Reisfotograaf op Malta voor Reizen Magazine
In deze blog kunnen jullie de komende dagen mijn "avonturen" als reisfotograaf op Malta meebeleven. Afgelopen zondag heb ik kennis gemaakt met mede-winnaars Marja en Tilly, reisfotograaf Peter, redacteur Kees en fotografe/assistente Rixt. Daarbij hebben we ook afgesproken om tijdens de 4 dagen op Malta iedereen al bloggend mee te laten kijken met ons.
Kom dus vanaf donderdag 2 april regelmatig hier nog eens terug om onze updates te bekijken!
En voor de andere blog over deze trip klik hier!
De laatste update vanaf Malta, van zondag 5 april:
Helaas is dit alweer de laatste dag dat we op Malta zijn en ons hier kunnen uitleven met het fototoestel. Het waren intensieve, lange dagen, maar het was erg leuk om te doen en mee te maken. Jammer genoeg hebben we lang niet genoeg tijd gehad om het eiland helemaal te zien en mee te maken, en ook van Gozo hebben we maar een glimps meegekregen. Hieronder volgen nog een aantal foto's die ik op deze laatste dag nog heb kunnen nemen in Mdina, bij een Paasprocessie in Balzan en in het havenstadje Marsaxlokk.
De balkons zijn niet altijd even goed onderhouden. Het schilderwerk bladdert er vaak vanaf en bij deze ontbreekt zelfs de complete deur. Zou er net iemand onderdoor gelopen zijn toen die naar beneden is komen vallen?!
"Er klopt hier iets niet?!"
"Hoezo, wat klopt er dan niet?"
"Nou, deze deurklopper natuurlijk!"
"Hoezo dan, hij is toch prachtig oud en authentiek?"
"Ja, maar hij zit muurvast... dus hij klopt niet!"
Kees weet niet alleen zelf de mooiste reisverhalen te vertellen (uit eigen ervaringen), maar hij weet ook aan iedereen de meest spannende uitspraken te ontlokken. Zo was deze oudere Maltezer man eens in Amsterdam geweest, en wat hij daar allemaal had meegemaakt...
In Balzan was er op deze zondag een speciale Paasprocessie. Meestal worden dergelijke processies op Goede Vrijdag gehouden, maar deze (gelukkig voor ons) juist op deze zondag.
Verkleed als ridders en bijbelfiguren liep men een door de straten, begeleid door bijpassende dramatische (flim)muziek.
De haven van Marsaxlokk staat erom bekend: de kleurige vissersbootjes met de ogen op de boeg. Zo druk al in die haven hadden we het nog niet meegemaakt op Malta of Gozo. Het leek eerst nog of iedere toerist op het eiland zich hier op dit tijdstip had verzameld, maar het bleek al snel dat de kades vol stonden met marktkraampjes en er -dus- ook heel veel Maltezers rondliepen om groente, vis, kleding of schoenen te kopen.
Update van 4 april:
Vandaag zijn we eerst weer naar Valletta gegaan, omdat de nieuwe president van Malta geïnaugureerd zou gaan worden. En omdat Peter en Kees een journalisten-accreditatie hebben, mochten zij als fotografen er dichtbij foto's gaan nemen.
Ondertussen heb ik samen met de anderen nog een rondje door Valetta gelopen.
Daarna zijn we met de boot naar Gozo gegaan, het Maltezer eiland dat na Malta het grootst is. Gozo is echter beduidend kleiner en met meer en steilere heuvels, waar de dorpjes op gebouwd zijn.
Vanochtend stond de wekker op 06.45u, om klaar te zijn voor de zonsopkomst (gisteren was ik om 07.05u eigenlijk al net te laat...).
Vanaf het balkon was de opkomende zon, die de laaghangende mist deed opgloeien, prima te fotograferen. Ook buurvrouw Marja was present :-)
Het vroege opstaan vergt wel wat van het vermogen om wakker te blijven gedurende de dag. De Italiaanse invloeden zijn echter op precies de juiste manieren Malta binnengedrongen. Zo helpt een dubbele espresso ons de ochtend weer door te komen.
De nieuwe president en zijn vrouw hebben er duidelijk (nog) zin in. De vertrekkende president die even later aankwam vond het niet meer zo nodig om te gaan zwaaien.
De gesprekken verlopen -met mediterrane passie- zeer geanimeerd, waarbij er evenzoveel non-verbaal gecommuniceerd wordt als in het uitstekende Engels.
Ook op Gozo kennen ze de Galleria, maar deze is dit keer van steen in plaats van hout,
Azure Window, een trekpleister op Gozo die aan het eind van de middag door de ondergaande zon in warme tinten wordt gekleurd.
Update 3 april:
Vandaag zijn we naar Valletta, de hoodstad van Malta, gegaan, gevolgd door een bezoek aan de "Three Cities" en als toetje nog een kort rondje door Mdina.
Nog steeds rijden deze oude bussen hun rondjes over het eiland. Of het milieu-vriendelijk is kan je je intussen wel afvragen...
Vrijwel ieder gebouw in Valetta heeft een karakteristieke "galleria", een soort erker van hout die aan de straatkant uitsteekt en door de openklappende ramen verkoeling geeft.
De Maltezers mogen dan een heleboel invloeden van Groot-Britannie hebben meegekregen, waaronder de vaak zeer Britse tongval, maar de stijl die ze uitstralen is zonder twijfel Italiaans van oorsprong.
Niet alleen onze 6 fotocamera's houden alles in de gaten...
Het uitgebreide Museum of War getuigd van een groot belang van de Maltezer Ridders in de geschiedenis van Malta. Kanonnen, geweren, complete ridderuitrustingen: als er nog eens een land verkeerde plannen heeft, dan is Malta er nog altijd helemaal klaar voor.
Het katholieke geloof is overal aanwezig, zeker nu in deze week voor Pasen. Het interieur van St. John's Co-Cathedral wordt niet alleen door ons maar door velen bewonderd.
Even Peter in het zonnetje zetten, onze professionele reisfotograaf en op deze reis ook regelneef, motivator en degene die ons ertoe weet aan te zetten om alle denkbare apparatuur die we meegenomen hebben ook mee te sjouwen op deze dag:
Valletta is gebouwd aan de noord-oost kust van Matla. En door de vele grote inhammen heb je eigenlijk overal in de stad wel ergens uitzicht op de zee.
De eerste update van 2 april:
Foto van Tilly Meijer: het uitzicht vanuit ons hotel:
Vanmiddag hebben we een lange wandeling gemaakt rond de baai bij het hotel.
De temperatuur was beter dan in Nederland zo rond de 18 graden.
De eerste foto's van Wouter:
Het is te merken dat het voorjaar is op Malta: de schijnbaar droge, rotsige grond staat overal in bloei. Klein, maar door het tapijt aan blauwe, roze en paarse bloemetjes ontstaat er wel dat vrolijke voorjaarsgevoel.
Hoe zou het toch zijn, om 3 maanden per jaar een flinke plens water op de kop te krijgen en vervolgens de rest van het jaar met de voeten in de verdroogde grond te moeten staan? En dat terwijl -hoe ironisch- het zilte zeewater zover het oog rijkt heel Malta omgeeft...
Cactussen bewaken de ingang van deze "Girna Maltija", oftewel Maltezer stenen hut.