Een impressie van een winterse dag

Sprookjesbos (Austerlitz)Sprookjesbos (Austerlitz)

Voor vrijdag 15 en zaterdag 16 januari waren de weersvoorspellingen eindelijk eens goed: winterse neerslag met grote kans op sneeuw. Eindelijk een beetje winter in het vooruitzicht!

Maar helaas, beide dagen was het hier in Zeist regenachtig en te warm voor een winter. Tijd voor andere plannen: zondag zou het mooi weer zijn, dus we besloten naar het Hulshorsterzand te gaan voor een wandeling.

We wisten dan ook niet wat we zagen toen we opstonden op zondag: een witte, besneeuwde wereld! En ondanks de zon bleef het zo mooi tijdens ons ontbijt en koffie. Vol verwachting gingen we dus op pad.

Tot we, naar het noorden rijdend op de A28, steeds minder sneeuw zagen, het werd steeds groener hoe dichter we bij Amersfoort kwamen....
Bij Leusden besloten we dus de snelweg af te gaan en weer terug te rijden naar Zeist - terug naar de sneeuw!

Mini kerstboom (Austerlitz)Mini kerstboom (Austerlitz)

Bij de Pyramide van Austerlitz zag het er weer prachtig wit uit, en je hebt daar een mooi bos met wandelroutes. Snel parkeren dus, de auto uit en camera in aanslag.

Wat een prachtige speeltuin, al die mooi besneeuwde bomen en struiken.

Besneeuwde bomen (Austerlitz)Besneeuwde bomen (Austerlitz)

Soms was het moeilijk kiezen wat de mooiste uitsnede was, de volgende foto is op dezelfde plaats genomen als die hierboven, maar net iets meer de onderkant van de bomen. Het licht en verlichte boompje komen daarop net iets mooier uit.
(en nu ik dit typ, bedenk ik ineens dat ik ze ook kan proberen samen te voegen tot verticaal panorama, dan heb ik het beste van allebei...)

Besneeuwde bomen - 2 (Austerlitz)Besneeuwde bomen - 2 (Austerlitz)


De hele tijd was het overigens prachtig mooi weer, het was een wonder dat al die sneeuw niet van de bomen dooide. Dat gaf dus ook gelegenheid om wat te spelen met het licht, en met meervoudige belichting. De volgende foto is gemaakt met een zes-voudige belichting in de camera, terwijl ik de camera tijdens de opnamen iets naar rechts heb bewogen.
Grappig is dat je door de lichtcirkels precies kan zien dat het 6 belichtingen zijn geweest en hoe ik de camera bewogen heb :-)

Er is vrijwel niets scherp in de foto, maar toch spreekt deze me enorm aan door de kleuren, lijnen en vormen.

Warme wintersfeer (Austerlitz)Warme wintersfeer (Austerlitz)


Bij de volgende foto wilde ik de bolletjes met sneeuw laten afsteken tegen een lichte achtergrond, met bokeh-cirkels. Dit betekende dus een tegenlicht opname, en net zolang 'zoeken' tot ik het beeld in de zoeker zag zoals ik het voor ogen had.
Dit soort foto's maak ik dan ook nooit met statief, want het is vooral een kwestie van: stapje naar links, iets door de knieën, pasje naar achteren, iets naar rechts, camera wat schuiner omhoog, etc.

Cirkels (Austerlitz)Cirkels (Austerlitz)


Het was ook heel bijzonder dat, door het zeer zachte weer de hele winter, er al weer vele jonge, groene varens waren gegroeid. En die zaten nu dus vol in de sneeuw. Voor dit blog heb ik echter gekozen voor een foto met de varen in silhouet, en ook op eenzelfde manier bewerkt in Lightroom. Omdat de sfeer van deze foto me aanspreekt, en het ook past in de rest van deze serie.

Varen in de sneeuw (Austerlitz)Varen in de sneeuw (Austerlitz)

 

Ik zit op dit moment in een 'fase' waarin ik wil proberen wat creatiever te fotograferen. Een 'fase' omdat ik er ofwel achter ga komen dat dit niet echt lukt of toch niet mijn ding is. Ofwel omdat het een natuurlijk onderdeel van mijn (stijl van) fotograferen gaat worden. In beide gevallen is dan de fase van 'proberen' op een gegeven moment dus wel voorbij :-)

De volgende foto is weer een meervoudige belichting in de camera, waarbij ik tijdens de opnamen de camera iets bewogen heb. Dit is vooral een kwestie van veel proberen en foto's nemen, en soms zit er één bij die voldoet aan de verwachtingen.

Dansende bomen (Austerlitz)Dansende bomen (Austerlitz)


Een meer bekende methode is het omhoog of omlaag bewegen van de camera tijdens een wat langere sluitertijd. Vooral bij bomen werkt dit goed, met name als de bomen kale stammen hebben en de bodem witbesneeuwd of juist met mooi gekleurd blad bedekt is.
De eerste foto is de foto zoals die, met een klein beetje bewerking van het RAW beeld, uit de camera kwam.

Bomen-impressie (Austerlitz)Bomen-impressie (Austerlitz)

En dezelfde foto met een kleurtint bewerking in Lightroom, zoals ik ook bij de andere foto's heb gedaan.
(en ik zit blijkbaar ook in een 'blauwe fase', want ik vind deze tweede op dit moment mooier dan de eerste ;-) )

Bomen-impressie - 2 (Austerlitz)Bomen-impressie - 2 (Austerlitz)


De volgende foto is weer een heel andere impressie van de besneeuwde bomen.
Nog extremer dan de vorige foto's, en voor velen gaat dit vast veel te ver. Maar ik wordt hier wel blij van :-)

Besneeuwde takken (Austerlitz)Besneeuwde takken (Austerlitz)

 

Het bos en de bomen waren echter ook mooi genoeg om zonder beweging of meervoudige belichting te fotograferen.

Trio in de sneeuw (Austerlitz)Trio in de sneeuw (Austerlitz)


Winterwereld (Austerlitz)Winterwereld (Austerlitz)


Al met al hebben Carin en ik heerlijk ruim 4 uur gefotografeerd en gewandeld (toch nog zo'n 8km) en genoten van deze ene winterse dag hier.

Het is erg jammer dat de winter alweer voorbij lijkt te zijn. Gelukkig heb ik op vrijdag 22 januari nog een mooie serie kunnen maken op de laatste koude dag met nog een beetje rijp en ijs, het blogje met die foto's komt dus binnenkort!

Intussen ga ik proberen verder te gaan met meer creatieve fotografie, eens kijken wat daar uit gaat komen...


Reacties (6) -

 • Senna

  29-1-2016 15:07:02 |

  Een hele mooie serie. Wat is het toch mooi, zo'n wit landschap. (Helaas heeft het hier nog niet gesneeuwd). Altijd leuk om te zien hoe andere fotografen experimenteren. Ik vind het hele bijzondere en mooie foto's geworden.
  Groetjes Senna

  • Wouter

   29-1-2016 16:17:40 |

   Dank je Senna, leuk dat je zo snel reageert! :-)

 • Loes Belovics

  30-1-2016 13:58:03 |

  Hoi Wouter,
  Voor mij was jij altijd al een creatieve fotograaf hoor,  maar het kan natuurlijk geen kwaad om je grenzen nog wat te verleggen,  ik volg het met belangstelling.
  De sneeuw was deze zondag inderdaad een verrassing, bij ons was het echter veel minder en bovendien ontbrak mij de tijd om er wat mee te doen.
  Jij hebt een goede beslissing genomen door om te keren en het heeft je een fraaie winterserie opgeleverd,  je kleurbewerking vind ik erg mooi.
  De 'warme wintersfeer'  is inderdaad een heel fijn plaatje geworden,  daarentegen kunnen de dansende bomen mij minder bekoren,

  Groetjes en fijn weekend
  Loes

 • Clays Jessy

  30-1-2016 20:31:06 |

  Dag Wouter,
  Ik heb net je blog ontdekt. De eerste serie wonterfoto's gezien. Heel erg mooi ,zal dan ook regelmatig wel komen volgen.
  Groet Jessy

 • Ghita

  31-1-2016 12:44:58 |

  Ohhh, wat een heerlijke winterserie. Prachtige koele tinten en een mooie witte wereld.
  De warme wintersfeerfoto is even iets anders dan de rest maar vind ik erg mooi.
  Voor mij persoonlijk vind ik toch de gewone winterfoto's in deze reeks mooier dan de meer experimentele met de meervoudige belichting.
  groetjes Ghita

 • Jody Zweserijn

  31-1-2016 20:48:08 |

  Ha die Wouter, creatief is het inderdaad geworden. Wat een mazzel en wat een timing hebben jij en Carin gehad, zeg! Ik wist niet dat Austerlitz er zó bekoorlijk uit kon zien. De ene techniek spreekt mij meer aan dan de andere. Maar wat ik leuk vind is dat je op deze manier wel hele afwisselende beelden kunt laten zien van dezelfde omgeving en hetzelfde onderwerp. Het doet mij intensiever naar de individuele beelden kijken, omdat ze in een context staan met de andere impressies. Experimenteer gerust verder. Ik hoop er ook wat van te kunnen oppikken. Hartelijke groetjes, Jody

Reacties zijn gesloten