Winterochtend met sneeuw in Zeist

Blauwe kou, net voor zonsopkomst (Zeist)Blauwe kou, net voor zonsopkomst (Zeist)

In dit blogje ga ik terug naar ruim een maand geleden, toen we -net als nu- een koude winterperiode hadden. Terwijl het op dit moment vooral vriest en grijs bewolkt is, was er toen sneeuw gevallen en was het over het algemeen prachtig helder winterweer.

Ik had toen in het weekend echter geen tijd om op pad te gaan. Maandag's op mijn fiets naar het werk zag ik al die mooie besneeuwde landschappen, dus toen begon het wel te kriebelen...

Dansende berijpte rietstengel (Zeist)Dansende berijpte rietstengel (Zeist)

Dinsdagochtend besloot ik dus om vóór zonsopkomst op pad te gaan met mijn camera, naar een natuurgebiedje hier vlak bij. Even een uurtje of 2 fotograferen vóór mijn werk, dat moest toch kunnen :-)

Zachte winterkleuren (Zeist)Zachte winterkleuren (Zeist)

Voordat de zon opkwam vond ik het lastig om mooie onderwerpen te vinden. De sneeuw en rijp zag er wel mooi uit, maar ik vond het allemaal vrij rommelig overkomen op de foto. Toen de eerste warme kleuren in de lucht kwamen van de opkomende zon, ontstond de mooie tegenstelling van warm licht en meer blauwe schaduwen.

Zonsopkomst en besneeuwde plant in de schaduw (Zeist)Zonsopkomst en besneeuwde plant in de schaduw (Zeist)

Ik koos ervoor om met tegenlicht te fotograferen, om zo het contrast tussen warm en koud zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Verder gebruikte ik mijn 70-200mm lens (vooral op 200mm), om zo details te kunnen uitlichten.

Warme en koude tinten (Zeist)Warme en koude tinten (Zeist)

Toen de zon vervolgens echt boven de horizon verscheen, tussen de bomen door, kreeg ik een mooi oranje balletje om mee te spelen als achtergrond.

Zonsopkomst en besneeuwde plant (Zeist)Zonsopkomst en besneeuwde plant (Zeist)


Jammer genoeg was dit oranje bolletje al vrij snel steeds lichter aan het worden, je hebt op dit soort momenten echt maar een paar minuten om te zoeken naar mooie foto's. Door het fellere licht ontstonden er echter wel weer van die mooie 'bokeh bubbles' in de achtergrond.
Een diafragma van f/4 is hiervoor vaak een goed uitgangspunt, maar de beste manier is met het diafragma te spelen en met de scherptediepte-controle-knop op je camera te zien wat dan het mooiste uitpakt.

Besneeuwde plant en bokeh bubbles (Zeist)Besneeuwde plant en bokeh bubbles (Zeist)


Besneeuwde plant en bokeh bubbles - 2 (Zeist)Besneeuwde plant en bokeh bubbles - 2 (Zeist)


Laagjes in een landschap doen het ook altijd goed in een foto:

Laagjes in het landchap (Zeist)Laagjes in het landchap (Zeist)


Op een gegeven moment was het mooie licht wel weg bij de hoge rietachtige stengels, en ben ik naar een veldje gelopen dat nog in de schaduw lag. De bosrand kleurde al mooi oranje door de zon, maar het gras en de graspollen waren nog mooi wit.

Inktvis-achtig gras met rijp en sneeuw (Zeist)Inktvis-achtig gras met rijp en sneeuw (Zeist)


Uiteraard mag ook een foto van berijpte blaadjes niet ontbreken in deze serie. Omzetten naar zwart-wit geeft een nog mooier contrast tussen de rijp en de structuur van de blaadjes:

Berijpte blaadjes in zwart-wit (Zeist)Berijpte blaadjes in zwart-wit (Zeist)


Intussen was het toch alweer bijna half tien geworden. Hoog tijd om naar huis te gaan, om te kleden en naar het werk te gaan. Lopend naar mijn fiets zag ik nog dit mooie sfeerplaatje, een mooie afsluiter van een heerlijk ochtendje fotograferen in de sneeuw.

Wintersfeer (Zeist)Wintersfeer (Zeist)

 


Reacties (5) -

 • Ghita

  10-2-2017 17:40:58 |

  Wat een heerlijke blog en wat hoop ik dat de wereld er morgen ook weer zou uit ziet,en dan ook in het westen, want de sneeuw heeft het hier toch wel laten afweten.
  Prachtige tegenlichtfoto's met de oranje gloed in de achtergrond. Ook de foto's met de bokeh bubbles spreken mij erg aan. Ik kan echt genieten van dit soort winterfoto's.
  groetjes Ghita

 • Adria

  10-2-2017 19:50:09 |

  Dat is genieten als je zulke fraaie plaatjes voor de camera krijgt, heel erg mooi met de softe kleuren en de bubbels/bokeh . Ook de laatste als de zon toch al behoorlijk aanwezig is nog een prachtige afsluiter, ik heb genoten van je foto's ! Groeten Adria

 • Loes Belovics

  10-2-2017 20:18:31 |

  Ik heb helaas vrijwel alle mooie wintermomenten moeten missen  en ik had niet, zoals jij,  de moed om vóór het werk er op uit te gaan.  Dan moet je steeds op de klok letten, dat vind ik niet relaxed.
  Maar jij deed het wel en kwam met mooie platen thuis!
  De zachte winterkleuren van nr 3 vind ik erg mooi, maar vooral de contrasten tussen warm en koud van foto's 4 en 5.  Bij 6 vind ik de zon net te fel er uit springen maar 7 is dan wel weer heel fijn om te zien.
  De laatste drie zijn ook knappe opnames.

  Fraai werk!

  Groetjes Loes

 • Brigitte

  10-2-2017 22:55:09 |

  prachtige foto's in een mooie blog Wouter
  ik hoop dat ik ook nog wat sneeuw mag ervaren dit jaar
  in het westen is het allemaal wat magertjes Groetjes
  Brigitte

 • Jody Zweserijn

  19-2-2017 19:38:23 |

  Ha die Wouter, ook jij hebt je kansen dit jaar goed kunnen grijpen. De winter van 2015/2016 was zó minimaal, dat ik zelf afgelopen november al in de startblokken stond. En niet tevergeefs, net als jij. Slim om je onderwerpen zó dichtbij te zoeken. Ik heb nogal de neiging om in de auto te stappen en een eind ervoor te gaan rijden. Je referentiefoto (nr. 4) vind ik verreweg het mooist. En de zwart/wit foto: goed gezien, hoor! Gr Jody

Reacties zijn gesloten