Zonsopkomst bij een mistig Wavershoek

Voor zondag 22 september was een mistige ochtend voorspeld, dus op zaterdag was ik al druk aan het bedenken hoe vroeg ik op pad zou gaan, en waar naar toe. In eerste instantie dacht ik aan De Groene Jonker, maar omdat dat op dat moment niet altijd even makkelijk bereikbaar was besloot ik naar Wavershoek te gaan. Een klein natuurgebied vlakbij Botshol, waar ik hoopte om zwanen, eenden etc. in een mistige, moerasachtige omgeving te kunnen fotograferen.

Kleurrijke zonsopkomst (Wavershoek)Kleurrijke zonsopkomst (Wavershoek)

 

Onderweg er naar toe reed ik al regelmatig door behoorlijke mistbanken, dus ik had goed hoop. Gelukkig bleek het -in eerste instantie- niet té mistig, en waren net voor zonsopkomst een paar wolkjes aanwezig die prachtig kleurden.
(tip: zorg er dus altijd voor om echt minimaal een half uur vóór zonsopkomst op je bestemming te zijn, dan is het licht het mooist en heb je nog de tijd om een goede compositie te zoeken!)

Kleurrijke zonsopkomst - 2 (Wavershoek)Kleurrijke zonsopkomst - 2 (Wavershoek)

 

Ik was er in mijn eentje (bijzonder, zo op een zondagochtend met uitstekende fotografie-voorspellingen), en het was enorm genieten van de gakkende ganzen, de als speelgoedbeestjes piepende smienten en de prachtige omgeving.

Waterrijk landschap met een kleurrijke zonsopkomst (Wavershoek)Waterrijk landschap met een kleurrijke zonsopkomst (Wavershoek)

 

Zoals je ziet kan ik gewoon niet kiezen welke foto ik mooier vind dan de ander, dus ik plaats maar gewoon een hele serie (ook al lijken ze behoorlijk op elkaar, ze hebben toch allemaal net weer iets anders)...

Waterrijk landschap met een kleurrijke zonsopkomst - 2 (Wavershoek)Waterrijk landschap met een kleurrijke zonsopkomst - 2 (Wavershoek)

 

Helaas verdween de mooie kleur in de lucht al vrij snel. Maar gelukkig zorgden de mist en de kleine wolkjes nog voor een heerlijke sfeer.

Waterrijk landschap met een kleurrijke zonsopkomst - 3 (Wavershoek)Waterrijk landschap met een kleurrijke zonsopkomst - 3 (Wavershoek)

 

Waterrijk landschap met een kleurrijke zonsopkomst - 4 (Wavershoek)Waterrijk landschap met een kleurrijke zonsopkomst - 4 (Wavershoek)

 

Toen de zon en de kleur verdwenen achter een laag bewolking, die snel kwam opzetten, werd de mist ineens flink dikker. Tijd dus voor de mistige plaatjes....

Zwanen, eenden en ganzen in de mist (Wavershoek)Zwanen, eenden en ganzen in de mist (Wavershoek)

 

Eendjes in de mist (Wavershoek)Eendjes in de mist (Wavershoek)

 

Toch was ook de bewolkte lucht nog wel de moeite waard, zeker met wat wegvliegende ganzen ervoor.

Wegvliegende ganzen in kleurige lucht (Wavershoek)Wegvliegende ganzen in kleurige lucht (Wavershoek)

 

Wegvliegende ganzen in kleurige lucht - 2 (Wavershoek)Wegvliegende ganzen in kleurige lucht - 2 (Wavershoek)

 

Zwanen, eenden en ganzen in de mist - 2 (Wavershoek)Zwanen, eenden en ganzen in de mist - 2 (Wavershoek)

 

Op een gegeven moment kwam de wind steeds meer opzetten, en binnen een half uurtje was alle mist verdwenen. Gelukkig zat er nog wat kleur in de lucht, en weerspiegelend in het water kon ik zo nog op het laatst wat aardige plaatjes schieten.

Weerspiegeling in het water (Wavershoek)Weerspiegeling in het water (Wavershoek)

 

Zeker toen de ganzen op een rijtje het water in kwamen was dit een mooi gezicht. Gelukkig ook was dit precies een stukje water dat beschut lag voor de wind, dus er ontstonden aardige weerspiegelingen.

In ganzenpas (Wavershoek)In ganzenpas (Wavershoek)

 

In ganzenpas - 2 (Wavershoek)In ganzenpas - 2 (Wavershoek)

 

En zo begon mijn zondagochtend met 2 heerlijke uurtjes bij Wavershoek!
Helaas ook wel met twee compleet doorweekte wandelschoenen, ik kon mijn sokken thuis uitwringen en het duurde 2 dagen voor mijn schoenen weer helemaal droog waren - volgende keer toch maar laarzen meenemen als het zo nat en mistig is...

Reacties (7) -

 • Yvonne - Incanto Images

  7-10-2012 08:44:00 |

  Wat heb je een mooie ochtend getroffen, een mooi plekje om daar van de zonsopkomst te genieten, landschap met vogels, beetje mist en een klein zonnetje. Het was fijntjes om daar te staan.

  Groetjes Von

 • Victor

  9-10-2012 08:11:40 |

  Mooie kleurtjes, mooie mist, mooie luchten, mooie reflecties.
  Ja: mooie serie!

  8-) Victor

 • Andrea

  10-10-2012 19:03:09 |

  Hoi Wouter, het gaat je goed af zo met die landschappen zie ik. Wat een mooie zachte tinten. En mist ja dan is alles als een sprookje geweldig. De eerste 2 foto's vind ik de lucht prachtig maar de voorgrond minder sprekend. De weerspiegeling daarentegen is wel weer erg mooi. Foto 3 vind ik ook erg mooi.Foto 6(wavershoek 4) mooi compositie en helderheid in de foto. De eerste 2 mist foto's ook erg mooi met een fijne zachte warme tint. een na laatste beeld ook erg leuk met de weerspiegeling en dan nog de omgeving erbij. Een mooie serie. groetjes Andrea

 • Loes

  10-10-2012 20:58:24 |

  Wow wat een prachtige ochtend, en nogmaals wow,  wat een prachtige beelden!
  Erg  mooie zachte kleuren, het sfeertje heb je heel goed te pakken.  
  Ook de ganzen vind ik super!
  groetjes Loes

 • Robert Wagter

  11-10-2012 21:31:10 |

  Hoi Wouter,

  Wat een mooie serie zeg. De luchten zijn inderdaad allemaal net even anders; ik vind ook dat je mooie voorgronden hebt gekozen, ze voegen door hun relatieve donkerte echt wat toe.  En de ganzenfoto vind ik ook erg mooi.

  Groeten,
  Robert

 • Ghita

  12-10-2012 16:11:11 |

  weer een prachtige landschaps serie, de eerste 2  foto's, net voor zonsopkomst vind ik het mooiste, de eerste mistfoto heeft ook een mooie sfeer en fijne zachte kleuren.
  In ganzenpas 2 vind ik ook erg leuk.
  groetjes Ghita

 • Monique

  26-10-2012 21:38:29 |

  Geweldige serie!

Reacties zijn gesloten