Bosfotografie - de ontdekking van een voor mij nieuw foto-genre
Ik ben al heel lang bezig ben met macrofotografie, landschapsfotografie, natuurfotografie, vogelfotografie, reisfotografie, architectuurfotografie, etc. Maar het is gewoon nooit bij me opgekomen om bosfotografie als een apart fotografie (sub)genre gezien.
Samen met Carin wandel ik heel wat af, ook in de bossen hier in de omgeving. Maar in die enorme chaos van boomstammen, takken en de struikachtige lage ondergroei zag ik daar nooit een foto-waardig onderwerp. Zeker in de herfst keek ik vooral omlaag, naar de paddenstoelen. En bewonderde ik de mooie gekleurde herfstbladeren, maar wist dat niet goed vast te leggen.
De omslag kwam deze herfst.
Door mijn schouderblessure kan ik voorlopig de paddenstoelen niet laag bij de grond fotograferen (wat wel echt een vereiste is). Dus ik moest op zoek naar andere onderwerpen.
En omdat we op vakantie waren naar Terschelling, kon ik niet de online PixPerience bijwonen. De al door mij gekochte tickets heb ik omgeruild voor een drietal fotoboeken, waaronder "Woodscapes", een boek helemaal gericht op bosfotografie.
Al vanaf de eerste pagina (of eigenlijk: al vanaf de omslag ;-) ) vond ik het een fascinerend boek, met prachtige en inspirerende foto's.
Hoe was het toch mogelijk om dergelijke foto's te maken in een druk, chaotisch bos?
Het grappige is dat ik dit ook ooit dacht over de fraaie foto's van paddenstoelen, of de juffers en libellen met schilderachtige achtergronden, of de heidelandschappen bij zonsopkomst. Daar heb ik uiteindelijk ook jaren voor nodig gehad om dat een beetje onder de knie te krijgen. Maar als ik nu een paddenstoel zie, dan weet ik eigenlijk meteen wel of dat een fraaie foto kan opleveren of niet. En welk licht ik er het liefst bij heb, welke lens ik zal pakken en welke camera-instellingen ik moet gebruiken.
Gelukkig biedt het boek niet alleen mooie foto's, maar ook tips hoe je het beste foto's in het bos (en/of foto's van bomen) kan maken.
De belangrijkste tips zijn eigenlijk best simpel:
- Gebruik mistige ochtenden om de chaos in het bos wat minder zichtbaar te maken.
- Zoek naar karakteristieke bomen, die echt als eye catcher kunnen dienen.
- Gebruik een telelens, om zo alles wat "in elkaar te drukken" en om de (vaak) lelijke lucht buiten beeld te houden.
-
Gebruik altijd een statief, want het bos is meestal best donker, zeker met wat mist of 's ochtends vroeg. Zo kan de ISO laag genoeg blijven en kan je een klein diafragma gebruiken voor voldoende scherptediepte.
Met deze tips in gedachten ben ik vervolgens meerdere keren bij mij in de buurt op pad gegaan, uiteraard vooral tijdens ochtenden met (wat) mist.
Hoe groot was mijn verrassing dat echt op enkele kilometers afstand ik deze prachtige foto's kon gaan maken.
In het boek is ook een groot deel gewijd aan het bewerken van de foto's. Tot nu toe vond ik het eigenlijk wel prima om me te beperken tot de vrij simpele bewerkingen in Lightroom. Maar nu ben ik toch ook maar eens wat verder gegaan in Photoshop. Vooral het toevoegen van een hele lichte 'vervaging' of onscherpte m.b.v. het Orton-effect leverde meteen veel sprookjesachtiger foto's op.
En ook het versterken van de herfstkleuren scheelde best veel in het eindresultaat.
Ten slotte:
Dit was (pas) een eerste, kleine serie van mijn resultaten. Hopelijk vinden jullie het leuk om nog wat meer te gaan zien van mijn bosfotografie, want ik denk dat er nog wel wat blogjes over gaan komen... ;-)
En ik ben echt op geen enkele manier benaderd door Ellen Borggreve of Daniel Laan om reclame te maken voor hun boek "Woodscapes". Maar ik kan het oprecht van harte aanraden als je aan de slag wilt gaan met bosfotografie:
(al steun je het onderhoud van deze website wel met een hele kleine commissie als je besteld via onderstaande link)
Ook op Youtube zijn overigens vrij veel goede (Engelstalige) filmpjes te vinden, zoek maar eens op "Woodland photography" of "Forest photography". Fietsend op mijn pas aangeschafte hometrainer heb ik er al velen bekeken ter inspiratie :-)