Voorjaar met krokus en sneeuwklok

Krokus in pasteltinten (Landgoed Niënhof, Bunnik)Krokus in pasteltinten (Landgoed Niënhof, Bunnik)

Het is op dit moment van schrijven prachtig weer, zonnig en 13 graden. En morgen kan het zelfs lokaal 16 of 17 graden worden.
Hoog tijd dus voor een voorjaarsblogje, want de sneeuwklokjes en krokussen zullen met deze temperaturen snel weer verdwenen zijn...

Krokus in pasteltinten - 2 (Landgoed Niënhof, Bunnik)Krokus in pasteltinten - 2 (Landgoed Niënhof, Bunnik)

Voor de krokussen ga ik altijd graag naar Landgoed Niënhof, op een stuk gras groeien er daar altijd genoeg om keuze te hebben in grootte, aantal bij elkaar enzo.

En ook lukt het daar vrij goed om deze mooie pasteltinten tevoorschijn te toveren.
In combinatie met een wat afwijkende compositie krijg je zo ineens een heel nieuw beeld van een krokus:

Maar abstracte krokus in pasteltinten (Landgoed Niënhof, Bunnik)Maar abstracte krokus in pasteltinten (Landgoed Niënhof, Bunnik)

Echter, ook een laag standpunt bij een groepje krokussen kan een mooi beeld opleveren:

Groepje krokussen (Landgoed Niënhof, Bunnik)Groepje krokussen (Landgoed Niënhof, Bunnik)

Het lastige vind ik altijd waar ik nu precies op moet scherp stellen. De scherptediepte is beperkt (meestal ook bewust zo door mij gekozen, met f/2.8 - f/4), en tja, is het nu mooier om op de stamper scherp te stellen, of op het voorste blaadje, of juist het achterste blaadje?

Krokus in pasteltinten - 3 (Landgoed Niënhof, Bunnik)Krokus in pasteltinten - 3 (Landgoed Niënhof, Bunnik)

Vaak maak ik dus maar meerdere foto's, waarbij ik het scherpstelpunt steeds ergens anders op leg.
En thuis bepaal ik dan wat ik de mooiste vind geworden.

Ook spelen met de onscherpte in voor- en achtergrond blijf ik erg leuk vinden. Voor mij maakt dat het verschil tussen een gewone, aardige foto of juist één die er uit springt. De volgende springt er voor mij echt uit, vanwege die onscherpe grassprietjes, en de mooie lichtblauwe vlek van de lucht door de bomen.

Krokus in het gras (Landgoed Niënhof, Bunnik)Krokus in het gras (Landgoed Niënhof, Bunnik)

En dan als laatste nog maar een heerlijk zachte foto vol pasteltinten. Ik twijfelde eerst zelf of die krokus in de rechterbovenhoek nu stoorde of niet, maar ik vind dat het wel een mooie diagonale lijn geeft aan de foto. Vind je ook niet?!

Krokus in pasteltinten - 4 (Landgoed Niënhof, Bunnik)Krokus in pasteltinten - 4 (Landgoed Niënhof, Bunnik)


En zo ben ik weer heerlijk een tijd bij een paar krokussen aan het fotograferen geweest. Op een gegeven moment fietste een man bij het landgoed weg en sprak me daarbij nog even aan. "Of het een beetje lukte? Want toen hij kwam was ik al aan het fotograferen, en nadat hij een rondje gewandeld had en nu wegging was ik nog steeds bezig met die paar krokussen... " :-)

Mijn volgende plek voor die middag was landgoed Amelisweerd. Dat is toch wel dé plek om sneeuwklokjes te fotograferen, het staat daar helemaal vol!

Sneeuwklokjes bij zonsondergang (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokjes bij zonsondergang (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)

Het was intussen al eind van de middag, dus ik kon mooi de zachte en warme zonsondergang tinten mee gaan pakken.
Met de zon tussen de bomen door lukte het ook om wat bokeh cirkels op de achtergrond te krijgen.

Sneeuwklokjes bij zonsondergang - 2 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokjes bij zonsondergang - 2 (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)


Sneeuwklokje in de bokeh cirkel (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokje in de bokeh cirkel (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)

Het blijft dan altijd goed opletten in de zoeker en wat spelen met het diafragma om er voor te zorgen dat een sneeuwklokje mooi in de cirkel terecht komt.

Sneeuwklokjes bij zonsondergang, met bokeh cirkels (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)Sneeuwklokjes bij zonsondergang, met bokeh cirkels (Landgoed Amelisweerd, Bunnik)

En de warme tinten doen dan de rest... :-)

Al met al was dat weer een heerlijk dagje vol voorjaarsgevoel, waarbij het toch ook weer gelukt is om krokus en sneeuwklok op een (voor mij) nieuwe manier te fotograferen.


Reacties (6) -

 • Senna

  7-3-2015 21:43:40 |

  Wauw, hele mooie foto's! Ik vind vooral het sneeuwklokjes met de bokeh erg mooi.
  Groetjes Senna

 • Ghita

  10-3-2015 18:47:22 |

  Heerlijke blog met mooie zachte tinten. De krokussen vind ik allemaal prachtig, kan daar geen mooiste of favoriet uit kiezen, bij de sneeuwklokjes vind ik de tweede het mooist, de herhaling, de scherpe sneeuwklok mooi in de licht cirkel, en een heel fijne compositie, net wat mooier als bij de andere foto's.
  groetjes Ghita

 • Loes Belovics

  12-3-2015 09:18:51 |

  Ha heerlijk, dit is echt voorjaar!  wat een heerlijke zachte tinten heb je bij de krokussen,  ik vind ze allemaal prachtig, alleen de abstracte kan mij niet zo bekoren, maar ik juich het uiteraard wel toe hoe je  lekker eens wat anders probeert.  Ook de sneeuwklokjes zijn beeldschoon.  
  Ik heb afgelopen zondag tussen de bloemetjes gelegen, dus ook bij bij binnenkort lente in mijn blog.

  Groetjes Loes

 • Ilse

  15-3-2015 11:03:05 |

  Na het genieten van deze wondermooie pareltjes kan mijn dag niet meer stuk.
  Prachtig Wouter!
  Ilse

 • Johneos

  17-3-2015 21:52:44 |

  Prachtig blog heb je Wouter. Ik zet je in mijn volglijst!

  Gr. John

 • Dick Vermeij

  17-3-2015 22:43:19 |

  Toch mooi als experimenten goed uitpakken. Prachtige serie pasteltinten van met name de krokussen, hoewel het tweede sneeuwklokje ook goed gelukt is.
  groet, Dick

Reacties zijn gesloten