Sneeuwklokjes en krokussen van dichtbij

De winter begint langzamerhand echt plaats te maken voor de lente.
Aan de ene kant jammer, want we sluiten zo een prachtige (maar dit jaar wel erg korte) periode af met ijs en sneeuw. Wat ook wel duidelijk is na alle fotoblogjes vol met prachtige foto's daarvan.
Maar aan de andere kant ook wel weer leuk: tijd voor lekker weer, fris-groene landschappen, luid fluitende vogels met het voorjaar in de bol, en macro-onderwerpen zoals bloemetjes, libelles en andere insecten :-)

Daarom een blogje om deze overgang te illustreren: van sneeuwklokje naar krokus!

Sneeuwklokjes in het bos (Amelisweerd)Sneeuwklokjes in het bos (Amelisweerd)

 

Ik wilde dit keer eens niet met mijn macro-lens bovenop een sneeuwklokje gaan zitten, maar proberen meer van de omgeving erbij te laten zien. Compositie, voor- en achtergrond worden dan dus nog belangrijker.
Dat valt echter niet mee, zo'n bosje met sneeuwklokjes wordt al snel een chaotisch geheel. Daarom zocht ik steeds naar één of een paar bloemetjes die net wat uitstaken boven de rest.

Sneeuwklokjes in het bos - 2 (Amelisweerd)Sneeuwklokjes in het bos - 2 (Amelisweerd)

 

Sneeuwklokjes in het bos - 3 (Amelisweerd)Sneeuwklokjes in het bos - 3 (Amelisweerd)

 

Sneeuwklokjes in het bos - 4 (Amelisweerd)Sneeuwklokjes in het bos - 4 (Amelisweerd)

 

Maar uiteraard kon ik het ook niet laten om wel lekker dicht bovenop een sneeuwklokje te kruipen, met een erg groot diafragma :-)

Sneeuwklokjes in het bos - 5 (Amelisweerd)Sneeuwklokjes in het bos - 5 (Amelisweerd)

 

Sneeuwklokjes in het bos - 6 (Amelisweerd)Sneeuwklokjes in het bos - 6 (Amelisweerd)

 

Een poging om een meer "high-key" opname te maken.
Ik weet nog steeds niet of het blaadje rechts nu stoort of er gewoon bij hoort...

Sneeuwklokjes in het bos - 7 (Amelisweerd)Sneeuwklokjes in het bos - 7 (Amelisweerd)

 

En een andere variant, waarbij ik mijn 100-400mm lens heb gebruikt. Ik heb hier dwars door een bosje sneeuwklokjes gefotografeerd, waardoor alle bloemetjes en groene blaadjes net voor de lens voor een zeer onscherpe 'waas' gezorgd hebben.
Dit heeft ook wel wat vind ik, weer eens wat anders!

Sneeuwklokjes in het bos - 8 (Amelisweerd)Sneeuwklokjes in het bos - 8 (Amelisweerd)

 

Tja, en dan de overgang naar de lente: de krokussen laten zich alweer van hun mooiste kant zien!
Hierbij heb ik wel alleen de macro-lens gebruikt (alles uit de hand), om vooral de zachte kleuren en structuren te laten zien.

Krokus in close-up - 1 (Amelisweerd)Krokus in close-up - 1 (Amelisweerd)

 

Krokus in close-up - 2 (Amelisweerd)Krokus in close-up - 2 (Amelisweerd)

 

Krokus in close-up - 3 (Amelisweerd)Krokus in close-up - 3 (Amelisweerd)

 

Een meer abstracte foto, met wat hardere kleuren en vormen.

Krokus in close-up - 4 (Amelisweerd)Krokus in close-up - 4 (Amelisweerd)

 

Krokus in close-up - 5 (Amelisweerd)Krokus in close-up - 5 (Amelisweerd)

 

Eén van mijn favorieten uit deze serie is de volgende. Heerlijke zachte kleuren en lijnen en dan het stampertje dat verrassend tevoorschijn komt 'piepen'.

Krokus in close-up - 6 (Amelisweerd)Krokus in close-up - 6 (Amelisweerd)

 

Krokus in close-up - 7 (Amelisweerd)Krokus in close-up - 7 (Amelisweerd)

Al met al ben ik zo weer een paar uurtjes lekker bezig geweest, languit op de grond en met de modder op de kleren ;-)
En laat ik zo de winter langzamerhand achter me, en verheug ik me al weer op het voorjaar!

Reacties (10) -

 • Liesbeth

  8-3-2012 17:11:08 |

  Mooie serie foto's! Ik vind de mistige foto's van de sneeuwklokjes erg mooi! Alsof ze de winter nog van zich af moeten schudden. En de 6e van de krokussen net dat puntje geel, erg leuk! Ik lag bij toeval een paar dagen geleden de krokussen te fotograferen. Liggend werkt nou eenmaal het lekkerste!

 • Miranda

  8-3-2012 18:33:32 |

  Prachtige sfeervolle foto's van deze lentebloemetjes! Groetjes,Miranda

 • jowan

  9-3-2012 00:28:21 |

  sfeervolle voorjaaarsserie.
  dat ene blaadje leidt wel af, maar zonder is de balans van de compositie niet 100%.
  Jammer dat je in die hoek van de foto geen ander sneeuwklokje in de achtergrond hebt kunnen meenemen.
  Geslaagde serie om van winter naar voorjaar over te schakelen.

  Jowan

 • Andrea

  9-3-2012 14:15:49 |

  He wat leuk, ik lag afgelopen dinsdag in de modder in Amelisweerd tussen de sneeuwklokjes. Ik was even vergeten hoe mooi het daar ook alweer is. Klein....maar fijn dat bos. Heerlijk. Een mooie serie zeg. De bovenste vind ik erg mooi. Wat het blaadje betreft kan ik me vinden in de reactie van Jowan. Nummer 8 een mooie sfeer maar het zou misschien spannender zijn als er op sommige plekken niet die waas was. Dus een afwisseling waardoor de foto wel diepte krijgt die nu een beetje wegvalt. Krokus serie is prachtig kan ik moeilijk kiezen. 3,4,5 maar laatste 2 ook erg mooi. Fijn weekend. groetjes Andrea

  • Wouter

   12-3-2012 12:09:24 |

   Hoi Andrea,
   Dank weer voor je opbouwende kritiek en het aangeven van jouw mooiste foto's.
   Ik blijf dat prettig vinden, om er zo zelf van te leren en ook een idee te krijgen wat anderen nu wel of niet mooi vinden!

   En ik denk overigens dat we in dezelfde modder hebben gelegen! Want ik noemde het overal "Rhijnauwen", omdat ik daar in eerste instantie naar toe gefietst ben. Maar ik ben uiteindelijk ook in Amelisweerd terecht gekomen voor deze sneeuwklokken en krokussen. Inderdaad een mooi bos, maar je moet er niet in het weekend komen, dan kan je over de hoofden lopen :-(

   Groetjes, Wouter

 • Loes

  10-3-2012 08:36:38 |

  Hoi Wouter,
  lekker hè, zo languit in de modder met voorjaarsbloemetjes spelen!  Ik kreeg op mijn blog te de tips om gewoon een potje voorjaarsbloeiers op tafel te zetten, is idd wel zo comfortabel, maar je mist dan 'het gevoel'.
  Niettemin heb ik een ministudiootje aangeschaft... en daar zat ik dan gistermiddag met één orchidee in die box,  heel inspiratieloos... maar ik geef nog niet op!
  Maar goed,  jouw foto's,  je bent weer lekker creatief bezig geweest,  heerlijk al die sneeuwklokjes, hoewel ze kleurecht zijn vind ik ze wat koud/grijzig overkomen,  mijn voorkeur gaat daarom uit naar nr 5.  die is wat warmer  (kwestie van smaak,  ik weet het)
  Je experiment met de telelens is in mijn ogen wat minder,  de foto oogt wat troebel.
  Bij de crocussen ga ik voor 1, 3 en 6, mooie composities en heerlijke zachte kleuren.

  groetjes en fijn weekend!
  Loes

  ps
  o ja,  het takje bij de sneeuwklokjes,  ik zou ook de neiging hebben om het weg te halen, maar ik geloof dat Jowan het heel goed gezien heeft dat dan de balans er uit is


 • Ghita

  10-3-2012 19:21:07 |

  Hoi Wouter,
  Wat kun jij toch mooi met scherptediepte spelen, ik vind ze allemaal even prachtig.
  Foto 4 vind ik van de sneeuwklokjes het mooiste, foto 8 is een beetje mistig, maar heeft iets mysterieus.
  Bij de krokussen ga ik voor 1 , 6 en 7..de laatste twee zijn erg mooi, beetje abstract, mooi van kleur en toch zo herkenbaar als krokus.

 • Monique

  13-3-2012 21:44:22 |

  Ik kan me helemaal vinden in jouw eigen favoriet. Prachtig hoe dat knaloranje stampertje even om de hoek komt kijken of je nu een beetje opschiet of niet...;-)
  Groet, monique

 • Cristien Fotografie

  14-3-2012 18:33:10 |

  Zo gaan we langzaam naar het voorjaar, leuk zoals je met scherpte/diepte hebt gespeeld!
  Lekker languit, ik zie het voor me maar zeker de moeite meer dan waard.
  Mooie standpunten, een plezier om naar te kijken.
  Groetjes Cristien.

 • Margôt

  7-4-2012 12:03:59 |

  Ik heb sneeuwklokjes in de sneeuw geschilderd. Best lastig, wit op wit met wat schaduwkleurig. Krokus in close-up-7 vraagt er ook om, om geschilderd te worden !  ;-}

Reacties zijn gesloten