Winters Nederland 2012 - molens en kruiend ijs

Oh, wat loop ik al weer hopeloos achter...
Ik heb nog een serie klaarstaan van 28 januari, met macro's van uitgebloeide planten in het warme licht van de zonsondergang. Maar ja, met het winterse weer, dat vlak daarna volgde, vind ik dat die serie maar even moet wachten. Die houden jullie dus nog tegoed.

Evenals een blogje over onze klimhortensia (met dank aan Andrea voor de inspiratie), waar ik de foto's zaterdag 4 februari voor maakte. En het blogje over de Amsterdamse Waterleiding Duinen waar ik met Loes op maandag 6 februari op zoek ging naar Wilde Zwanen komt ook nog binnenkort...

Maar nu eerst, nu de dooi aan het intreden is in Nederland, mijn foto's van een winters Nederland. Deze foto's heb ik op zondag 5 februari gemaakt. Een mooie zonnige dag waarop half Nederland ging schaatsen, maar ik ging op zoek naar molens in een winters landschap.

Molen De Hoeker in winters landschapMolen De Hoeker in winters landschap (Vreeland)

 

Met de kaart op schoot reed ik vanaf huis naar het gebied westelijk van Utrecht, waar diverse molens zouden moeten staan.
Jammer genoeg staan diverse molens in de bebouwde kom, niet echt fotogeniek dus.
Maar het rijden langs de vecht was al een mooie belevenis, met alle mooie landhuizen langs het water in een winters landschap. Jammer genoeg is de weg zo smal dat je vrijwel nergens kan stoppen, dus ik kon alleen genieten van het moois, en geen foto's maken.

Molen De Hoeker bij Vreeland was gelukkig wel redelijk te fotograferen. Op deze foto ontbreken eigenlijk alleen de schaatsers of een vlucht ganzen of zwanen, dan was het nog wat beter geweest.

Molen De Hoeker in winters landschap (Vreeland)Molen De Hoeker in winters landschap (Vreeland)


Bij de Garstenmolen begonnen wat meer wolken in de lucht te ontstaan. Mooi, want dat betekent geen saaie blauwe lucht meer, maar een mooie achtergrond voor de molen. Vanwege het heftige tegenlicht maakte ik 3 opnamen met 1 stop belichtingsverschil. En thuis heb ik deze als HDR samengevoegd.

De Gastenmolen (Nigtevecht)De Gastenmolen (Nigtevecht)

 

Ook het bootje op de kant is een HDR samenvoeging van 3 opnamen. Super die lucht toch, anders was het echt een saaie plaat geworden!

Het bootje in het rietHet bootje in het riet

 

Rond 13.30u stond ik vervolgens voor een dilemma: alweer terug naar huis, of toch nog even door richting Oostvaardersplassen, hopend op Baardmannetjes of kruiend ijs bij het IJsselmeer.
Naar huis gaan was natuurlijk geen optie, op zo'n prachtige ijs-dag. Dus door richting Lelystad.
Jammer genoeg zag het er zwart van de mensen die kwamen schaatsen of sleetje-rijden. Baardmannetjes zaten er dus niet in, wel een lekkere wandeling door de sneeuw. En een -onvermijdelijke- foto van de Konikspaarden in de sneeuw.
Ik werd bij deze foto getrokken door het riet en paarden die samen een soort driehoek vormen.

Konikspaarden in de sneeuw (Oostvaardersplassen)Konikspaarden in de sneeuw (Oostvaardersplassen)


Ik had op heenweg naar de Oostvaardersplassen al een mooi plekje gespot waar er wat ijs aan het kruien was en ik wist dat de zon rond 17.40u onder zou gaan. Maar het was pas 16.15u. Dus wat nu?
Bij gebrek aan een beter plan ben ik toch maar langzaam maar zeker richting de ijs-plek gereden. En kwam ik onderweg nog een paar mooie foto-spots tegen.
En het licht begon toch ook al heerlijk zacht te kleuren...

IJs op het IJsselmeer bij zachte kleuren (Almere)IJs op het IJsselmeer bij zachte kleuren (Almere)

 

Steiger en ijs (Almere)Steiger en ijs (Almere)

 

Jammer genoeg begon de lucht steeds verder bewolkt te worden, daar ging mijn prachtige zonsondergang die ik dacht te krijgen. Maar er zat gelukkig nog wat breking in, zodat er toch nog wat kleur te zien was.

Kruiend ijs (Almere)Kruiend ijs (Almere)


Met mijn sneeuwschoen half door het ijs zakkend en scheef liggend op de rotsen lukte het me net om de ijsplaten van dichtbij te fotograferen.

Kruiend ijs van dichtbij (Almere)Kruiend ijs van dichtbij (Almere)

 

Niet al het water was al helemaal bevroren, er zat nog een klein randje open water tussen de ijsplaten.

Warme kleuren op het ijs (Almere)Warme kleuren op het ijs (Almere)

 

En hieronder de foto's die hoopte te kunnen maken: kruiend ijs voor een steeds warmer kleurende achtergrond.
Geheel tegen mijn gewoonte heb ik vrij veel foto's in dit blogje opgenomen, ik kon dit keer echt niet kiezen... ;-)

Kruiend ijs 2 (Almere)Kruiend ijs 2 (Almere)

 

Kruiend ijs 3 (Almere)Kruiend ijs 3 (Almere)

 

Kruiend ijs 4 (Almere)Kruiend ijs 4 (Almere)

 

Kruiend ijs 5 (Almere)Kruiend ijs 5 (Almere)

 

Kruiend ijs 6 bij zonsondergang (Almere)Kruiend ijs 6 bij zonsondergang (Almere)

 

Zonsondergang (Almere)Zonsondergang (Almere)

 

Mijn molentocht viel me niet erg mee. Ze zijn vaak moeilijk te benaderen of op de foto te zetten, en zo midden op de dag is het licht ook niet echt geweldig.
Maar het kruiende ijs bij het IJsselmeer maakte weer erg veel goed :-)

Jammer dat de sneeuw en ijs nu al weer aan het verdwijnen zijn, hopelijk krijgen we nog wat winter de komende weken want dit smaakt naar veel meer!

En tot die tijd kan ik mooi mijn achterstand in gaan lopen, dus mijn volgende blogje zal al snel weer komen...

Reacties (6) -

 • Loes

  13-2-2012 17:51:47 |

  Hoi Wouter,
  Wat ontzettend leuk om deze serie van het kruiend ijs te zien, want zaterdag ben ik er ook geweest,  mijn blog hiervan is bijna klaar, en daar ben ik blij om want nu kan ik me niet meer door jouw beelden laten beïnvloeden,  ik vond nl de kleurkeuze erg moeilijk, welke sfeer wil je laten zien.....
  Jouw keuze voor het zachte blauw en roze is erg mooi, de laatste drie zijn wat warmer blauw dan de eerste beelden, die stralen echt koude uit.
  Mooi gespeeld met de schotsen,   nr 5 zie ik het liefst,  daar is net wat meer scherp en daardoor in mijn ogen wat meer diepte.
  Je HDR opnames, vooral de molen,  zijn super, echt mooie sprekende beelden.
  Het is idd een wat langere serie,  maar hij kijkt heerlijk weg, dus ik heb er geen bezwaar tegen!
  Groetjes
  Loes

  • Wouter

   14-2-2012 22:47:49 |

   Hoi Loes,
   Dank weer voor jouw reactie :-)
   Leuk dat je zaterdag dit prachtige schouwspel ook zelf gezien en beleefd hebt. Je krijgt zo nog een reactie op jouw blog, maar ik kan vast verklappen dat ik genoten heb van jouw blog
   .
   De kleur(tint) is inderdaad lastig.
   Ik vind zelf dat een foto vooral de sfeer en mijn eigen beleving zo goed mogelijk moet weergeven. Eventueel door in Lightroom de kleuren iets af te zwakken, te overdrijven of de witbalans wat aan te passen.
   Bij de laatste drie foto's was er nog maar erg weinig licht, en heb ik zelfs wat ingeflitst. Daarom vond ik een donkerder blauw ook beter passen. Bij de eerste foto's was het nog heerlijk zacht licht.
   Ik dacht overigens de foto's wel even zonder statief te kunnen maken - dom...
   vandaar inderdaad de te grote diafragma's en dus te weinig scherptediepte.

 • Cristien Fotografie

  14-2-2012 07:39:22 |

  Al dat ijs jeetje wat heb je dat indrukwekkend vast weten te leggen.
  Mooi belicht en wow je creativiteit van de standpunten, echt heel gaaf!
  Groetjes Cristien.

 • Andrea

  17-2-2012 10:19:05 |

  Hoi Wouter, ik was al even bij je gaan kijken maar had nog geen tijd gehad om te reageren. Lange series zijn in mijn ogen geen bezwaar :) Jammer dat de molens niet zo gunstig stonden maar die HDR molen komt er erg mooi uit en is een mooie foto. De serie van het kruiend ijs vind ik erg mooi en met name de pastels. De scherpte is bij die ander idd beter maar daar vind ik het flitslicht in het ijs een beetje zonde. De laatste vind ik echter erg mooi door de sereniteit in de foto en juist het donkere met de reflecties daarvan nog een keer. Kruiend ijs(almere), kruiend ijs 2 en warme kleuren op het ijs zijn in die volgorde mijn favoriet. Ik vind het mooi om meer van de omgeving te zien ipv de closeups in dit geval. De eerste vind ik de pieken ijs halvewege het beeld erg mooi omdat die de donkere baan weer breken en daarom mooi uitkomen.En die hele zachte pastels erin. Fraaie serie. Leuk dat je een link naar mijn blog hebt gemaakt ik ben benieuwd naar alles wat je opnoemt maar even wachten dus nog :) Groetjs Andrea

 • Monique

  17-2-2012 14:59:57 |

  Hoe Hollands wil je het hebben...molen, sneeuw en ijs. Mooie serie. Het kruiende ijs is prachtig. Foto 4 en 5 zijn mijn persoonlijke favorieten.
  Groet, monique

 • Miranda

  18-2-2012 10:29:43 |

  Prachtige serie ... vooral de hdrs van de molen en het bootje vind ik zeer geslaagd. Ook het kruiende ijs is om van te genieten. Ik ga je site in de gaten houden ... leuk!
  Groetjes, Miranda
  www.mirandabos.com

Reacties zijn gesloten