Veluwezoom/Posbank bij zonsopkomst en met rijp

Maandag 16 januari - het zou eindelijk weer eens een mooie dag gaan worden en er was ochtendmist voorspelt, vooral in het oosten van het land.
Dat er mist zou komen had ik zelf ook verwacht: het was zondag zonnig en redelijk warm geweest, het zou 's nachts flink afkoelen en er zou weinig wind zijn. Kortom: de ideale ingredienten voor een mistige ochtend.

Vandaar mijn plan om naar de Veluwezoom/Posbank te gaan. Een mooi heidelandschap met hoogteverschillen, waarvan ik hoopte dat de mist zou kunnen zorgen voor mooie 'lagen' in het landschap. De wekker ging dus al om 06.30u, vertrek ruim 07.00u en ik was er even na 08.00u. Ruim op tijd dacht ik, want bijna 3 kwartier vóór zonsopkomst. Dat viel echter nog tegen: de lucht begon al prachtig te kleuren, en ik moest nog statief en camera pakken en op zoek naar een goed standpunt.

Een berijpte Veluwezoom, net voor zonsopkomst (Veluwezoom, Rheden)Een berijpte Veluwezoom, net voor zonsopkomst (Veluwezoom, Rheden)

Dit was dus les nummer 1: het is -zeker met mist- ruim een half uur vóór zonsopkomst eigenlijk al op zijn mooist!
Volgende keer dus nog vroeger mijn bed uit...

Zonsopkomst op de Veluwezoom - 1 - (Veluwezoom, Rheden)Zonsopkomst op de Veluwezoom - 1 - (Veluwezoom, Rheden)

 

En het is dus hard 'doorwerken', want het mooie licht is in een klein uurtje echt helemaal weg. Veel tijd om lenzen te wisselen of een ander standpunt te zoeken is er nauwelijks.

Zonsopkomst op de Veluwezoom - 2 - (Veluwezoom, Rheden)Zonsopkomst op de Veluwezoom - 2 - (Veluwezoom, Rheden)

 

Verder is het contrast nogal hoog. De lucht wordt al snel erg licht, terwijl de grond nog vrij donker blijft. Het gebruik van een ND Grad filter is dan ook eigenlijk het beste. Maar aangezien ik die (nog?) niet heb, probeer ik meestal ditzelfde effect in Lightroom te krijgen. En zeker met RAW foto's lukt dat behoorlijk goed.

Zonsopkomst op de Veluwezoom - 3 - (Veluwezoom, Rheden)Zonsopkomst op de Veluwezoom - 3 - (Veluwezoom, Rheden)

 

Voor de afwisseling ook eens een mooi silhouet van een boom tegen de oranje gekleurde lucht.

Lagen-landschap tijdens zonsopkomst op de Veluwezoom (Veluwezoom, Rheden)Lagen-landschap tijdens zonsopkomst op de Veluwezoom (Veluwezoom, Rheden)

 

Maar toch bleef steeds de onzekerheid: heb ik nu al het beste standpunt met de mooiste heuveltjes en boompjes gevonden?

Heuvels en boompjes in lagen (Veluwezoom, Rheden)Heuvels en boompjes in lagen (Veluwezoom, Rheden)

 

Toen de zon eenmaal echt boven de horizon was gekomen, was het snel gedaan met het mooie licht.
Gelukkig zat alles onder een laagje rijp, dus rondspeurend met mijn macro 'blik' en lens viel er genoeg moois te beleven.

Randje rijp (Veluwezoom, Rheden)Randje rijp (Veluwezoom, Rheden)

 

Ik heb me dit keer vooral gefocussed op tegenlicht opnamen. Door de laagstaande zon en de randjes met ijs hoopte ik op die manier wat betere foto's te kunnen maken. En dan 'beter' in de zin van: anders dan een 'gewone' registratie van een plantje of bloemetje.

Struikje met rijp in tegenlicht (Veluwezoom, Rheden)Struikje met rijp in tegenlicht (Veluwezoom, Rheden)

 

Detail van de rijp op het Struikje (Veluwezoom, Rheden)Detail van de rijp op het Struikje (Veluwezoom, Rheden)

 

Maar ook de blaadjes op de grond deden het goed met het dunne laagje rijp erop. Het lastige is dan wel een goede compositie te vinden, het lijkt al snel zo'n rommeltje...

Bladeren met rijp (Veluwezoom, Rheden)Bladeren met rijp (Veluwezoom, Rheden)

 

Blaadje met rijp (Veluwezoom, Rheden)Blaadje met rijp (Veluwezoom, Rheden)

 

De volgende foto was ook weer een experimentje. Op een aantal stevige grassprieten zat weer het laagje rijp, en door te spelen met tegenlicht en diafragma ontstond het volgende beeld. Ik vind het wel grappig (en mooi) om zo de diafragma-ringen te zien, en er onstonden een soort regenboog-achtige kleuren.
Jammer genoeg is de compositie niet heel erg sterk,,,

Artistieke grassprieten (Veluwezoom, Rheden)Artistieke grassprieten (Veluwezoom, Rheden)

 

Het is vaak een kwestie van goed kijken en diverse standpunten uitproberen.

Struikje in tegenlicht (Veluwezoom, Rheden)Struikje in tegenlicht (Veluwezoom, Rheden)

 

Op een gegeven moment kwam ik langs een struik met allemaal gele bloemetjes. In januari!
In het begin lukte het me echter totaal niet om er een mooie foto van te maken. Tegenlicht werkte niet, en de rest werden saaie registraties van de bloemetjes.
Tot ik op een gegeven moment op een bepaalde manier dóór een aantal bloemetjes deze foto maakte. Hè hè, eindelijk één die ergens op lijkt en de prullebak overleeft...

Knalgeel (Veluwezoom, Rheden)Knalgeel (Veluwezoom, Rheden)

 

Als afsluiter nog een tegenlicht opname van de struikjes die er veel staan (maar waar ik de naam helaas niet van weet).
De lichtvlekken, het struikje dat rechtsbovenin nog een keer terugkomt (beeldrijm), de monochrome kleur (waar ik overigens niets aan gedaan heb in Lightroom): ik ben er wel tevreden over...

Struikjes in tegenlicht (Veluwezoom, Rheden)Struikjes in tegenlicht (Veluwezoom, Rheden)

 

Al met al was het weer een heerlijke ochtend, waarbij ik pas om 12.30u eindelijk tijd had om mijn meegenomen koffie op te drinken op een bankje in het zonnetje.

Jammer genoeg besloot ik toen om naar huis te gaan, omdat ik het idee had dat het hardere licht toch geen mooie foto's meer op zou leveren.
Als ik geweten had dat er later zo'n prachtige zonsondergang zou komen, dan was ik zeker naar Zandvoort gereden om naast Loes  te gaan staan fotograferen... ;-)

Reacties (4) -

 • Loes

  22-1-2012 22:14:14 |

  Haha,  dat zou gezellig geweest zijn daar in Zandvoort ;-)
  En als ik had geweten dat er zo'n mooie zonsopkomst zou zijn,  dan had ik op dat tijdstip niet nog in mijn bed gelegen,  maar had ik graag  naast jou op de Veluwezoom gestaan!
  Wat is het daar mooi!  Het lijkt me wel erg lastig als je daar komt en je moet eerst nog een mooie plek vinden,  dan moet je er toch echt al wel wat bekend zijn,  je hebt maar zó kort de tijd.
  Die korte tijd heb je goed uitgebuit, beeldschone beelden,  waarvan  de mistige heuveltjes van de derde foto mijn favofoto is. Weliswaar wat minder gekleurde lucht, maar een erg goed belicht landschap, met goede diepte.
  Je rijpfoto's met tegenlicht doen het goed.
  Misschien zouden de artistieke grassprieten zonder de spriet op de voorgrond nog mooier uitkomen. Lijkt me wel lastig, want je moet toch ergens op scherpstellen. De oplossing zou zijn scherpstellen op de spriet, en dan sprietje weghalen?
  Weer een serie waar ik met genoegen naar heb zitten kijken.
  groetjes
  Loes

  ps  ik heb vandaag een grijsverloopfilter besteld ;-)
  de functie in LR doet zijn werk trouwens ook heel aardig

 • Monique

  24-1-2012 21:53:47 |

  Prachtige serie weer. Wat is dat toch leuk, een ochtendje genieten met de camera in de hand. Het resultaat mag er zijn! Een grijs verloop filter is ook erg leuk. Ik heb vorig jaar een set via Marktplaats op de kop getikt. Vooral in deze onstandigheden komen de kleuren prachtig tot hun recht.
  Groet, monique
  Bedankt voor je reactie op mijn blog. Ik gebruik inderdaad een externe flitser, geen ringflitser. Ik las al in dat boek dat dat afgeraden werd. Ik heb ook sinds kort een trigger setje voor de flitser, maar in deze serie had ik de flitser gewoon op de camera. Ik heb de foto's uit de hand geschoten en had dus geen hand meer over om op afstand te flitsen. Ik ga er zeker meer mee exprerimenteren.

 • Ghita

  25-1-2012 07:01:37 |

  Wat een mooie serie toch weer. Eerst dat prachtige landschap bij zonsopkomst, het zijn de mooiste momenten, een klein beetje mist, wat  rijp en een mooie zonsopkomst. Het heuvelachtige landschap van de Posbank maakt het dan nog extra mooi. De rijpfoto's vind ik echt schitterend. En de gele bloemetjes, ik zag ze afgelopen weekend ook  al...

  groetjes Ghita

 • Andrea

  30-1-2012 11:41:01 |

  Hoi Wouter, Ik zie dat ik bij oudere berichten al niet meer kan reageren:) Randje rijp, struikje met rijp in tegenlicht, en de laatste zijn absoluut mijn favorieten. De kleur, het mooie bokeh en de mooie focus in de foto's zijn prachtig. Bladeren met rijp vind ik ook erg mooi. Het heeft bijna iets tekenachtig's. Lijkt een beetje HDR. Wat de landschappen betreft. Nr 1 qua kleur en 3 omdat de mist zo mooi te zien is. De artistieke grassprieten vind ik een heel mooi idee maar in dit geval vind ik het zwart te overheersend in de foto hoewel ik de spanning/contrast die je zoekt in de foto wel snap. Groetjes Andrea

Reacties zijn gesloten