Kievitsbloemen (Fritillaria meleagris)

Kievitsbloem - 1Kievitsbloem - 1

Begin april ben ik weer op pad gegaan voor de Kievitsbloemen. Dat was eerder dan twee jaar geleden, maar door de warmere lente leek me dat wel verstandig.
En hoewel er nog diverse Kievitsbloemen niet helemaal uit waren, stonden er toch al weer genoeg.

Kievitsbloem - 2Kievitsbloem - 2

Ik was er aan het begin van de middag, en was van plan om te blijven tot het mooie, zachte licht eind van de middag.

Kievitsbloem - 3Kievitsbloem - 3

Zo had ik ruim de tijd om te genieten van al het moois om me heen, en ook om te zoeken naar mooie standpunten en Kievitsbloemen die mooi vrij stonden.
Lang niet alle bloemen waren al helemaal opengegaan, maar ook als ze nog enigszins dicht zitten dan hebben ze al een mooie vorm.

Kievitsbloem - 4Kievitsbloem - 4

Ik had ook ruim de gelegenheid om wat te experimenteren met verschillende soorten achtergronden, en bijv. met een heel laag standpunt om zo de bloem tegen de lichte lucht te fotograferen.

Kievitsbloem - 5Kievitsbloem - 5

Het riet op de achtergrond beviel me toch het beste, dat gaf zo'n mooie warme tint aan de foto's.
Naast de rode Kievitsbloemen stond er ook een enkele witte kievitsbloem, en diverse gele paardenbloemen, dus ook een foto van wat grotere afstand is dan leuk om wat meer van de omgeving te laten zien.

Kievitsbloem - 6Kievitsbloem - 6

 

De boom op de achtergrond, flink vaag door het gebruik van een groot diafragma van f/2.8, vind ik deze foto mooi versterken.
Er komt zo een mooi evenwicht tussen de kievitsbloem en de achtergrond.

Kievitsbloem - 7Kievitsbloem - 7

Deze middag heb ik niet alleen mijn 100mm macro lens gebruikt, maar ook eens de 70-200mm lens. Zo kon ik een wat grotere afstand tot de bloem hanteren, en een mooie vage voorgrond meenemen in beeld.
Toen er ook ineens een bij kwam aanvliegen bij de bloem kon mijn middag niet meer stuk :-)

Kievitsbloem - 8Kievitsbloem - 8

En zo werd het langzaam maar zeker later en later. Het licht was steeds mooier geworden, en uiteindelijk besloot ik om toch ook maar de zonsondergang af te wachten.
Te laat voor het avondeten was ik nu toch al...

Kievitsbloem - 9Kievitsbloem - 9

 

Kievitsbloem - 10Kievitsbloem - 10

Uiteindelijk ging net voor 20.00u de lamp uit, het zonnetje verdween echt achter de horizon.

Kievitsbloem - 11Kievitsbloem - 11

 

Ik moest toen nog ruim een uur terug naar huis rijden, dus na 21.00u kon ik pas wat gaan eten.
Maar het was het absoluut waard, wat een heerlijke middag tussen de bloemen en diverse luid zingende vogels, en ook nog een mooie serie foto's om van na te genieten... :-)

 

Reacties (3) -

 • Miranda

  6-5-2014 18:03:08 |

  Een prachtige  serie van een prachtige bloem. Ik had dit jaar  ook graag de kievitsbloem gefotografeerd, maar door gebrek aan vrije tijd in de vroege lente moest ik kiezen tussen Hallerbos en de kievitsbloem en is het het Hallerbos geworden :-) volgend jaar nieuwe kansen :-) Jouw serie heeft me in ieder geval geinspireerd om er volgend jaar opnieuw een poging voor te wagen! Groetjes, Miranda

 • Senna

  6-5-2014 19:04:20 |

  Prachtige serie! ik vind het ook een hele mooie bloem.
  De foto's emt de ondergaande zon vind ik erg geslaagd
  Groetjes Senna

 • Loes Belovics

  8-5-2014 16:43:44 |

  Oh wat had ik hier graag naast je gelegen,  zulke mooie bloemen en dan dat mooie licht erbij,  volgend jaar hoop ik echt ook weer te kunnen gaan.
  Knap hoe je de zonsondergang erbij in beeld hebt gebracht,  maar de foto's met het riet er achter  ( waar heb ik dat toch eerder gezien? )  zijn mijn favorieten ( 3/6/8), de kleur van het riet is in dat late licht zo'n ontzettend mooie achtergrond,  en bijtje is natuurlijk een superbonus.
  Klassefotowerk weer!

  Groetjes Loes

Reacties zijn gesloten