Veluwezoom/Posbank bij zonsopkomst en met rijp
Maandag 16 januari - het zou eindelijk weer eens een mooie dag gaan worden en er was ochtendmist voorspelt, vooral in het oosten van het land.
Dat er mist zou komen had ik zelf ook verwacht: het was zondag zonnig en redelijk warm geweest, het zou 's nachts flink afkoelen en er zou weinig wind zijn. Kortom: de ideale ingredienten voor een mistige ochtend.
Vandaar mijn plan om naar de Veluwezoom/Posbank te gaan. Een mooi heidelandschap met hoogteverschillen, waarvan ik hoopte dat de mist zou kunnen zorgen voor mooie 'lagen' in het landschap. De wekker ging dus al om 06.30u, vertrek ruim 07.00u en ik was er even na 08.00u. Ruim op tijd dacht ik, want bijna 3 kwartier vóór zonsopkomst. Dat viel echter nog tegen: de lucht begon al prachtig te kleuren, en ik moest nog statief en camera pakken en op zoek naar een goed standpunt.
Dit was dus les nummer 1: het is -zeker met mist- ruim een half uur vóór zonsopkomst eigenlijk al op zijn mooist!
Volgende keer dus nog vroeger mijn bed uit...
En het is dus hard 'doorwerken', want het mooie licht is in een klein uurtje echt helemaal weg. Veel tijd om lenzen te wisselen of een ander standpunt te zoeken is er nauwelijks.
Verder is het contrast nogal hoog. De lucht wordt al snel erg licht, terwijl de grond nog vrij donker blijft. Het gebruik van een ND Grad filter is dan ook eigenlijk het beste. Maar aangezien ik die (nog?) niet heb, probeer ik meestal ditzelfde effect in Lightroom te krijgen. En zeker met RAW foto's lukt dat behoorlijk goed.
Voor de afwisseling ook eens een mooi silhouet van een boom tegen de oranje gekleurde lucht.
Maar toch bleef steeds de onzekerheid: heb ik nu al het beste standpunt met de mooiste heuveltjes en boompjes gevonden?
Toen de zon eenmaal echt boven de horizon was gekomen, was het snel gedaan met het mooie licht.
Gelukkig zat alles onder een laagje rijp, dus rondspeurend met mijn macro 'blik' en lens viel er genoeg moois te beleven.
Ik heb me dit keer vooral gefocussed op tegenlicht opnamen. Door de laagstaande zon en de randjes met ijs hoopte ik op die manier wat betere foto's te kunnen maken. En dan 'beter' in de zin van: anders dan een 'gewone' registratie van een plantje of bloemetje.
Maar ook de blaadjes op de grond deden het goed met het dunne laagje rijp erop. Het lastige is dan wel een goede compositie te vinden, het lijkt al snel zo'n rommeltje...
De volgende foto was ook weer een experimentje. Op een aantal stevige grassprieten zat weer het laagje rijp, en door te spelen met tegenlicht en diafragma ontstond het volgende beeld. Ik vind het wel grappig (en mooi) om zo de diafragma-ringen te zien, en er onstonden een soort regenboog-achtige kleuren.
Jammer genoeg is de compositie niet heel erg sterk,,,
Het is vaak een kwestie van goed kijken en diverse standpunten uitproberen.
Op een gegeven moment kwam ik langs een struik met allemaal gele bloemetjes. In januari!
In het begin lukte het me echter totaal niet om er een mooie foto van te maken. Tegenlicht werkte niet, en de rest werden saaie registraties van de bloemetjes.
Tot ik op een gegeven moment op een bepaalde manier dóór een aantal bloemetjes deze foto maakte. Hè hè, eindelijk één die ergens op lijkt en de prullebak overleeft...
Als afsluiter nog een tegenlicht opname van de struikjes die er veel staan (maar waar ik de naam helaas niet van weet).
De lichtvlekken, het struikje dat rechtsbovenin nog een keer terugkomt (beeldrijm), de monochrome kleur (waar ik overigens niets aan gedaan heb in Lightroom): ik ben er wel tevreden over...
Al met al was het weer een heerlijke ochtend, waarbij ik pas om 12.30u eindelijk tijd had om mijn meegenomen koffie op te drinken op een bankje in het zonnetje.
Jammer genoeg besloot ik toen om naar huis te gaan, omdat ik het idee had dat het hardere licht toch geen mooie foto's meer op zou leveren.
Als ik geweten had dat er later zo'n prachtige zonsondergang zou komen, dan was ik zeker naar Zandvoort gereden om naast Loes te gaan staan fotograferen... ;-)