Kievitsbloemen - de tweede keer in 2016

Kievitsbloemen net voor zonsopkomst (Zwolle)Kievitsbloemen net voor zonsopkomst (Zwolle)

Zoals ik al in mijn vorige blog over de Kievitsbloemen had aangegeven ben ik een week later, op 22 april, nog een keer richting Zwolle gereden, speciaal voor de Kievitsbloemen. Voordeel was dat ik nu precies wist hoe lang ik er over zou rijden en lopen en waar ik moest zijn. Nadeel was dat de zon alweer eerder opkwam, zodat ik ruim een kwartier eerder (5:00u) op pad moest gaan...

Al rijdend er naar toe zag ik al dat er minder mist was dan de week daarvoor. Maar wel wat wolkjes in de lucht, altijd goed bij een zonsopkomst. En vlakbij de parkeerplaats hing er toch ineens ook wat mist, dus het beloofde een mooie ochtend te worden.

Kievitsbloemen net voor zonsopkomst - 2 (Zwolle)Kievitsbloemen net voor zonsopkomst - 2 (Zwolle)


Eén van de dingen die ik anders wilde doen, was niet meteen mijn macro- of telelens pakken. Maar juist de groothoek gebruiken om de Kievitsbloemen meer in hun omgeving (en met de mooie ochtendlucht) te fotograferen.

De heerlijke pasteltinten in de lucht met de lichte bewolking en het feit dat er deze week ook duidelijk meer Kievitsbloemen hoger en meer open waren, hielpen goed om dit voornemen uit te voeren.

Kievitsbloemen net voor zonsopkomst - 3 (Zwolle)Kievitsbloemen net voor zonsopkomst - 3 (Zwolle)


Dit keer wilde ik ook meer gebruik gaan maken van de prachtige waterdruppels op de bloemen. De vorige keer viel dat ook niet mee omdat de zon achter een dik pak mist verscholen zat, en pas later/hoger tevoorschijn kwam. Omdat er nu slechts een dun laagje mist hing, kwam de zon veel mooier en warmer tevoorschijn.

Kievitsbloem, zon en waterdruppels (Zwolle)Kievitsbloem, zon en waterdruppels (Zwolle)

 

Kievitsbloem, zon en waterdruppels - 2 (Zwolle)Kievitsbloem, zon en waterdruppels - 2 (Zwolle)


Vorige keer lukte het ook niet om te spelen met mooie bokeh lichtcirkels. Ik snapte eerst niet waarom niet, tot ik realiseerde dat de zon de eerste keer eigenlijk al te hoog stond toen die voor het eerst door de mist heen kwam.
Dit keer was de zon al direct boven de horizon zichtbaar, dus nu kon ik wel lekker aan de slag met al die waterdruppels op de bloemen en het gras.

Kievitsbloemen in het bedauwde gras (Zwolle)Kievitsbloemen in het bedauwde gras (Zwolle)


Ook wilde ik dit keer eens gaan uitproberen wat er allemaal mogelijk is met dubbele belichting in de camera.
Op mijn Canon kan ik 2 tot 9 foto's samenvoegen. En daarbij kan ik kiezen tussen 4 soorten belichtingen daarbij: 1) alles gewoon over elkaar (dan moet je zelf dus de belichting aanpassen zodat het geheel niet overbelicht wordt), 2) door de camera een gemiddelde laten berekenen, 3) alleen donkere delen uit volgende foto's overnemen of 4) alleen lichte delen overnemen.

Tweevoudige in-camera belichte Kievitsbloemen (Zwolle)Tweevoudige in-camera belichte Kievitsbloemen (Zwolle)


Met al die mogelijkheden valt het nog niet mee om de juiste instelling bij de juiste soort foto's te kiezen.
Wel levert het altijd bijzondere (maar dus niet altijd mooie) resultaten op! :-)

Ochtendsfeer bij de Kievitsbloemen (Zwolle)Ochtendsfeer bij de Kievitsbloemen (Zwolle)

 

Een in-camera combinatie van een foto van gras met dauwdruppels en bokeh lichtcirkels en van een foto met een enkele Kievitsbloem:

Kievitsbloemen en bokeh lichtcirkels (Zwolle)Kievitsbloemen en bokeh lichtcirkels (Zwolle)


Bij één van de bloemen zag ik ineens een spinnenweb zitten. Prachtig met al die dauwdruppels, dus ik was even afgeleid van de bloemen :-)

Spinnenweb met dauwdruppels (Zwolle)Spinnenweb met dauwdruppels (Zwolle)


Spelen met achtergrond en dit wat benadrukken met de witbalans:

Spinnenweb met dauwdruppels - 2 (Zwolle)Spinnenweb met dauwdruppels - 2 (Zwolle)


Spinnenweb met dauwdruppels - 3 (Zwolle)Spinnenweb met dauwdruppels - 3 (Zwolle)


Daarna toch weer verder met de dubbele belichting:

Tweevoudige in-camera belichte Kievitsbloemen - 2 (Zwolle)Tweevoudige in-camera belichte Kievitsbloemen - 2 (Zwolle)


En omdat ik de eerste keer nauwelijks met de macrolens de bloemen van dichtbij gefotografeerd had, heb ik dit nu wel gedaan. Ik vind het lastig bij Kievitsbloemen, maar door de dauwdruppels krijgt het toch iets aparts.

Kievitsbloem met dauwdruppels in close-up (Zwolle)Kievitsbloem met dauwdruppels in close-up (Zwolle)


In tegenstelling tot de eerste keer werd het licht al vrij snel te hard om nog mooie foto's te kunnen maken.
Vooruit, toch ook nog even een pinksterbloem proberen. De dubbele opnames vielen me niet mee, maar deze enkele is door de dauwdruppels nog wel aardig geworden.

Pinksterbloemen (Zwolle)Pinksterbloemen (Zwolle)


Als laatste nog een voorbeeld van een meervoudige belichting. Ik zag hem net in Lightroom, tijdens het schrijven van dit blogje. Hij zat niet in mijn eerste selectie voor deze blog, maar vond hem nu ineens wel wat hebben.
Best extreem, wat vinden jullie?!?

Tweevoudige in-camera belichte Kievitsbloemen - 3 (Zwolle)Tweevoudige in-camera belichte Kievitsbloemen - 3 (Zwolle)


Al met al was ik zeer blij dat ik nog een keer terug ben gegaan. Het is een eindje rijden en vroeg opstaan, maar dat is het zeker waard!


Reacties (8) -

 • Victor Bos

  27-5-2016 15:09:22 |

  Oeioeioeioei wat een top foto's! (vooral de eerste imho, daar kun je prijzen mee winnen :-) )
  Victor

 • Monique Lauwers

  27-5-2016 18:39:25 |

  Prachtig Wouter de manier waarom je met de scherptediepte speelt en je onderwerp telkens weer op een prachtige manier in de kijker zet.  Ik heb weer wat bijgeleerd, dank je wel.

 • Adria

  27-5-2016 19:46:54 |

  Wat een prachtige blog om jaloers op te worden ...... Goed idee om met de groothoek ook wat plaatjes te maken , vooral nr 3 vind ik heel erg mooi ! Alle foto's zijn echt top , ook de spinneweb en de laatste is idd heel verrassend en wonderschoon, bedankt voor de inspiratie ! Groeten Adria

 • Senna

  28-5-2016 11:50:10 |

  Echt prachtige foto's!  De eerste drie zijn mijn favoriet, vanwege de mooie omgeving die er ook nog op staat. Maar foto 6 en 7 vind ik ook top. Groetjes Senna

 • Loes Belovics

  3-6-2016 11:22:15 |

  Wow Wouter, wat een prachtige beelden!
  Nr 1 en 3 vind ik echt schitterend met die mooie ochtendlucht.
  Nr 6 ook prachtig,  en de dubbele belichting bij nr 7 vind ik méér dan geslaagd.
  Heel fijntjes ook de spinnenwebjes.

  Complimenten en groetjes
  Loes

 • Jody Zweserijn

  6-6-2016 19:25:56 |

  Hoi Wouter, hele mooie serie geworden. De eerste is voor mij meteen ook de "knaller". De kleuren, de compositie, prachtig! 6, 9 en 10 springen er voor mij ook uit. Prachtig dat spinnenweb! Nr 8 vind ik ook wat minder. Grappig, ik ben ook met een dergelijke compositie bezig geweest, ik had dat weer van iemand anders gezien, maar mijn onscherpe kievitsbloem was een soort vlek en dat vond ik niet mooi. Tweevoudige belichting nr 3 had ik interessant gevonden als het vooral om het silhouet aan de rechterzijde was gegaan. Nu oogt de foto voor mij wat rommelig en moet ik zoeken naar het onderwerp. Groetjes, Jody

 • Jacques Cornette

  16-6-2016 10:12:25 |

  Dag Wouter,

  Prachtige reeks . Geeft mij ook meer inspiratie om verder te fotograferen. Ik was het wat moe, en krijg de microbe terug te pakken

  Proficiat met de mooie beelden

  Met vriendelijke groeten,

  Jacques

  • Wouter

   17-6-2016 13:40:19 |

   Dank je Jacques, ik vind dat één van de mooiste complimenten om te horen!
   Fijn dat ik de inspiratie weer bij je terug weet te krijgen :-)

Reacties zijn gesloten