Het was een bewogen herfst in 2017

Het bos in vuur en vlamHet bos in vuur en vlam

 Herfst 2017: in meerdere aspecten was het een bewogen najaar.

Zo zagen de inwoners van Sint Maarten begin september alles langsvliegen en hun eiland in één grote puinhoop veranderen, toen orkaan Irma over het eiland raasde. Een paar dagen later mislukte een bomaanslag in een metrostation in London, maar waren er wel vele gewonden. Een heftige zeedeining zorgde voor teveel beweging bij een boot vol vluchtelingen uit Myanmar, waardoor deze kapseisde met vele doden tot gevolg...
Max Verstappen wint zijn tweede GP in Maleisië.

Bewogen bosBewogen bos


Begin oktober houden ze in Catalonië een illegaal referendum over onafhankelijkheid.De Catalaanse president vlucht naar België. In Las Vegas opent een idioot het vuur op muziekfestivalgangers, met vele doden tot gevolg.
Na een hele lange formatieperiode komt er eindelijk een nieuw kabinet. Zonder Jeanine Hennis, want die moest net daarvóór opstappen vanwege de problemen bij defensie.

Herfst kleurenHerfst kleuren


De hashtag #metoo brengt zeer veel teweeg, de schokgolf van alle beschuldigingen bereikt ook Nederland en is nog steeds niet uitgedoofd. Het Nederlands elftal gaat definitief niet naar de WK, Panama voor het eerst sinds tijden wel, en Epke Zonderland wordt tweede op het WK turnen aan de rekstok.

Draaierige bomenDraaierige bomen


Terwijl wij hier genieten van de mooie herfstkleuren aan de bomen, moeten ze het in California doen met de bossen die in vuur en vlam staan. Nog nooit zijn de branden daar zo hevig en langdurig geweest.
Het aantal insecten daalt dramatisch, zo blijkt uit een Duits onderzoek. Ook uit Duitsland kwam de wolf, die op de Veluwe is gespot. Dat was de derde wolf dit jaar in Nederland.

Herfst kleurenHerfst kleuren


IS verliest steeds meer grondgebied, zowel in Syrië als in Irak. Noord-Korea blijft provoceren met steeds weer nieuwe raketproeven, waarop Trump gaat dreigen en ze elkaar als kleine kinderen gaan lopen uitschelden. Robert Mugabe dient, na even tegenstribbelen, zijn ontslag in als president van Zimbabwe. De 93-jarige was sinds 1979 aan de macht in het land.

Impressie van de herfstImpressie van de herfst


Diverse Russische sporters worden voor het leven geschorst voor deelname aan de Spelen vanwege dopinggebruik. Prins Harry verloofd zich met een Amerikaanse actrice.

Vogels in het bosVogels in het bos


Carin en ik krijgen het schokkende bericht dat zowel mijn zwager als mijn schoonvader allebei kanker hebben, al in vergaande uitgezaaide vorm. Gelukkig hebben ze allebei nog weinig tot geen last ervan en lijkt een behandeling met medicijnen bij mijn zwager goed aan te slaan.


Strepen en vormen in het bosStrepen en vormen in het bos


Al met al dus een zeer bewogen herfst 2017.
Wellicht dat al deze gebeurtenissen bij mij voor inspiratie zorgden voor deze foto-serie vol bewogen foto's van herfsttaferelen. Ook kan het goed zijn dat het boek "De Waal bewogen" van Andrea Gulickx voor de nodige inspiratie heeft gezorgd.


Het bos in vuur en vlam - 2Het bos in vuur en vlam - 2


Frisse herfstkleurenFrisse herfstkleuren


Impressie van een herfstbosImpressie van een herfstbos


Impressie van een herfstbos - 2Impressie van een herfstbos - 2


Pointilistische boomPointilistische boom


De scheve boomDe scheve boom


De herfst weerspiegeldDe herfst weerspiegeld


Herfst schilderijHerfst schilderij


Voor velen zullen de foto's in dit blog "een trucje" zijn. Anderen herkennen dat "ICM" (Intentional Camera Movement) gewoon één van de vele foto-technieken is die je in kan zetten om jouw gevoel of verhaal over te brengen.

Voor mij is het in ieder geval een mooie techniek om creatief een onderwerp mee te benaderen :-)
En geholpen door diverse tips en feedback via Facebook heb ik deze serie kunnen maken, waar ik best tevreden mee ben.


Reacties (3) -

 • Loes Belovics

  1-1-2018 18:27:39 |

  Hoi Wouter,

  Dat is zo te lezen idd letterlijk een bewogen herfst,  ik wens jullie sterkte en alle goede wensen voor het nieuwe jaar!
  Je bewogen beelden zijn heel toepasselijk, maar eerlijk gezegd niet zo mijn ding. Niettemin knap gemaakt, om dit goed te doen lijkt me nog niet zo gemakkelijk.

  Groetjes Loes

 • Andrea

  2-1-2018 11:36:58 |

  Hey Wouter, net zoals Loes al zegt, afgelopen jaar was zeker een bewogen jaar voor je/jullie. Heel veel sterkte ermee. Ik hoop dat er in dit nieuwe jaar weer lichtpuntjes mogen zijn.
  Je het je bewogen jaar mooi omgezet in je foto's en blog. Een bijzondere vind ik de 'vogels in het bos'. '
  Alle pointellisme beelden vind ik ook heel sfeervol maar weet ook dat ze in het groot veel beter tot hun recht komen. Vooral de laatste 2 spreken mij heel erg aan. Mooie zachte tinten daarin ook. Ik zou zeggen gewoon lekker mee door gaan :) Groetjes Andrea Dank je voor de doorlink :)

 • Jody Zweserijn

  2-1-2018 12:58:23 |

  Hoi Wouter, tjonge, dat is vooral een hoop ellende die je bij elkaar geharkt hebt. De grondvesten gaan er inderdaad van schudden. En dan een creatieve stijl in de geest van Van Gogh. Wouter, als je als vervolg maar niet aan je oren gaat snijden, hoor!
  Aan jou, Carin en jullie geliefden het allerbeste toegewenst, niet alleen voor 2018! Maak er een mooie tijd van met je vader en zwager.
  Groetjes, Jody

Reacties zijn gesloten