij high key is het met name zaak om vanaf een laag standpunt omhoog te fotograferen, waarbij een licht-bewolkte lucht (zoals hier) ideaal is. Daarnaast moet je ook flink overbelichten: belichtingscompensatie op +1 of zelfs +2.
Ook wilde ik dit keer eens het scherpstelpunt op een andere plek dan anders leggen. Daarom koos ik bij de tweede foto om op de rand van het voorste bloemblaadje scherp te stellen.


Ook spelen met voor- en achtergrond blijft interessante beelden opleveren. Fotografeer eens door het groen van andere sneeuwklokjes heen en/of zet het onderwerp eens extreem aan een rand. 

Ik heb er hier voor gekozen om de foto's naar zwart-wit om te zetten, zodat het grafische karakter van de foto's nog beter naar voren komt.

Sneeuwklokje in zwart-wit (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokje in zwart-wit (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)


Als je goed kijkt, bij voorkeur een beetje met je ogen dicht en door je oogharen, dan zie je bij de volgende foto nog de sneeuwklokjes die boven in de voorgrond stonden:

Sneeuwklokje in zwart-wit 2 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokje in zwart-wit 2 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)


Toen het wat begon te schemeren werd het tijd om mijn led-lampje eens tevoorschijn te halen.
Het is dan vooral weer een kwestie van veel proberen: lampje feller of minder fel zetten, lampje dichterbij de bloem of verder weg plaatsen, lampje van achteren of van opzij laten aanschijnen, enz.

Sneeuwklokje in de schemer (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokje in de schemer (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)


Sneeuwklokje in de schemer 2 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokje in de schemer 2 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)


En uiteraard is het ook hierbij wel zaak om goed aandacht te houden voor de voor- en achtergrond.
De diagonale lijn in de volgende foto is geen toeval, daar heb ik bij het maken van de foto al goed op gelet!

Sneeuwklokje in de schemer 3 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokje in de schemer 3 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)


Een andere dag ben ik naar landgoed Oostbroek gegaan, omdat ik daar, wandelend met Carin, gezien had dat er ook erg veel sneeuwklokjes stonden. En ook diverse soorten.

Bij de eerste foto heb ik gespeeld met dubbele belichting in de camera. Ik heb 2 foto's gemaakt vlak na elkaar, waarbij ik bij de tweede foto de camera bewust wat bewogen heb.
Het leuke is dat je zo nooit weet wat voor een beeld ontstaat, het blijft steeds verrassend :-)

Sneeuwklokje - dubbel belicht (Landgoed Oostbroek, De Bilt)Sneeuwklokje - dubbel belicht (Landgoed Oostbroek, De Bilt)


Ook had ik tijdens de wandeling gezien dat er sneeuwklokjes langs een waterrand bloeiden. Ik hoopte daar 'iets' met de zonsondergang mee te kunnen doen.

Doordat de ondergaande zon door de bomen scheen én weerspiegelde op het water, kon ik gaan spelen met de bokeh-cirkels. 

Sneeuwklokje bij zonsondergang (Landgoed Oostbroek, De Bilt)Sneeuwklokje bij zonsondergang (Landgoed Oostbroek, De Bilt)


Het blauwachtige van de schaduwen contrasteert ook mooi met het warme oranje van de zon.
Ik vind alleen het bloemetje er een beetje 'plompverloren' bijhangen aan de rechterkant. Maar helaas, er was geen andere compositie van te maken (zonder natte voeten te krijgen).

Sneeuwklokje bij zonsondergang met bokeh cirkels (Landgoed Oostbroek, De Bilt)Sneeuwklokje bij zonsondergang met bokeh cirkels (Landgoed Oostbroek, De Bilt)


Toen ik terugliep naar mijn fiets kwam ik nog langs een mooi veldje vol sneeuwklokjes. En het laatste warme licht scheen nog net door de bomen. Weer een mooi kleurcontrast, maar qua compositie had het iets minder rommelig mogen zijn (vind ik nu).

Sneeuwklokjes bij zonsondergang (Landgoed Oostbroek, De Bilt)Sneeuwklokjes bij zonsondergang (Landgoed Oostbroek, De Bilt)


En zo blijft het leuk om te proberen een bekend en al vaker gefotografeerd onderwerp een weer een andere, nieuwe manier te fotograferen.


Reacties zijn gesloten