Hallerbos - mijn eerste keer

Heerlijk dat prachtige weer van de laatste tijd, maar daardoor zit ik thuis eigenlijk nauwelijks meer achter mijn PC. En dus blijven de foto's maar liggen en komt er nooit eens een nieuw blogje af...

Een compleet bos vol wilde hyacinten (Hallerbos, Belgie)Een compleet bos vol wilde hyacinten (Hallerbos, Belgie)

Maar, ik heb nu toch eindelijk een serie foto's van het Hallerbos samengesteld.

Eigenlijk was ik niet van plan om zomaar voor een foto-tripje helemaal naar België te rijden, maar een weekend weg zat er dit jaar ook niet in. En bovendien is het toch wel lastig te timen om op het juiste moment in het Hallerbos te zijn, de bloei van de wilde hyacinten hangt toch helemaal af van het weer. Dus als je dan een weekend weg kan, dan zal je zien dat je net te vroeg of te laat bent...

Wilde hyacinten in warm tegenlicht (Hallerbos, Belgie)Wilde hyacinten in warm tegenlicht (Hallerbos, Belgie)

 

Dus ben ik toch maar op maandag 16 april op pad gegaan. De hele week heb ik de website over het Hallerbos in de gaten gehouden: dit leek nu toch echt  een goede dag om te gaan.
Helaas was ik zondag pas vrij laat thuis na familiebezoek, dus ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de wekker eerder dan 4.15u te zetten. Ik hoopte dan om 4.45u weg te kunnen rijden, en dan na iets meer dan 2 uur rond 7.00u aan te komen.
Dat lukte redelijk goed, maar helaas was de zon toen dus al opgekomen...

Zonnestralen door de beukenbomen en Wilde hyacinten (Hallerbos, Belgie)Zonnestralen door de beukenbomen en Wilde hyacinten (Hallerbos, Belgie)

 

Als je er voor het eerst komt, zoals ik nu, dan weet je echt niet wat je ziet. Een flink bos waar een heel tapijt aan Bosanemonen en Wilde Hyacinten ligt. En waar het heerlijk naar hyacinten ruikt.
Maar echt veel tijd voor verwondering en genieten gunde ik me niet: er moest gefotografeerd worden ;-)

Zooming-in op de beukenbomen en Wilde hyacinten (Hallerbos, Belgie)Zooming-in op de beukenbomen en Wilde hyacinten (Hallerbos, Belgie)

Omdat iedereen in het Hallerbos ook foto's maakt met lange sluitertijd en bewegende camera, kon ik die traditie natuurlijk niet doorbreken. Maar ik vond het inzoomen tijdens afdrukken een leuker (en origineler?) resultaat geven.


Het blijft overigens steeds zoeken naar nieuwe standpunten en manieren om alles te fotograferen. Nieuw voor mij dan, wat ik denk wel dat daar alles al honderd keer door een ander gefotografeerd is. Maar ach, de volgende foto's had ik wel van tevoren zo ongeveer in mijn hoofd, dus dan is het toch leuk als het ook lukt om ze te maken.

Beukenboom in het zonlicht (Hallerbos, Belgie)Beukenboom in het zonlicht (Hallerbos, Belgie)

 

Varen in het zonlicht (Hallerbos, Belgie)Varen in het zonlicht (Hallerbos, Belgie)

 

Fris groen tussen het paars (Hallerbos, Belgie)Fris groen tussen het paars (Hallerbos, Belgie)

 

Fris groen tussen het paars - 2 (Hallerbos, Belgie)Fris groen tussen het paars - 2 (Hallerbos, Belgie)

 

Het spel van de donkere stammen, zonlicht en paars tapijt vond ik erg bijzonder. Maar wel moeilijk om er dan een mooie compositie in te zien.

Boomstammen-lijnenspel (Hallerbos, Belgie)Boomstammen-lijnenspel (Hallerbos, Belgie)

 

Nog meer jong groen tussen de bomen (Hallerbos, Belgie)Nog meer jong groen tussen de bomen (Hallerbos, Belgie)

 

Zooming-in op de boom (Hallerbos, Belgie)Zooming-in op de boom (Hallerbos, Belgie)

 

Een tapijt van Bosanemonen en Wilde Hyacinten (Hallerbos, Belgie)Een tapijt van Bosanemonen en Wilde Hyacinten (Hallerbos, Belgie)

 

Groen blaadje (Hallerbos, Belgie)Groen blaadje (Hallerbos, Belgie)

 

Toen ik net terug was uit het Hallerbos was ik niet echt tevreden met mijn gemaakte foto's. De beuken waren toch nog minder uitgelopen en frisgroen dan ik gehoopt had. En ook de hellingen in het bos stonden nog niet echt vol met bloeiende hyacinten.

Maar nu, enkele weken verder en met weer een redelijk frisse blik, ben ik toch niet ontevreden. Maar deze eerste keer zal vast niet de laatste keer zijn geweest, (een) volgend jaar ga ik natuurlijk toch weer hopen dat ik dan wel precies op de juiste dag daar zal zijn...

Reacties (6) -

 • Miranda

  31-5-2012 21:59:38 |

  Mooie serie! Het is mij dit jaar niet gelukt die kant op te gaan, maar het staat ook op mijn verlanglijstje :-) Volgend jaar ga ik het echt proberen! De bewogen, ingezoomd tijdens afdrukken, foto's is niet mijn ding, maar de andere foto's die je hebt gemaakt zijn erg goed gelukt en mooi geworden van compositie, kleur en licht. Top gedaan.
  Groetjes, Miranda

 • Andrea

  1-6-2012 16:13:23 |

  Hoi Wouter, Ja het is lastig daar iets origineels te bedenken want er zijn zoveel foto's van gemaakt. Ik vind dat je er een mooi frisse serie van gemaakt hebt. Het is je goed gelukt om een 'net' stukje te vinden want dat is erg lastig want er lagen zoveel takken etc dat het vaak al snel een rommelig beeld werd vond ik.Een goede compositie met al die stammen is inderdaad niet makkelijk. Ik had jou beeld 5 ook precies zo voor ogen. Dat is mij niet gelukt maar ik vind die erg mooi geworden bij je. Ook 2 is een mooie foto. Varen in zonlicht vind ik ook prachtig. Eigenlijk allemaal wel tot aan inzoomen. De inzoomfoto's vind ik persoonlijk wat minder. De laatste vind ik ook een mooi subtiel beeld. Geslaagde eerste poging lijkt mij. :) groetjes Andrea

  • Wouter

   4-6-2012 17:37:12 |

   Hoi Andrea,
   Dank nog voor jouw reactie en het aangeven welke jij het mooiste vindt!

   Het viel inderdaad niet mee om "schone" stukken te vinden, het viel mij ook erg tegen hoeveel losse takken enzo er allemaal tussen de hyacinten in lagen.
   Maar al die foto's zijn dus ook in de prullebak verdwenen :-(

   Groetjes, Wouter

 • Ghita

  1-6-2012 18:03:33 |

  Hoi Wouter,
  Wat een prachtige serie weer, de varen in het zonlicht, omgeven door paars en rechts de dikke bomen...is mijn favoriet, maar ook foto 3  , 5 en 9 en 10 spreken mij aan. Mooi het geheel in beeld, bomen, het paars en wat groen waar mooi de zon op valt. Vooral de lichtval vind ik op deze foto's mooi, het zijn allemaal aansprekende foto's. Heel inspirerend, ikzelf krijg het niet voor elkaar om aansprekende landschaps foto's te maken, hier doe ik toch wel ideetjes op.
  De zoom in foto's zijn heel orignee, maar spreken mij persoonlijk wat minder aan.
  groetjes Ghita

 • Yvonne - Incanto Images

  3-6-2012 10:13:05 |

  wat is het er toch mooi. Je hebt juist hele originele foto's weten te maken. Prachtig gedaan. Voor volgend jaar staat dit ook op de agenda. Het moet er nu maar eens van komen. De site had ik ook gevonden en daar kun je heel veel mee doen. Het inzoomennnn is wel heel apart, ook maar eens gaan oefenen. Met de herfst tinten zal het ook een heel mooi effect geven...eerst heerlijk van de zomer genieten...

  Groetjes Von

 • Loes

  3-6-2012 14:39:36 |

  Hoi Wouter,
  Dit Hallerbos is een bezoek zeker waard,  dat laat je met deze serie heel duidelijk zien,  en ja,  je mag dik tevreden zijn over je foto's!
  Mooie serie vol afwisseling. De Zooming in is leuk geprobeerd, maar de andere beelden spreken mij toch meer aan, met als favorieten de derde en vijfde foto.  Deze vijfde vind ik echt schitterend,  en het lijkt me dat het hiervoor het juiste moment was, met dus nog niet zoveel blad aan de beuken.
  De laatste foto is trouwens ook prachtig, een bijzonder mooie eenvoud.
  groetjes
  Loes

Reacties zijn gesloten