Helgoland - Jan-van-genten en fotografen walhalla
Vier jaar geleden ben ik al eens op Helgoland geweest samen met Carin. En heb toen genoten van de Jan-van-genten en zeehonden op dit Duitse waddeneilandje.
Maar toen Jody Zweserijn mij vorig jaar september vroeg of ik nog een keer mee wilde gaan in juni 2018, was ik meteen enthousiast. Jody had al afgesproken met Mariska Stam om er heen te gaan. En nadat bleek dat Carin en ik geen andere (vakantie)plannen zouden hebben, heb ik meteen een kamer geboekt. Om de verhouding wat meer gelijk te krijgen, heb ik op mijn beurt Dennnis Potman meegevraagd.
Zo vertrokken ik op maandag 11 juni naar Cuxhaven, via Zwolle om Dennis op te pikken. En in Cuxhaven gingen we met z'n vieren aan boord van de catamaran, om een kleine anderhalf uur later in Helgoland aan te komen. Klaar voor ruim 3 dagen fotografie :-)
In deze eerste blog over Helgoland stel ik vooral mijn foto's centraal.
Jan-van-genten in zwart-wit en high key
Van te voren had ik een aantal soorten foto's in mijn hoofd die ik graag wilde gaan maken. Uiteraard geïnspireerd door de vele foto's die op Internet te vinden zijn. Foto's in high key (overbelicht) en zwart-wit was één van die categorieën foto's.
Heerlijk was het om van maandagmiddag t/m donderdagochtend alle tijd te hebben voor het fotograferen van de Jan-van-genten. Genoeg tijd om veel uit te proberen.
Jan-van-genten met de groothoek lens
Het is heel verleidelijk (zeker voor mij) om meteen de zoomlens te pakken en zoveel mogelijk portretten te gaan maken. Maar ik had me voorgenomen ook met de groothoeklens aan de slag te gaan.
Het grote voordeel van Helgoland is dat je zo dicht bij de vogels kan komen, en ze alle aandacht (van dichtbij) wel gewend zijn.
Jan-van-genten in low key
Naast high key is ook low key een techniek die mooie resultaten op kan leveren. Hiervoor moet je 1 á 2 stops onderbelichten, wat zeker op een lichte dag prima kan bij de witte Jan-van-genten. Vlak na zonsopkomst of net vóór zonsondergang zijn mooie momenten om dit uit te proberen, omdat je dan gebruik kan maken van het zachte licht.
Met de 100-400mm lens op 400mm (uiteraard op statief), een randje waar het zachte ochtendlicht precies op viel en een donkere achtergrond in de schaduw.
Portretten
Weer een ander soort foto's zijn de portretten, waarbij ik vooral wilde spelen met scherpte en onscherpte. Eén Jan-van-gent scherp en een ander onscherp als omlijsting, of een onscherpe als spiegeling/dubbeling van een scherpe, dat soort beelden zocht ik.
En ook hoopte ik wat foto's te kunnen maken met mooie bokeh cirkels in de achtergrond, maar door het vooral bewolkte weer die 4 dagen viel dat niet mee.
Jan-van-genten in vlucht
Als laatste wilde ik ook graag foto's maken van (langs) vliegende Jan-van-genten. Liefst met een wat langere sluitertijd, zodat er beweging in de vleugels te zien zou zijn. Of zodat de achtergrond mooi zou vervagen door het meetrekken van de camera tijdens het maken van de foto.
Jammer genoeg bleek ik er niet echt heel goed in te zijn, het aantal foto's dat de prullenbak heeft overleeft is klein. En dat bleken toch ook vaak foto's te zijn met wel een korte sluitertijd...
Afsluiting deel 1
In 4 dagen tijd kan je echt heel erg veel foto's maken, en het heeft me erg veel moeite gekost om een kleine selectie te maken.
Omdat dat toch niet helemaal gelukt is, komt er binnenkort nog een tweede blog over Helgoland :-)
Daarin zal ik ook wat meer beschrijven hoe/wat/waar we gefotografeerd hebben, hoeveel moeite we hadden om een tafeltje voor het avondeten te vinden, en hoe we Jeffrey van Daele op dag 1 ontmoet hebben.
Als afsluiter een foto van Mariska en Dennis in actie:
En in het volgend blog nog meer fraaie foto's, maar vooral ook heel veel tips voor als je zelf eens naar Helgoland wilt gaan. Tips over vervoer, overnachten, fotografie etc.