Fotoblog Wouter van de Weerd
Welkom op mijn fotoblog

Paddenstoelen in sprookjessfeer

Herfst: de mooiste tijd qua kleuren in het bos en de vele paddenstoelen op de bodem.
Helaas zit het er dit jaar voor mij niet in om plat op de grond paddenstoelen te gaan fotograferen. Mijn schouder kwetsuur ("frozen shoulder") zorgt ervoor dat dit fysiek even niet mogelijk is. Jammer, want het is wel een erg goed paddenstoelen jaar...
Als het goed is dan is mijn schouder volgend jaar weer genezen, dus kan ik me dan weer gaan uitleven. En, ik heb ook nog een serie foto's van vorig jaar die ik nog nooit op mijn blog heb gepost.

Hierboven en onder twee foto's van dezelfde paddenstoeltjes (ja, als je goed kijkt zie je er twee :-) ), maar allebei genomen vanuit een iets ander standpunt. Het laat mooi zien hoeveel dit uitmaakt voor de achtergrond, of je een klein stukje naar links of rechts gaat zitten met je camera.
Het gebruik van mijn vintage Trioplan 100mm lensje (met tussenringen) zorgde ook mede voor de mooie schilderachtige voor- en achtergrond.


Beide foto's waren vrij gelig van kleur, door de vele geelgekleurde herfstbladeren in de achtergrond. Daarom heb ik er dit keer eens voor gekozen om een ander camera profiel in Lightroom te selecteren. Normaal gebruik ik vaak de "Adobe Standard" of "Adobe Landscape", maar dit keer gaf de "Artistic 03" direct deze warme herfstsfeer.

Hieronder weer dezelfde paddenstoeltjes, maar ik heb deze foto weer op een subtiel andere positie genomen.
En in dit keer koos ik voor het "Authentic Randy" profiel, waardoor deze foto weer een heel andere sfeer heeft gekregen.

 

Zodra de zon achter de wolken verdween, ontstond er een meer "moody" atmosfeer in het wat donkere bos. Ik heb toen gewacht tot de zon weer iets tevoorschijn kwam en mooi op het randje van de paddenstoel scheen. Met wat onderbelichten krijg je dan al vanzelf een wat donkerder sfeer. Gecombineerd weer met het juiste camera profiel is het dan vrij eenvoudig om deze sfeer neer te zetten die ik toen voelde en zag.

 

Om eens te kijken hoe dat uit zou pakken, heb ik de foto omgezet naar zwart-wit. Ook daar zijn diverse camera profielen voor aanwezig, het is vooral een kwestie van uitproberen welke het beste bij de foto en het gewenste eindresultaat past.

 

Het vintage lensje, de Meyer Optik Görlitz Trioplan 100mm f/2.8, staat bekend om zijn fraaie bokeh cirkels. Het zonlicht dat door de herfstbladeren scheen zorgde voor genoeg lichtpunten om dit effect te kunnen benutten.

Sommigen vinden dit niet mooi of te opvallend, zelf vind ik het een mooi sfeervol effect geven in een foto. 

 

Het begint bijna eentonig te worden ;-) Alweer dezelfde paddenstoeltjes, weer net vanaf een andere plek gefotografeerd. En dit keer heb ik met een Lightroom preset de sfeer neergezet die ik mooi vind. Zo'n preset wijzigt meerdere bewerkingsinstellingen in één keer, wat dus makkelijk is om snel -en consistent- een bepaald soort bewerking / sfeer te bereiken.

 

Even heel wat anders - andere locatie (wel nog in het Speuldersbos), andere paddenstoelen, andere achtergrond, ander camera profiel in Lightroom.
Een serene sfeer, die ik echt vind passen bij deze twee kleine, tere paddenstoeltjes.

 

 

Al rondlopend door het mooie Speuldersbos ging ik op zoek naar andere paddenstoelen. Daarbij let ik steeds op diverse dingen: staat de paddenstoel enigszins vrij zonder afleidende takken e.d., is er een mooie achtergrond en is er fraai licht waar ik wat mee kan "spelen".
Bij gebruik van het Trioplan lensje kijk ik dus vooral of er mooi licht door bladeren schijnt, om zo de bokeh bubbles tevoorschijn te kunnen toveren. In combinatie met de donkere bomen in de achtergrond geeft dit weer het sprookjesachtige beeld dat ik vaak zoek.

2019-10-25 - Amethistzwam tussen de bokeh bubbles<br/><br/>Canon EOS 5D Mark III -  - , 1/400 sec, ISO 200 Amethistzwam tussen de bokeh bubbles

 

Aangezien het amethistzwammetje paars van kleur is, weten we natuurlijk allemaal als fotografen uit de kleurenleer dat dit een mooi contrast geeft met een oranje kleur in de foto. Zo zocht ik dus net zolang tot ik een zwammetje voor de oranje gloed van herfstbladeren kon fotograferen. Met als extraatje ook nog die lichtcirkels in de achtergrond om de sfeer compleet te maken :-)

 

Tenslotte:

Her en der zie ik wel discussies over "hoe ver" je mag gaan bij het bewerken van een natuurfoto. Ik begin daar een steeds een beter antwoord voor mezelf op te krijgen.
Als ik een foto in wil sturen in een fotowedstrijd, dan zal (moet) ik de bewerking minimaal houden. En ook als de foto bedoeld is om een bepaalde soort of landschap in beeld te brengen, dan zal ik er weinig aan veranderen.
Maar verder vind ik dat ik een foto zo mag bewerken dat die de sfeer en het beeld overbrengt zoals ik voor ogen heb.

En zoals je kan zien in dit blog is het zo mogelijk om met relatief kleine bewerkingen (allemaal in Lightroom) een heel eigen sfeer neer te zetten. Maar uiteraard lukt dit alleen maar als de basisfoto al goed is qua onderwerp, compositie, licht etc.

 

 

Deel dit bericht via